Suure vilja värske kergus


Kaalujälgijatele on arbuus nagu kingitus taevast. Mõnus maitse, rohke veesisaldus ning erakordselt suur hulk vitamiine ja mineraalaineid teeb arbuusist asendamatu värskendaja suvepäeval, aga ka kohustusliku vilja tervisest hooliva inimese menüüs.
Järjest enam toitumisteadlasi soovitab kaalujälgijatel lisada oma toidusedelisse arbuusi, sest peale heade maitseomaduste sisaldab see ka vähe kaloreid ja 90% vett. 300grammises arbuusiviilus on kõigest 90 kalorit!

Selles lõunamaises viljas on rikkalikult tervistavaid toitaineid. Arbuus on kõige võimsamate antioksüdantide - A- ja C-vitamiini - looduslikuks allikaks. Need vähendavad üheskoos astma, südamehaiguste, luuhõrenemise ning eesnäärme- ja käärsoolevähi tekkimise riski.

Antioksüdandid peaksid olema raudpoldina igapäevases toitumiskavas, sest nende toime on asendamatu. B-vitamiinid on seotud väga suure hulga energiatootmisega inimese organismis, mis omakorda tähendab, et arbuusismuuti on väga hea alternatiiv energiajookidele. Kofeiinirikkad energiajoogid viivad kehast vee välja, kuid troopiline frukt kustutab oma suure veesisalduse tõttu ka suurepäraselt janu. B6-vitamiini korraliku annuse tõttu on arbuusid mõistlikuks kehakinnituseks vaimse töö vaheaegadel. See vitamiin aitab kehal toota ajukemikaale, mis reguleerivad uneaega, vähendavad stressi ja isegi tõstavad meeleolu.

Üllatavalt sisaldab arbuus kõikidest puu- ja köögiviljadest kõige rohkem lükopeeni. Seda karotenoidi on uuritud väga põhjalikult ning tulemuste põhjal võib väita, et lükopeen aitab kahandada nii rinna-, kopsu- kui ka eesnärmevähi tekke riski.

Hea treenimiseks ja potentsi suurendamiseks
Kaaliumirikkad toiduained nagu arbuus aitavad spordiga tegelevatel inimestel tulla toime lihasevalude ja krampidega. Füsioterapeudid soovitavad süüa ühe lõigu arbuusi pärast rasket treeningut lihasevalu ja muude vaevuste ärahoidmiseks.

Arbuusis sisalduvatest ainetest on üks kõige tähtsamaid tsitrulliin, mis ainevahetuse käigus muutub arginiiniks. See aminohape mängib olulist rolli haavade paranemisel ja ammoniaagi eemaldamisel organismist. Ammoniaaki vabaneb küll normaalse seedetegevuse käigus, kuid veres ringlevad liigsed kogused võivad viia kroonilise väsimuse, neeru- ja maksahaigusteni. Arginiin on tähtis ka immunsüsteemile. Ühe uuringu käigus manustati neljakümnele lapsele arginiini, misjärel kasvas nende veres lümfotsüütide hulk. Need on üht tüüpi valged vererakud, mis on tähtis immuunsüsteemi osa. Lisaks sellele on avastatud arginiini kasulik toime südamepuudulikkuse all kannatavatele inimestele. Impotentsuse probleemiga maadlevatele meestele on hea uudis tsitrulliini omadus toetada organismis lämmastikhappe muutumist lämmastikoksiidiks. Viimane käitub tuntud potentsiravimi põhimõttel ja laiendab veresooni, mis lihtsustab vereringet kõikides kehaosades.

Arbuusiseemned sisaldavad palju valke, milles on omakorda rohkelt asendamatuid aminohappeid. Üks seeme sisaldab umbes 35% valke, 50% õli ja 5% kiudaineid. Lisaks sellele on need hamba all praksuvad terad rikkad mikro- ja makrotoitainete poolest, nagu magneesium, kaltsium, raud ja fosfor. Araabias on soolatud ja röstitud arbuusiseemned väga populaarne suupiste igal aastaajal. Tihtilugu kuuluvad arbuusid detoksdieetide menüüsse. Siiski soovitavad toitumisteadlased detoksdieetide pidamise asemel muuta mahlaka vilja söömine pigem igapäevaseks harjumuseks. Kaalu aitab langetada ebatervislike magustoitude asendamine puuviljasalatite, smuutide ja muu toiduga, millesse on lõigatud arbuusi.

Kuidas valida õiget?
Vali jäiga koorega vili, millel pole pragusid, pehmeid laike, muljutud kohti ega hallitusnähte. Küpsel arbuusil on kerge läige, kuivanud tüvi ja võikollane alumine pool, mis kasvamisel maad puudutas. Eksperdid soovitavad hoiduda arbuusidest, mis on väga kõva pealispinnaga ja valge või kahvaturohelise alumise poolega. Need märgid näitavad, et vili on liiga toores ja seega kergelt happeline.

Kuidas säilitada?
Kui arbuus on liiga toores, tuleb terve vili asetada paberkotti ja hoida toatemperatuuril. Arbuuse võib tervel kujul säilitada toatemperatuuril kuni kaks nädalat. Enne lahtilõikamist pese arbuus pealt leige vee ja seebiga puhtaks, et pealispinna bakterid või taimekaitsevahendid viljalihaga kokku ei puutuks. Lõigatud sektoreid säilita suletud plastkarpides või -kottides külmkapis.

Arbuusiahvatlused

Arbuusi-maasikasalat1 keskmise suurusega arbuus
400 g maasikaid
3 kiivit
värskeid basiilikulehti
Lõika arbuus pooleks ja tee viljalihast väikesed kuubikud. Puhasta maasikad, tükelda need ja lisa arbuusikuubikute kaussi. Eemalda kiividelt koored ning viiluta need salatile juurde. Seejärel lisa salatimaterjalile peotäis värskeid basiilikulehti. Enda soovi järgi võib need enne peenestada ja jätta mõned terved lehed kaunistuseks. Sega kõik komponendid kokku ja serveeri vanillijäätise, maitsestamata jogurti või vahukoorega.

Jäätisekokteil Arbuusilaine250 grammi arbuusi
125 grammi vaarikaid
2 sl vanillijäätist
Lõika arbuus kuubikuteks ja lisa koos vaarikatega mikserisse või köögikombaini. Mikserda vilju kuni 20 sekundit. Seejärel lisa jäätis ja mikserda kõiki koostisaineid uuesti 20 sekundit. Rammusa jäätise võib asendada ka vanillijogurtiga. Oma soovi järgi võib lisada kokteilile jääd. Maheda smuuti saab jäätise asemel mõnd puuvilja kasutades.

Ilmunud ajakirjas Tervis Pluss. Foto: knowledgebase-script.com

No comments:

Post a Comment