Porrulauk aitab võidelda vähiga

Porrulauk annab toidule hea ja maheda maitse, ent sellega tema head omadused ei piirne. Uuringud tõestavad köögivilja hindamatut väärtust vähi tekke ennetajana.

Aastaid kestnud teadustöö tulemusel leiti kinnitust porrulaugus sisalduva flavonoidi omadust vähendada märgataval määral munasarjavähi riski. Antud järeldused omavad suurt tähtsust, sest munasarjavähk on viiendal kohal kõikidest vähi tekitatud surmadest naiste seas. Uurimistöö raames tehti kindlaks, et kõige suuremal hulgal vastavat flavonoidi oma toidusedelis omavatel naistel vähenes munasarjavähi risk 40% võrra. Lisaks tähtsa flavonoidi olemasolule leiab porrulaugust ka korralikus koguses mangaani, B6-vitamiini, C-vitamiini, foolhapet ja rauda. Taoline toitainete kombinatsioon teeb porrulaugud eriti kasulikeks, sest muudavad veresuhkru taseme püsivamaks. Nimelt nad mitte ainult ei aeglusta suhkrute imendumist seedekulglast, vaid aitavad kindlustada nende õige kasutuse ainevahetuse käigus. Uuringute põhjal on leitud tõendeid, mille kohaselt kiirendab porru söömine ainevahetuse kulgu ning aitab soolestikus pesitsevate bakterite vastu. Peale selle soodustab köögivili maksa, sapipõie ja neerude talitlust. Mõistagi kuulub porrulauk kaalujälgijate toidusedeli juurde, sest lisaks kiudainetele, vitamiinidele ja mineraalidele on köögivili ka madala kalorsusega.

Porrulaugu kasutamine tervise korrastamiseks pole sugugi ebameeldiv ülesanne, kuna taimel on pehme ja mõnus maitse, eriti võrdluses samasse sugukonda kuuluvate sibula ja küüslauguga. Porrulauku ostes tuleb jälgida, et lehed oleksid sirged, jässakad ja tumerohelise värvusega. Hea kvaliteediga taimedel puuduvad kollased laigud ja muud närbumise tunnused. Värsket porrut võib pesemata ja puhastamata hoida külmkapis 1-2 nädalat. Niiskuse hoidmiseks oleks kasulik tulevase maitserohelise kilekotti asetada. Keedetud porru on väga kiiresti riknev ning isegi külmkappi pannes ei säili üle kahe päeva. Sügavkülmikus säilib toorel viljal hea maitse heal juhul 2-3 kuud, ent üldiselt soovitatakse siiski tarvitada värskelt ostetud vilja.

Erinevate valmistamise viiside leidmiseks ei ole tarvis pead vaevata, sest võimalusi on palju. Kõige kergem viis on lisada salatile toorest porrut. Taolisele tervislikule einele soovitatakse peale valada vinegretti, mis gurmaanide meelest sobib taimega suurepäraselt. Teine viis on lahti lõigutud porru küpsetusplaadile laotada ja juustuga üle raputada. Samas võib juustu asemel kasutada ka valget kastet. Küpseta seda 190 kraadi juures vähemalt 30-40 minutit. Tulemuseks on hõrgutav küpsetis, mida eelroana külalistele pakkuda. Kui aega napib, võib porrulauku pannil praadida. Lisa natuke oliiviõli ja võid praepannile ning laota porru lõigud laiali. Küpseta nõrgal kuumusel 5-10 minutit ja saad kiirelt endale maitsvad suupisted.

Porrulaugul on pikk ja rikkalik ajalugu, mis ulatub välja antiikaega. Köögivilja arvatakse olevat esmalt kasvatatud Kesk-Aasias, kust levis tuhandeid aastaid tagasi Euroopasse. Porrut kiitsid nii vanad kreeklased kui roomlased, kes hindasid peamiselt taime kurku mõjutavat toimet. Kreeka filosoof Aristoteles väitis, et tema selge hääl tuleneb porru-rikkast dieedist. Samas räägiti lugusid keiser Nero kohta, kuidas ta sõi iga päev porrulauku oma hääle tugevdamiseks. Tänapäeval on porrulauk tähtis osa peamiselt Põhja-Euroopa toidulaual, kuid on üsnagi levinud ka Põhja-Ameerikas ja Aasias.

Ilmunud ajalehes Postimees. Foto: aiakaubad.ee

No comments:

Post a Comment