Papaia – inglite vili, mis toob tervise



Millist puuvilja kutsutakse inglite viljaks? Selleks on papaia, mis oma toimega võib kaitsta isegi vähkkasvaja eest.


Papaia on melonitaoline puuvili, mille viljaliha on kollakas-oranž ning koore värvus võib olla nii roheline ja oranž kui ka roosa. Papaia täpne päritolumaa on teadmata, kuid usutakse, et tema levik sai alguse Mehhiko lõunapoolsetelt aladelt, üldisemalt Kesk-Ameerikast. Tänapäeval kasvatatakse papaiat teisteski troopilise kliimaga riikides nagu India, Lõuna-Aafrika Vabariik ja Sri Lanka. Praegu on kõige suuremaks papaiade importijaks Brasiilia. Papaiast tehakse komme, moosi, mahla jm, teda kasutatakse isegi energiajookides.

Papaia ei sisalda kolesterooli ega muid kahjulikke aineid. Keskmine portsjon katab täiskasvanu päevase C-vitamiini vajaduse 150%. Peale selle sisaldab papaia suurel hulgal A-, B- ja G-vitamiini ning parajal määral rauda ja kaltsiumi. Nigeeria ülikooli teadlased on avastanud, et papaiadel on antibiootiline mõju. Viljad sisaldavad ka papaiini, mis aitab inimese organismil taastuda spordivigastustest ja teistest sarnastest traumadest. Teadlased väidavad, et papaiad pakuvad osalist kaitset ka vähi eest.

Papaiad sisaldavad aineid, mis võivad tekitada ebameeldivusi lateksi suhtes allergilistel inimestel. Teadlased avastasid selle tõsiasja pärast seda, kui osal papaiasid söönud inimestel avaldusid allergilised reaktsioonid. Asjatundjad on soovitanud allergikutel vilju kuumutada, et ensüüme kahjutuks teha. Saatuse iroonia peitub selles, et samas aitavad papaias leiduvad ained mitmete teiste allergiate vastu. Selletõttu kasutatakse teda ka allergikutele mõeldud ravimite väljatöötamisel.

Kuidas valida?

Papaiasid on eri suuruse ja kujuga, kuid ostes kehtivad kõigile ühed reeglid. Eelistada tuleks vilju, mis muutuvad rohelisest kollaseks, sest see näitab, et vili on peaaegu küpsenud. Võib ka juhtuda, et müügil on suuremas osas rohelised viljad, kuid sellest ei tasuks ennast heidutada lasta. Nimelt küpsevad veidi rohekad papaiad toatemperatuuril, eriti siis, kui panna need paberkotti ja lasta veidike seista. Vajutades näpuga koore peale, peaks pealispind natuke alla vajuma. Papaia on üle küpsenud, kui koor on liiga pehme või viljast eraldub lääget hõngu. Kindlasti ei tohi osta vilju, mis on saanud vigastusi või nähtavalt krimpsu tõmbunud.

Kuidas süüa ja säilitada?

Kui papaia on koju toodud, aga seda ei taheta kohe süüa, võib vilja panna kilekotti ja hoida külmkapis. Küpsenud viljad võivad säilida isegi nädala, kuid soovitatav oleks süüa nad ära ühe-kahe päeva jooksul. Enne söömist tuleb papaia puhtaks pesta, pikkupidi pooleks lõigata ja eemaldada supilusikaga seemned. Viimased on küll söödavad, kuid enamasti inimesed neid ei taha. Pärast seemnete eemaldamist saab viljaliha lusikaga sööma hakata. Võib ka eemaldada koore ja lõigata viljast koonusekujulised viilud. Papaiast saab teha ka püreed, panna seda salati sisse vm.

Ilmunud ajalehes Postimees. Foto: Corbis/Scanpix

No comments:

Post a Comment