Koriander kuulub parimate ja vanimate vürtside sekka



Koriandrit on kasutatud juba 5000 aastat eKr, mis tõstab taime maailma vanimate vürtside sekka. Lähis-Idast ja Vahemere-äärsetelt aladelt pärinevat taime tuntakse tuhandeid aastaid ka Aasia riikides.
Sarnaselt ülejäänud vürtsidega on koriander meil aasta ringi kättesaadav seemnete või purustatud pulbrina, suvel ka roheliste lehtedena, mida enamasti leiab turult. Vana-Rooma elanikud kasutasid koriandrit liha säilitamiseks ja leibade maitsestamiseks, selle lehtedega maitsestatakse Ladina-Ameerika, India ja Hiina rahvustoite. Koriander sobib hästi liha-, riisi- ja köögiviljaroogadesse, aga ka kastmete, vorstide, salatite, suppide ja marinaadide sisse. Sellega võib anda maitset küpsetistele ja isegi šokolaadidele.

Koriander on üks tervendavamate omadustega vürtse. Uuringud näitavad, et koriandris leiduvad eeterlikud õlid võivad aidata mikroobide vastu võidelda. Veel sisaldab koriander antibakteriaalset ühendit, mis on kasulik liitlane sõjas salmonella bakterite rühma vastu. Juba vanadest aegadest on teada, et koriandrist tehtud tee leevendab iiveldust, kõhugaase ja kuseteede põletikku. Kõige tipuks on vürtsitaim hea kiudainete, mangaani, raua ja magneesiumi allikas.

Värsket koriandrit ostes peab jälgima, et lehed näeksid välja värsked, oleks käega katsudes kõvad ja käharad ning kollaste või pruunide laikudeta. Värske koriander rikneb väga kiiresti ja seetõttu peaks teda alati hoidma külmkapis. Riidest või paberist rätiku sees säilib värske koriandripunt kuni nädala, eraldi kitkutud lehed vähem.

Targem on osta koriandriseemneid kui neist tehtud pulbrit, sest viimane kaotab kiiremini maitset. Pealegi on seemneid väga kerge uhmris pulbriks taguda. Nii seemneid kui ka pulbrit tuleb säilitada läbipaistmatus ja tihkelt suletud klaaspurgis mõõdukalt jahedas ja kuivas ruumis. Purustatud koriander säilib 4–6 kuud, seemned isegi aasta.

Ilmunud ajalehes Postimees. Foto: Corbis/Scanpix

No comments:

Post a Comment