Kõige tulisem pipar



Tšillipipar on kaalulangetajate seas kuum vili, ent samas ei jäta see teisigi mitmete tervist tõhustavate omaduste tõttu külmaks.
TÅ¡illipipar kuulub seedetegevust ergutavate ja kaalu langetamist soodustavate toiduainete hulka. Kaalu aitab langetada tÅ¡illipipras peituv kapsaitsiin, mis pärsib söögiisu ja vähendab vajadust rasvaste toitude järgi. Täpset mehhanismi pole veel kindlaks tehtud, kuid uuringud on näidanud mõju sümpaatilisele närvisüsteemile, mis aitab muuhulgas ka seedetegevust reguleerida. Sama aine annab piprale terava maitse, mis vahel suus otsekui tulekahju tekitaks. Seega on teravamad ehk suurema kapsaitsiini sisaldusega piprad kaalu langetamises efektiivsemad. Punased tÅ¡illipiprad alandavad vere kolesterooli ja triglütseriidide taset ning trombotsüütide agregatsiooni teket. Teisisõnu vähendab see trombide tekkimise riski. Samas aitab see kehal toota fibriini valku, mida on vaja haavade korral kiireks vere hüübimiseks. Piirkondades, kus tÅ¡illipipraid kasutatakse igapäevaselt toitudes, on üles märgitud madalamat südameatakkide ja –rabanduste ning kopsuarteri trombide juhtumite arvu. Ajakirjas American Journal of Clinical Nutrition avaldatud uurimus näitab, kuidas tÅ¡illipipart sisaldavate toitude tarbimise järel väheneb veresuhkru alandamiseks vajalik kogus insuliini. Vajatav kogus alaneb veelgi rohkem, kui pipar on osaks igapäevasest toitumiskavast. TÅ¡illipipra tarbimine vähendab keha vajadust insuliini toota, mistõttu läheb pankrease toodetud hormoon efektiivsemalt kasutusse. See vähendab omakorda II tüübi diabeeti haigestumise riski.

Tšilli erkpunane värvus annab märku kõrgest beeta-karoteeni sisaldusest. See antioksüdant võib kaitsta vanemas eas tekkivate mäluhäirete ja õppimisvõime languse vastu. Ajakirjas Archives of Internal Medicine avaldatud teadustöös said pikaaegselt beeta-karoteeni tarvitanud katselused vaimse võimekuse testides testgrupiga võrreldes oluliselt kõrgemaid tulemusi. Positiivsete tulemuste taga võib olla ühendi omadus võidelda oksüdatiivse stressi vastu. Nimelt on oksüdatiivne stress üks teguritest, mis pärast pikki aastaid aju normaalset tööd halvama hakkab. Beeta-karoteen muutub organismis A-vitamiiniks, mida tuntakse ka tõhusate põletikuvastaste omaduste tõttu. C-vitamiini sisaldus tõstab tšilli talveperioodidel veelgi enam au sisse.

Meestel ei tasu tšillipipart ära põlata, sest uuringute põhjal võib väita, et teatud toimeaine takistab eesnäärmevähi rakkudel paljuneda. Eelpool mainitud kapsaitsiin tõi esile vähirakkude hävinemise olenemata sellest, kas nende kasvu mõjutasid meeshormoonid või mitte.

Natuke tšillipipart võib muuta omleti kuumaks lõunamaiseks munaroaks ning tavaline segusalat võib pakkuda punase kauna lisamisel palju teravamaid maitseelamusi. Samal ajal on tähtis meeles pidada, et kõike tuleb tarvitada mõõdukates kogustes. Üleliigset tuliste tšillide tarbimist seostatakse suurema riskiga kõhuvähi tekke suhtes.

Ameerikas on staaride seas uueks trendiks tšillitabletid, mida reklaamitakse kui seedetegevuse soodustajat ja seeläbi kiiremat kalorite põletamist. Teiste seas on tablette kiitnud Hollywoodi staarid Jennifer Lopez, Brad Pitt ja Britney Spears. Toitumiseksperdid soovitavad siiski tarbida toitumislisandite asemel värskeid vilju.

Värskete tšillipiparte ettevalmistamisel tuleb olla ettevaatlik, sest kapsaitsiin võib tekitada väga ebameeldivaid ja põletavaid aistinguid. Peamiselt juhtub see kokkupuutel naha, huulte või silmadega. Toimeaine peitub põhiliselt seemnetes ja sisemises valges viljalihas. Kui sooviks on anda roogadele piprale omase maitse ilma liigse kuumuseta, siis tasub need tšilli ettevalmistamisel eemaldada. Vaatamata sellele ei tohiks unustada, et põhiliste tervist turgutavate omaduste taga on ainult põletav kapsaitsiin.

Kuidas mõõta tšillipiparde tulisust?
Alates 1912. aastast on kasutusel Wilbur Scoville poolt välja töötatud Scoville skaala, mis mõõdab piparde tulisuse tugevust:
0 – paprika
100-500 – Pimento ja Peperoncini piprad
2500-8000 РJalape̱o pipar, Tabasco kaste
10 000-23 000 – Serrano pipar
30 000-50 000 – Cayenne ja Tabasco piprad
50 000-100 000 – Tai, Malagueta ja Pequin’i piprad
100 000-350 000 – Habanero tÅ¡illi, Rocoto ja Datil piprad
855 000-1 050 000 – Bhut Jolokia pipar (kasvab vaid Kirde-Indias)
5 000 000-5 300 000 – Pipragaas (ametivõimudel)
15 000 000-16 000 000 – Puhas kapsaitsiin

Teravad toiduelamused tšillipipraga:

TÅ¡illiroog taimetoitlastele

1 spl puhastatud rapsiõli
1 suur tükeldatud sibul
4 hakitud küüslauguküünt
3 spl tšillipulbrit
1 spl jahvatatud kurkumit
¼ -½  tl cayenne’i pipart
800 g purustatud tomateid (purgis)
3 keskmist tükeldatud tomatit
400 g punaseid aedube
400 g valgeid aedube
400 g musti ube
750 ml vett
½ tl värskelt jahvatatud pipart

Kuumuta hautamispotis õli keskmisel tulel. Lisa sibulad ja küpseta segades 2-3 minutit kuni need muutuvad pehmemaks. Seejärel keera kuumust madalamaks ja küpseta sibulat 3-4 minutit õrnpruuni värvuseni. Lisa küüslauk, tšillipulber, kurkum ja cayenne ja küpseta segades maksimaalselt 1 minuti, mil segu muutub aromaatseks. Lisa tomatid, oad, vee ja pipra. Tõsta kuumus kõrgemaks ja aja toit keema, samal ajal tihti segades. Lõpuks keeda tšillirooga aeglasel tulel aeg-ajalt segades 10-15 minutit. Valminud toidust saab 6 portsjoni ning seda võib hoida kaetuna külmikus kuni 3 päeva ja sügavkülmas kuni 2 kuud.

Mehhiko kana tšilliga

2 kana rinnafileed
½ tÅ¡illipipra kauna
1 punane paprika
100 g spargelkapsast
1 peotäis porgandikuubikuid
1 paprika
½ sibulat
1 küüslauguküüs
2 sl Worchesteri kastet
1 sl sojakastet
1 tl kurkumi
2 tl ingverit
1 tl õli
vesi

Lõika kana väikesteks tükkideks ja jäta mõneks ajaks maitseainete sisse marineerima. Samal ajal tükelda ülejäänud ained. Tulisel pannil prae õli sees kõigepealt sibulatükid ning seejärel lisa kanalõigud. Toidu kõrbemise puhul vala pannile vett. Õige aeg köögiviljade lisamiseks on kätte jõudnud, kui liha on pealt küps. Seejärel lase panniroal olla täiskuumusel kuni köögiviljad on pehmeks muutunud.

Ilmunud ajakirjas Tervis Pluss. Foto: daveywaveyfitness.com

No comments:

Post a Comment