Merekapsa võlu

Merevetikate söömine võib tulla paljudele üllatuseks, kuid veelgi enam hämmastab inimesi nende kasulikkus tervise seisukohast.

Õigupoolest on inimesed söönud merest leiduvaid taimseid saadusi juba terve aastatuhande. Lihtsalt meile kui Läänemere-äärsele rahvale pole selline toit tuttav. Kõige enam on vetikatega tegelenud jaapanlased, kes on katsetanud nende erinevate kulinaarsete omadustega maailma rahvastest kõige rohkem.

Merekapsas kuulub lehtadru sugukonda, mis on levinud Atlandi ja Vaikse ookeani põhjapoolsetes piirkondades. Need merevetikad kasutavad ära meres rikkalikult leiduvaid toitaineid ja säilitavad endas tervisele kasulikke toimeid. Seda kõike ilma geneetilise muundamise, väetise või putukamürkideta. Merekapsas saab oma jõu vaid loodusest: merest, valgusest ja lainetest. Seda vetikalist võib saada poest konservi või apteegist kapslite ja pulbrite näol.

Teadlased tegelevad järjekindlalt merekapsa uurimisega, sest senised leiud on osutunud ootamatult kaalukateks. Merekapsast on kasutatud kilpnäärmehaiguste puhul, kuna maapealsete taimedega võrreldes leidub selles vetikas kordades rohkem vajalikku joodi. Merekapsas on inimesele suurepäraseks mineraalide allikaks. Fosfor, kaltsium, magneesium ja kaalium aitavad taaselustada nahka ning hoida seda terve välimusega. Lehtadruline ergutab vere ja lümfide ringlust, mis omakorda aitab kehal paremini mürke väljutada.

Uuringud on näidanud, et merekapsas sisaldab BHT-laadseid komponente, mida müüakse apteekides kallima raha eest eraldi kapslitena. Nimelt on sellel antioksüdandil mitmeid tähtsaid viirusevastaseid omadusi. Lisaks sellele on merekapsa puhul märgitud ka antibakteriaalset toimet. Üldise toiteväärtuse seisukohast on merekapsas valgurikas (olenevalt liigist kuni 68%) ja rasvavaene (kuni 3%). Merekapsa kalorsus on madal ja seega sobib suurepäraselt kõigile kaalujälgijatele. Kõigele lisaks sisaldab merekapsas tuntud vitamiine nii A-, B-, C-, D-, E- kui ka K-grupist. Enim sisaldab see vetikaline endas B12-vitamiini, mis on vajalik vere punaliblede moodustamiseks ja on sobiv närvisüsteemi tugevdamiseks.

Ilmunud ajakirjas Toit & Tervis. Foto: livebrineshrimp.com

No comments:

Post a Comment