Tüümian sümboliseerib vaprust



Tüümian on tugeva lõhna ja kasulike omadustega maitsetaim, mida on hinnatud juba iidsetest aegadest peale. Lisa tüümianiga oma toidule ja tervisele veidi vürtsi!
Tüümian ehk aed-liivatee on läbi aegade mänginud rolli looduslikus meditsiinis, kus teda on kasutatud rindkere- ja hingamisteede probleemide puhul, nagu köha, bronhiit, hingamisteede katarr. Väidetavalt toimib tüümian närvisüsteemi stimuleerivalt ja selle tulemusel võib leeveneda depressioon, halvad unenäod, unetus ja melanhoolia.

Ajalugu mäletab tüümiani

Tüümiani on kasutatud iidsetest aegadest tema aroomi ja maitse pärast, samuti meditsiinis selle tervislike omaduste tõttu. Vana-Kreekas kasutati tüümiani just aroomi pärast, näiteks põletati seda viirukina pühades templites. Tüümian oli vapruse ja imetlusväärsete tegude sümbol, aupaistes olevate inimeste kohta kasutati väljendit «tüümiani lõhn». 16. sajandist hakati antiseptiliste omadustega tüümianiõli kasutama nii suuvee kui ka näopuhastajana, tänapäeval on leitud sarnane väljund looduslikes seepides, kosmeetikas, parfüümides ja hambapastades, mis sisaldavad tüümiani õli ja aroomi. Tüümian on põliselt tuntud Aasia ja Lõuna-Euroopa aladel, kuid seda kasvatatakse laialt ka Põhja-Ameerikas.

Avatud maitsemeelega inimesed võivad katsetada mõnusat ja omapärast jooki, lisades kruusitäiele kuumale piimale teelusikatäie tüümiani.

Tüümianitee

Tüümianist tehtud teed juues saab kasulikke aineid, seedehäirete puhul mõjub jook toniseerivalt. Väidetavalt võib tee aidata isegi pohmelli leevendada ja öiseid luupainajaid eemal hoida. Kruusitäie kuuma vee kohta tuleb võtta kaks teelusikatäit kuivatatud tüümiani ja lasta vedelikul tõmmata 5–10 minutit. Lisades teele lusikatäie mett, saab hea külmetusega võitlemise rohu, mis avab kerge vaevaga hingamisteed. Lapseootel naistel ei soovitata tüümianiteed juua!

Ilmunud ajalehes Postimees. Foto: goeshealth.com

No comments:

Post a Comment