Elueliksiir roheline tee



Roheline tee on auga välja teeninud elueliksiiri nime, sest see sisaldab antioksüdante, mis võitlevad vähi ja südamehaigustega. Lisaks aitab tee kiiremini kaalu alandada.

"Parem olla kolm päeva ilma toiduta kui üks päev ilma teeta," ütleb iidne hiinlaste vanasõna. Tänapäeval ei soovitata nii meeleheitlikku sammu astuda, kuid rohelise tee joomise võib päevakorda võtta küll. Hiina meditsiinis on rohelist teed kasutatud vähemalt 4000 aastat. Põhjalikud uurimused kinnitavad ammuste traditsioonide õigsust - Hiinas tehtud teadustöö tulemuste järgi vähendas rohelise tee joomine söögitoruvähi ohtu peaaegu 60%.

Rohelist teed annab taim Camellia sinensis ehk teepõõsas, millest tehakse ka musta, valget ja kollast teed. Rohelise tee jaoks aurutatakse läbi taime värsked lehed. Neist valmistatakse teed, lastes neil kuumas vees tõmmata, või lisatakse nende ekstrakti mitmesugustele kapslitele ja ilutoodetele.

Mis muudab rohelise tee nii eriliseks? Taime lehtedele annavad erilise võlujõu antioksüdandid, mis teevad organismile palju head. Üks võimsamaid neist on EGCG, mis takistab vähirakkude kasvu, alandab halva kolesterooli taset ning pidurdab vereklompide teket. Viimane on väga tähtis, sest tromboos on üks peamisi südameatakkide ja rabanduste põhjusi. Samuti aitab see antioksüdant südameatakist taastuvaid inimesi.

Roheline tee on antiseptilise toimega ning leevendab sügelust ja paistetust. See aitab ka päikesepõletuste ja sääsehammustuste korral. Tees leotatud puuvillase riidetüki võib panna vigastuse või haava peale.

Inimesed, kes joovad pool tassi rohelist teed päevas, vähendavad ka kõrge vererõhu ohtu. Põhjuseks on tees leiduvad polüfenoolid, mis takistavad veresoonte kokkutõmmet ja vererõhu kõrgenemist. Väidetakse, et rohelise tee joomine kiirendab ka kalorite põletamist.

Kuigi must tee pärineb samast taimest, ei sisalda see samu aineid. Must tee kaotab valmistamise käigus suure osa tervislikust mõjust. Kofeiinivabad ja pudelijoogid ei anna õiget efekti, tervistav toime avaldub värskelt tõmmanud tees.

Kofeiini suhtes ülitundlikud inimesed peaksid rohelist teed vältima. Arstid soovitavad ka rasedatel ja rinnaga toitvatel naistel rohelisest teest hoiduda. See jook võib takistada arstimite toimimist ning seetõttu tuleks uut ravimit tarvitama hakates arstiga konsulteerida, mida tohib lisaks tarvitada ja mida mitte.

Mis on matcha?

Matcha on pulbriks tehtud roheline tee, mida kasutatakse traditsiooniliselt Jaapani teetseremooniatel. Tavalisel meetodil keedetud tee kasutab ära ainult lehtedest immutatud ained, ent matcha valmistamisel tarvitatakse otseselt ka teelehti, kuna pulber juuakse koos veega ära. Väidetavalt on üks klaasitäis matchat antioksüdantide poolest võrdne kümne klaasitäie rohelise teega. Matchapulbrit võib kasutada jäätiste, kokteilide, kookide, küpsiste ja muude söökide-jookide tegemiseks.

Rohelise tee jäätis
2 munakollast
2-4 sl suhkrut
200 ml vahukoort
1-2 sl matchapulbrit
30 ml keevat vett
50 ml vett

Klopi munakollased panni peal kergelt lahti ning lisa vesi ja suhkur. Sega ained korralikult läbi ja kuumuta aeglasel tulel pidevalt segades kuni paksenemiseni. Lahusta matchapulber keevas vees. Lisa saadud tee munasegule, segades hoolikalt läbi ja hetkeks jahutades. Pane juurde vahukoor ja jätka segamist. Tõsta mass sügavkülma ning vispelda seda 1-2 tunni tagant (vähemalt kaks korda).

Ilmunud ajakirjas Tervis Pluss. Foto: uncanxietyclinic.com

1 comment:

  1. Siin on tegelt kvaliteetne hiina tee teaforyou.ee. Saab ka maheteed

    ReplyDelete