Ingver parandab tervist ja toidu maitset



Aasia rahvameditsiinis oli ingver tuntud väga mitmekülgse ravimina, seda kasutati erinevate valude vastu ja külmetushaiguste raviks ning tänapäevalgi soovitatakse külmetuse korral teha ingveriteed.


Ingveri tervisele kasulikud toimed peituvad taime juures leiduvates eeterlikes õlides. Ingveris on kasulikke mineraalaineid, nagu raud, jood, kaltsium, mangaan ja magneesium. Kuna meie tarvitatud ingverikogused ei kipu suured olema, siis jääb nende panus organismi mineraalidega varustamisse väikeseks.

Mitte ainult tervendaja

Ingver on oma hõrgu maitse tõttu hea toidulisand, sellega saab maitsestada salateid, praade, suppe ja isegi magustoite. Ingverit võib raputada ka võileivale ning eriti hästi sobib ta kokku peterselli, mädarõika ja küüslauguga. Poest saab osta valmiskujul pulbrit, kuid samas on meiegi toidukauplustest võimalik hankida tooreid juurikaid ja neid kodus ise kuivatada.

Kuivanuna saab juurika mikesri abil peenestada ning võrreldes poes müüdava valmistoodanguga annab enda tehtu tugevama aroomi ja maitse. Harilik ingver on mitmeaastane 1–1,5 meetri kõrguseks sirguv pillirootaoline taim. Inimene kasutab taime risoomi, mida kõnekeeles kutsutakse ingverijuureks.

Ingver on algselt pärit Aasia troopilistelt aladelt, kus teda on ammusest ajast kasutatud vürtsina söögilisandiks ja haigetele heaks ravimiks. Eriti populaarseks on ingverijuur kujunenud Kariibi mere saartel, kus ta kasvab metsikult külluslikes troopilistes tingimustes.

Ingver pärit Aasiast

Jamaika ingver on silmapaistev oma tugeva ja särtsaka maitse poolest ning see saareriik ongi hetkel maailma suurim ingveri tootjariik. Talle järgnevad India, Hiina ja mitmed Aafrika riigid. 18. sajandil hakati Inglismaal tootma ingveriõlut, mille populaarsuse tipphetk jäi 20. sajandi algusesse. Selle peamisteks koostisosadeks on ingver, sidrun ja suhkur.

Traditsioonilise protsessi käigus toodetud ingveriõlle alkoholisisaldus võib ulatuda kuni 11%, kuid tänapäeval lähevad osa tootjatest kergema vastupanu teed ning tavalisele õllele lisatakse lihtsalt ingveriaroomi.

Ettevaatust tarvitamisel

Ravimtaimede kasutamine on läbi aegade inimeste keha ja vaimu tervendanud ning aidanud meil haiguste vastu edukalt võidelda. Aasia rahvameditsiinis on ingver tuntud väga mitmekülgse ravimina, sest teda kasutati hamba-, pea- ja kõrvavalu vastu ning ka külmetushaiguste raviks. Tänapäevalgi soovitatakse külmetuse korral teha ingveriteed, kuhu tunde järgi lisada ka mett ja sidrunit, mis annavad joogile veelgi parema maitse.

Ingverijuurt kasutatakse ka nõrkade seedehäirete raviks, kuid teadlased on leidnud muidki tervistavaid omadusi, millest osa alles uuritakse. Näiteks soovitavad arstid kasutada ingverit iivelduse ja oksendamise vastu, kui need tekivad merehaiguse, raseduse või vähi kemoteraapia tõttu. Uuringud näitavad, et teatud patsientidel aitab 1 gramm ingverit päevas leevendada operatsioonile järgnevaid iiveldushooge. Samas on sellele vastukaaluks leitud inimesi, kellel ennetaja manustamine tõi esile hoopis veelgi suuremat oksendamist.

Edasised uuringud peavad näitama, kas ingverijuur on piisavalt ohutu, et seda operatsioonijärgsete iiveldushoogude takistamiseks tõepoolest kasutusele võtta. Samas tuleb silmas pidada, et nende komponendid võivad vale kasutamise korral kutsuda esile soovimatuid kõrvalnähtusi liigse tarvitamise, kasutaja enda kehaliste eripärade ja muu sellise tõttu.

Peale eelneva võivad nad reageerida teiste ravimitega ja sellepärast peab enne ingverijuure tarvitamist pidama nõu apteekri või perearstiga ning tarvitamise korral kasutama kainet meelt. See kinnitab kuldset reeglit, et liialdamine ei tule kunagi kasuks.

Ilmunud ajalehes Postimees. Foto: Corbis/Scanpix

No comments:

Post a Comment