Maailma kuulsaimad dieedid



Millised on maailma menukaimad dieedid, millest juhindudes paljud staarid oma keha supervormi viinud? Missugused on nende peibutavalt efektiivsete dieetide varjuküljed? Kommenteerib TTÜ toiduainete instituudi dotsent Tiiu Liebert.

Atkinsi dieet

Mis? Ameerikast alguse saanud Atkinsi dieet on üks kuulsamaid maailmas. Selle abil on kaalu langetanud näiteks äri- ja telemaastiku tuntud nägu Donald Trump, laulja Robbie Williams ning filmitähed Jennifer Aniston ja Brad Pitt.

Selle dieedi ajal sööb inimene toitu, milles võimalikult vähe süsivesikuid, sest väidetavalt tekitavad need kergesti ülekaalu ja südamehaigusi. Menüüst langevad välja süsivesikuterikkad toiduained, nagu makaronid, riis, leib ja rikkalikult suhkrut sisaldavad maiustused. Atkinsi teooria järgi tuleks süüa valgu- ja rasvarikkaid toiduaineid, näiteks mune, juustu, liha ja võid.

Atkinsi dieedi toetajad väidavad uuringutele toetudes, et kõnealune toitumiskava on tõhusam kui teised dieediprogrammid. Neljast etapist koosnev plaan lubab juba esimese kahe nädalaga hävitada kuni seitse kilo. Ja see on kõigest algus..., kõlab peibutav reklaam.

Ohud. Atkinsi põhimõtted on tekitanud palju vaidlusi ning dieet kuulub kõige vastuolulisemate toitumiskavade hulka. Vastased ei kahtlegi, et kaalu see dieet langetab. Muret tekitavad hoopiski väited, nagu võiks selline menüü aidata südamehaigusi, vähki ja muid probleeme ära hoida. Üsna tõenäoliselt võivad dieedipidajaid hoopis ohustada luuhõrenemine ning maksa- ja neeruprobleemid, sest organid ei pruugi pikka aega nii suure valgukogusega toime tulla. Organism vajab vähemalt 150 grammi süsivesikuid päevas, et tõhusalt ja tervise heaks talitleda. Vähem süsivesikuid tarbides on tavalised ainevahetusprotsessid häiritud, selgitab California ülikooli toitumisprofessor Gail Frank. Aju vajab pidevalt glükoosi, ent rasva ja valkude lõhustumine toimub kauem ning ajju võib vajalik doos jõuda hiljem.

Tiiu Liebert: Atkinsi dieedi populaarsuse tipul järgis seda iga üheteistkümnes täiskasvanu USAs. Pärast Atkinsi surma 2003. aastal kaotas dieet kiiresti populaarsust, sest kuigi Atkins suri peatrauma tagajärjel, oli ta tugevasti ülekaaluline. Dieet võimaldab küll kiiresti kaalus alla võtta, kuid pärast tulevad kilod kiiresti tagasi. Ohuks on ka see, et menüü sisaldab äärmiselt vähe kiudaineid, mis on seedetrakti mikrofloora toiduks. Seetõttu saab mikrofloora tugevasti kahjustada, mis võib tunduvalt nõrgendada inimese kaitsevõimet.

Näidismenüü

Hommikusöök
Kahest munast valmistatud omlett
Sink või peekon
Sibul ja paar viilu tomatit

Lõunasöök
Tuunikalasalat oliiviõli, tomati ja selleriga

Õhtusöök
Küpsetatud lõhe
Aurutatud brokoli
Garneeringuks riivitud juust pipraga

Suupisted
Kapsasalat
Mineraalvesi
Peotäis pähkleid

Detoksdieet

Mis? Üldpuhastava detoksdieedi peamine eesmärk on viia kehast välja kõikvõimalikud mürgid. Kaalu vähenemine on seejuures pigem positiivne kõrvalmõju, mida põhjustab kehasse ladestunud jääkainete väljumine.

Peamised toiduained dieedi ajal on kala, puuviljad ja juurviljad ning vesi. Toit peab olema täisväärtuslik ning sisaldama piisavalt kiudaineid. Soovitatavad on värskelt pressitud mahlad, taimeteesegud ja õlid, pähklid ja seemned ning kaunviljalised. Menüüst on eemaldatud töödeldud ja soolased toidud, valmisroad, või, punane liha, kofeiin ja alkohol. Enamasti kestab režiim 7-10 päeva, kuid on olemas ka mitmekesisemaid 20-30päevaseid detoksplaane.

Ohud. Leidub skeptikuid, kes peavad seda programmi küll kahjutuks, kuid samas raha raiskavaks, sest mürke väljutavad teesegud võivad maksta võrdlemisi palju. Arstid soovitavad tungivalt hoiduda paastumist meenutavatest detoksdieetidest, mille ajal juuakse ainult vett või mahla. Need viivad toitainete puuduse ja väsimuseni, raskematel juhtudel isegi kooma või surmani.

Tiiu Liebert: Kuigi rõhutatakse mürkidest vabastamise eesmärki, peetakse sama tähtsaks ka kaalulangetamist. Sellised piiratud toidusedeliga dieedid on väga ohtlikud, näiteks detoksdieedi tõttu tekkiv naatriumipuudus võib põhjustada tõsiseid tervisekahjustusi. Detoksmenüüle heidetakse ette ka kesist valgusisaldust, mis vähendab lihaskoe massi ja seega aeglustab ainevahetust. Positiivsena võib välja tuua töödeldud, suure rasva- ja suhkrusisaldusega toitudest loobumise. Ettevaatlik tuleks olla igasuguste teesegude tarbimisega!

Näidismenüü:

Kohe pärast ärkamist
Kaks klaasi vett, millest ühte on pigistatud pool sidrunit

Hommikusöök
Värske puuviljasalat
Orgaaniline jogurt

Lõunasöök
Segasalat koos köögi- ja puuviljadega

Õhtusöök
Aurutatud köögiviljad

Suupisted
Lõhemedaljonid
Puuviljad
Porgandilõigud
Õunakaste

Lõunaranniku dieet

Mis? Kardioloog Arthur Agatston lõi lõunaranniku dieedi oma patsientide südamehaiguste leevendamiseks, ent 2000. aastal hakkas see koguma laiemat menu. Lõunaranniku dieedi põhimõtted on küllaltki lihtsad. Halbu süsivesikuid sisaldavad toidud, mis seeduvad liiga kiiresti ning tekitavad äkilisi vere suhkrutaseme tõuse ja langusi, eemaldatakse menüüst ning asendatakse töötlemata komponentidega, nagu köögiviljad, täisteraviljad ja kaunalised. Halvad rasvad (küllastunud ja transrasvhapped) tõstavad LDL-kolesterooli taset ja suurendavad südamehaiguste ohtu. Rasvane linnu- ja punane liha asendatakse tervislikuma valikuga, näiteks tailiha, pähklite ja kalaga. Esimeses, kaks nädalat kestvas etapis tuleb toidusedelist eemaldada leib-sai, riis, pastatooted, kartulid ja kõik, mis vähegi suhkrut sisaldab (kommid, koogid, jäätis ja ka puuviljad). Teine etapp kestab seni, kuni ideaalkaal on saavutatud. Selles faasis on mõned keelatud toidud lubatud, ent kõike head korraga ei saa. Näljatunnet ei teki, sest portsjonid on tavalise suurusega ja tervislikud.

Ohud. Kriitikud paigutavad lõunaranniku dieedi tihti Atkinsi dieediga samasse klassi. Dr Agatston on kaitsnud oma toitumiskava ainulaadsust sellega, et tahab õpetada inimesi valima õigeid süsivesikuid ja rasvu ning kujundama sellest elustiili. Siiski nimetatakse teda soolapuhujaks või lihtsalt ei nõustuta tema seisukohtadega.

Tiiu Liebert: Kahtlemata on tervislik vältida rohkesti transrasvhappeid sisaldavaid toidurasvu ning rasva-, soola- ja suhkrurikaste toiduainete tarbimist piirata. Ette võib heita liigset GI jälgimist, kuid samas on see kõikidest vaadeldud dieetidest kõige tervislikum.

Näidismenüü (teine etapp):

Hommikusöök
Munavrapp (munad, lightjuust, oliiviõli, täisteravrapp)
Kofeiinivaba kohv või tee

Lõunasöök
Grillitud kanarind mandariiniga ja roheline segasalat vinegretiga

Õhtusöök
Väherasvane loomaliha pruuni riisiga
Väike klaasitäis punast veini
Juustukook laimiga

Suupisted
Sellerisnäkid
Pähklisegu
Lõunaranniku dieedi müslibatoonid

GI-dieet

Mis? Dieedi eesmärk on õpetada inimesi õigeid toitaineid valima ning selle kaudu ülekaalu vältima. GI on glükeemilise indeksi tähis, mis näitab, millise kiirusega süsivesikud organismis glükoosi moodustamiseks lõhustuvad. Glükoos on energiaallikas, mis toidab keha, lihaseid ja teisi organeid. Suhkru väärtus on 100 ning kõiki ülejäänud toiduaineid võrreldakse sellega. Väikese glükeemilise indeksiga toite süües imendub glükoos vereringesse stabiilsema kiirusega. Iga eine aluseks tuleb võtta väiksema GIga toiduaine, näiteks lehtköögiviljad, läätsed, herned ja oad. Lisaks peab sööma kala, täisteratooteid, juurvilju, lahjat sea- ja loomaliha, nahata linnuliha ja muid väiksema GIga toiduaineid. Vältida tuleb saia, teisi valgest jahust küpsetisi, hapukoort, võid, täispiima, limonaadi ja õlut.

Ohud. GI-dieet ei kujuta inimese tervisele otsest ohtu, sest vajalike toitainete tarbimist ei piirata. Esindatud on nii valgud, süsivesikud kui ka rasvad. Siiski ei kiida kõik toitumiseksperdid GI-dieedi süsteemi.

Tiiu Liebert: Glükeemiline indeks ei anna õiget pilti toiteväärtusest. Näiteks on kartulipüree GI suurem kui lauasuhkrul, porgandi ja arbuusi GI on ka suur. Kas peaks nende söömisest loobuma? Pigem soovitatakse arvestada glükeemilist koormust, mis iseloomustab vere glükoosisisalduse kasvu pärast toiduportsjoni söömist. Seegi on Eestis veidi keeruline, sest ELis antakse toitumisalane info pakendil 100 g või 100 ml kohta, näiteks USAs aga toiduportsjoni kohta. Paljude maade toitumisspetsialistide arvamus on, et GI kasutamine dieetide koostamisel ei ole põhjendatud, õigem on lähtuda süsivesikute hulgast ja toiteväärtusest.

Näidismenüü:

Hommikusöök
Neljaviljapuder
Kooritud piim meega
Pirn

Lõunaoode
Topsitäis lightjogurtit
Banaan

Lõunasöök
Läätsesupp
Võileib tuunikalaga
Peotäis kirsse

Õhtuoode
Pisike pakk väikese GIga krõbuskeid

Õhtusöök
Täisteraspagetid
Taine loomaliha
Köögiviljad
Salat

Kapsasupidieet

Mis? Kapsasupi söömisel põhinev dieet on olnud menukas paljude prominentide seas tänu oma lihtsusele, kiirusele ja headele tulemustele. Maagilisele supidieedile on kiidusõnu jaganud Hollywoodi näitlejatarid Renée Zellweger ja Kate Winslet. Väidetavalt sai Winslet kassamagneti "Titanic" jaoks vormi just kapsasupi abil. Programm kestab nädal aega ja tavaliselt on eesmärk kaotada kaalust 4-5 kilogrammi. Keelatud on leib-sai, alkohol, limonaadid, frititud toit ja kofeiin.

Kapsasupiretsepte on erinevaid, kuid ühine soovitus on olla soola lisamisega ettevaatlik. Peale kapsa pannakse supi sisse ka tomatit, paprikat, sellerit, porgandit, porrulauku ja muid maitsvaid köögivilju.

Kapsasupile lisaks võib tarvitada ka:
1. päev - puuvilju enda soovitud koguses, v.a. banaan
2. päev - värskeid köögivilju, lisaks üks küpsetatud kartul vähese võiga
3. päev - puuvilju ja köögivilju, v.a kartul ja banaan
4. päev - kuni 8 banaani ja piiramatus koguses kooritud piima
5. päev - kuni 6 tomatit ja veidi liha
6. päev - liha ja köögivilju enda soovitud koguses, v.a. kartul
7. päev - pruuni riisi, suhkruvaba puuviljamahla ja köögivilju, v.a kartul

Tiiu Liebert: Selle dieediga võib küll kaalus alla võtta, kuid seda on väga raske järgida. Kindlasti on dieedi puuduseks vähene rasva- ning mõningate vitamiinide ja mineraalainete sisaldus.

Toortoidudieet

Mis? Ühe nädala kestel on lubatud süüa peamiselt toorest, keetmata-küpsetamata toitu. Kava põhineb väitel, et toiduainete kuumtöötlemine hävitab ensüüme, mis aitavad neid seedida. Lubatud on juur- ja puuviljad, värskelt pressitud mahlad, seemned, pähklid ja mereannid. Lisaks võib tarvitada kuivatatud toitu, sest kuivatamise käigus ensüümid ei hävivat. Mõned toortoidudieedid välistavad liha täielikult, kuid teised lubavad seda süüa omal vastutusel. Toores liha võib tekitada salmonelloosi ja muid hädasid.

Ohud. Teadusuuringud on näidanud, et sellised dieedid viivad mitmete tervisehädadeni, ent samas on märgatud ka positiivseid külgi. Üldjoontes tekivad suuremad probleemid toidukava pikaajalisel järgimisel. Lühiajaliselt võib inimene tunda ebamugavust gaaside pärast, mida tekitab kehale harjumatu toortoit. Tavaliselt kaovad kõhuvaevused 3-4 päevaga.

Tiiu Liebert: Palju kiidetud väide, et toortoidus sisalduvatel ensüümidel on suur roll toidu seedimisel, ei pea paika. Vale on ka väide, et kuivatamisel ensüümid ei hävi. Dieet on ühekülgne ja seda on raske pidada. Puudused on väike valgu-, rasva- ning mitmete mikrotoitainete sisaldus.

Näidismenüü:

Hommikusöök
Värsked puuviljad
Töötlemata hommikuhelbed
Pähklid

Lõunasöök
Mitmekülgne smuuti
Spinatijuust
Avokaadosalat

Õhtusöök
Avokaado-porgandisupp
Lehtsalativrapid

Vahepalad
Pähklid ja seemned
Pastöriseerimata kookospiim
Smuutid

Mahladieet

Mis? Mahladieete on väga erinevaid ja tihti mõeldakse uusi toitumisplaane ise välja. Enamasti kestavad need 3-7 päeva, olenevalt toidu kogusest. Mõne plaani puhul on peale mahlade lubatud ka taimeleotised, nagu piparmündi-, basiiliku- ja kummelitee. Peamiselt on mahladieet keha puhastamiseks, mitte kaalu langetamiseks. Mahladieeti peetakse üheks paastumise viisiks. Põhjaliku õpetuse puudumisel võib see osutuda eluohtlikuks, sest kasutaja ei pruugi aru saada, millal tuleb dieet lõpetada.

Mahla on soovitatav ise pressida, sest see välistab võimaluse, et tegu on odava ja ebakvaliteetse lahjendatud tootega. Mõned inimesed tarvitavad mahlapaastu ajal ka köögivilju, et keha saaks piisavalt vajalikke kiudaineid.

Tiiu Liebert: See on üks detoksdieedi variantidest, mille pikemaajalise järgimisega võivad kaasneda väga tõsised tervisehäired.

Ilmunud ajakirjas Tervis Pluss. Foto: mylot.com

No comments:

Post a Comment