Toores ja värske


Kiviajal ei söönud keegi keedetud kartuleid ega küpsetanud grill-liha. Osa toitumisteadlasi väidab, et evolutsiooni käigus polegi meie seedimine ja ainevahetus muutunud.
Just sellel arusaamal põhinebki toortoidudieet, mille järgijad usuvad, et inimene toitub tervislikult, kui suure osa tema toidust hõlmavad toored toiduained. Selle dieedi põhilisteks komponentideks on värsked puu- ja köögiviljad, seemned, pähklid, teraviljad, kaunalised, kuivatatud puuviljad ja isegi vetikad. Värskete viljade kuumutamine üle 45 kraadi võib hävitada nendes ensüümid, mis aitavad seedeelunditel toitu lagundada ja omastada. Peale selle on levinud arvamus, et kuumtöötlus kahandab toidu väärtuse ja elujõu peaaegu olematuks. Dieedi põhireegel on väga selge: igapäevasest toidulauast peab toores toit moodustama vähemalt 75%. 
 
Toortoitujad räägivad, et pärast seda, kui nad oma toitumiskava järgima hakkasid, on neil rohkem energiat, tervem jume, ilusamad juuksed ja tugevamad küüned. Dieedi toimes kahtlejatele räägitakse lugusid, kuidas toitumiskavast kinnipidamisel on saavutatud suurepäraseid tulemusi kaalulangetuses. Toores toit sisaldab vähem transrasvu ja küllastunud rasvhappeid, millest esimesi leidub põhjalikult töödeldud toidus ja viimaseid loomse päritoluga toiduainetes. Toore kõhutäiega saab inimene vähem kahjulikku soola, ent mitu korda rohkem kaaliumi, magneesiumi, foolhapet ja kiudaineid. Lisaks sellele sisaldab taimne toit fütokemikaale, millel on mitmeid tervisele kasulikke omadusi. Kokkuvõttes seostatakse dieeti südamehaiguste, diabeedi- ja vähiriski vähenemisega. Ajakirjas Journal of Medicine avaldatud uuringu tulemused näitavad, et toortoidu tarbimine alandab veres kolesterooli- ja triglütseriidisisaldust silmatorkavalt palju. Nimelt on triglütseriid peale kolesterooli üks põhilisi veres ringlevaid rasvu, mille kõrge tase ohustab inimese tervist, suurendades südame- ja ajuinfarkti ohtu.

Kõrvaltoimetest on kõige levinumad peavalu, iiveldus ja meeleolu halvenemine, mis mööduvad väidetavalt esimeste päevade jooksul. Kõige suurema tõenäosusega kannatavad selle all inimesed, kelle senise toidusedeli on moodustanud suhkru-, rasva- ja kofeiinirikkad tooted. Paljud eksperdid peavad dieedi puuduseks tervisele kasulike ühendite vähesust, sest osasid fütokemikaale omastab keha paremini, kui need on korralikult läbi kuumutatud. Näiteks kehtib see tomatites leiduva lükopeeni ja porgandites sisalduvate karotenoidide kohta. Dieedi miinuseks võib pidada ka ohtu tarbida liigselt puu- ja juurviljadele jäänud taimekaitsemürke. Seega peaks alati eelistama ise kasvatatud vilju või ostma selliseid, mille ökoloogiline puhtus on garanteeritud.

PH-tasakaalu hoidmisega vähi vastu
Näitleja Ingrit Vaher on toortoidust koosneva menüüga väga tuttav, sest oma toidusedelis järgib ta pH-tasakaalu hoidmise põhimõtteid. Sarnaselt toortoitlastega sööb ta ainult töötlemata toiduaineid. Peale selle väldib ta suure suhkrusisaldusega puuvilju, sh datleid, mandariine ja banaane. "Selle elumuutusega alustasin kuus kuud tagasi raske tervisliku seisundi pärast. 2008. aasta detsembris diagnoositi mul teise astme lümfivähk, Hodgkini tõbi, mille vastu soovitas minu arst pool aastat kestvat keemiaravi, sest teisi vahendeid selle agressiivse haiguse ravimiseks lääne meditsiin ei tunne," selgitab Vaher. "Diagnoosist teada saades tundsin end õnnelikuna, sest mul oli olnud aastatepikkune huvi alternatiivsete ravimeetmete vastu ning usk oma füüsilise keha, meele ja tunnete seotusse. Alustasin kolmenädalase puhastuskuuriga, mil sõin aluseliseid toiduaineid vedelal kujul. Seejärel muutsin pH-tasakaalu jälgimise igapäevase elu osaks."
Töödeldud toiduainete kõrvaleheitmine ja oma taldriku spinati, avokaado ja spargliga täitmine on toonud naise ellu palju positiivseid muutusi. Kõige suurem uudis oli tema jaoks vähist vabanemine kolme kuu jooksul pärast diagnoosi panemist, ilma et ta oleks pidanud läbi tegema keemia- ja kiiritusravi. Peale raskest haigusest paranemise on ka tema aastatepikkused unehäired asendunud suurepärase unega, enam ei kimbuta teda menstruatsioonivalud ning ka viisteist aastat kestnud seedehäired on lõppenud. Kaalujälgimise seisukohast on tal samuti jagada ainult kiidusõnu. Nimelt on tema dieet aidanud vabaneda söömishäiretest ja magusahimust. Seega on ülekaalust vabanemine ja nüüdse kaalu säilitamine olnud väga kerge. Ta on söönud üksnes aluselist toitu, mida on praegusel suveperioodil mugav korjata otse peenralt. "Mul on märgatavalt rohkem energiat! Enam ma ei haiguta päevasel ajal, sest pärast söögikorda olen endisest energilisem ja sugugi mitte unine. See elumuutus on olnud parim, mis minuga kunagi juhtunud on," tunnistab Vaher rõõmsalt.

Taldrikureeglit järgida on palju kergem
Tiiu Liebert, TTÜ toiduainete instituudi dotsent
Enne dieedi alustamist võiks igaüks seda analüüsida internetis oleva TAI toitumisprogrammiga ja samas endale selgeks teha, mis on dieedi alustamise põhjused. Selleks võib olla nii kaalulangetamine kui ka muude terviseriskide vähendamine. Kõigepealt tasuks meelde tuletada, et tule kasutuselevõtt on inimkonna suur saavutus. Termiliselt töödeldud toitu omastab organism paremini, samas hävivad aga mõned vitamiinid. Seepärast soovitavad toitumisteadlased süüa poole aedviljast toorelt, teise osa aga termiliselt töödelduna. Jutt, et toortoidus sisalduvatel ensüümidel on suur tähtsus toidu seedimisel, ei pea paika - inimese seedeorganid eritavad ise võimsaid ensüüme, pealegi hävitab maohape suurema osa toidus sisalduvaist fermentidest. Kahtlemata vähendab suur aedviljakogus enamiku inimeste vere kolesteroolisisaldust ja korrastab seedimist, vältides kõhukinnisust. Samas vajab inimene piimatoodetest kaltsiumi, lihatoodetest rauda, rasvasest kalast polüküllastumata rasvhappeid jne. Mis tahes dieeti pidada on raske. Tunduvalt kergem on järgida taldrikureeglit - vähemalt pool taldrikust peaks olema köögiviljade või toorsalati päralt. Võileivakatteks võiks kasutada salatilehte, kurki-tomatit ja muud selletaolist. Magustoiduks võib alati süüa puuvilju. Neid nõuandeid pidevalt järgides väheneb ka kehakaal ja sellega koos nii mõnedki tervisehädad.

Ainult toore ja värske näidismenüü
Toortoidudieetide puhul eristatakse kaht hooaega - kevad-suvi ja sügis-talv. Olenevalt hooajast on koostatud ka toitumiskava, sest igal aastaajal pole kõiki vilju võimalik värskelt osta.

Kevad-suvi

Hommikusöök1,4 kg arbuusi (seemnetega)
LõunasöökKaks mangot
Avokaado
Kolm sellerioksa
ÕhtusöökÜks potitäis lehtsalatit
Salat tomati, kurgi ja rohelise sibulaga
Peotäis tooreid päevalilleseemneid
Kaks avokaadot
VahepalaKaks mangot

Sügis-talv

HommikusöökKaks avokaadot värske kookospiimaga
LõunasöökViis apelsini
Kolm avokaadot
Paar peotäit spinatilehti
ÕhtusöökSalat datlite, avokaado ja spinatiga

VahepalaKaks õuna
Kümme mandlit

Ilmunud ajakirjas Tervis Pluss. Foto:  Matton Baltic

1 comment:

  1. Võrdlus kiviaja inimesega on väga halb, sest nende eluiga oli väga väike. 30nesed olid juba vanurid. Kui võtta vanust võrdluseks, siis kahjuks see ei sobi. Nii et see, et nad sõid ehk kvaliteetsemat toitu ei taganud neile tervist ja eluiga. Ja nagu tekkis tuli, tekkis ka lõkketoit.

    ReplyDelete