Salvei - päästerõngas sinu tervisele

Pehme, aga samas ka hõrgu ja omapärase aroomiga salveid on au sees hoitud läbi aegade. 2001. aastal nimetas IHA (Rahvusvaheline maitsetaimede selts) salvei “aasta maitsetaimeks”. Ãœheks põhjuseks toodi ka tervistavaid omadusi, mida sellel taimel jätkub küllaga.

Sarnaselt rosmariinile ja teistele samas sugukonnas olevatele taimedele on salveis mitmeid eeterlikke õlisid, flavonoide ja fenoolhappeid, millest tuntuim on rosmariinhape. Viimane töötab organismi jõudes väga eduka põletikuvastase toimeainena ja samas on omadustelt ka hea antioksüdant. Salveis sisalduvad flavonoidid, fenoolhapped ja ensüümid on kombineeritult suurepärane abivahend oksüdeerumise tõttu põhjustatud rakkude kahjustumise vastu. Veidi suuremates kogustes on soovitatud oma toitu salveiga maitsestada inimestel, kellel on organismis põletikuline seisund nagu näiteks reumaatiline artriit. Lisaks soovitatakse manustada ürti ka bronhiaalse astma ja ateroskleroosi all kannatajatel. Nüüdseks on ka uuringud tõestanud, et salvei tõstab aju töövõimet. Toodi kokku 45 noort vabatahtlikku, kes jaotati kahte rühma ning ühele osale anti platseebot (näilist ravimit, millel puudub toime) ja teisele osale erineva suurusega doose salvei õlist eraldatud ekstrakti. Järgmiste tundide jooksul tehti tehti mõlemale grupile mitmeid mälu proovile panevaid teste ja isegi väikese doosi ekstrakti saanud inimesed suutsid asju paremini meenutada. Professor Peter Houghton avastas ka seda, et nn. Hiina salvei kuivatatud juure koostises on aktiivseid komponente, mille sarnaseid kasutatakse tänapäeva meditsiinis ravimites, mis on mõeldud Alzheimeri tõbe leevendama. Saksamaal on salvei enim tuntud taimena, mille toime aitab kõhuprobleemide ja liigse higistamise vastu. Lisaks selle leiab taim Inglismaal kasutust menopausi ajal, et leevendada sellega kaasnevaid sümptomeid.

Tuntud juba aegade algusest

Salvei on algselt pärit riikidest, mis asuvad Vahemere-äärses regioonis ning seal on seda juba tuhandeid aastaid tarvitatud. Selle teaduslik nimi on Salvia officinalis, mis on tuletatud ladinakeelsest sõnast salvere, mille eestikeelne vaste on “päästma”. Ãœldiselt on salvei näol tegu maitsetaimega, mis on teistega võrreldes läbi ajaloo leidnud kõige rohkem kasutust meditsiinis. Selles valdkonnas üritati salveiga leevendada paistetusi, välja väänatud jalgu, maohaavu ja verejooksu. Vanad roomlased kasutasid meeldiva aroomiga taime liha säilitamiseks pikka aega kuni leiutati veelgi kasulikum meetod, milleks oli külmutamine. 10. sajandil uskusid Araabia arstid, et salvei annab võime olla surematu ning 14. sajandi eurooplased kasutasid seda nõiakunsti vastu kaitsmisel. Ajaloolased on ära märkinud, et 17. sajandil oli taim Hiinas nii populaarne, et ühe kasti vastu anti vastutasuks kolm kasti teelehti. Tänapäeval on salveid võimalik osta kõikidest suurematest poodidest ning maitseainena on see leidnud oma kindla koha paljudes retseptides. Peamiselt soovitatakse teda kasutada liha -ja kalaroogade, salatite, makaroni -ja seenetoitude ja pitsade maitsestamiseks. Lisaks sellele võib ka vorsti sisse panna! Teed valmistatakse kuivatatud lehtedest, mis aitab leevendada kurguvalu ja köha. Salvei omadus kaitsta oksüdeerumisest tulenevate kahjustuste eest on leidlikke ettevõtteid viinud mõttele sellega eksperimenteerida. Nimelt lisati toiduõlidele veidi maitsetaime ekstrakti, mis võib pikendada säilivusaega ja aidata rääsumise vastu.

Ilmunud ajalehes Postimees. Foto: rebion.ee

No comments:

Post a Comment