Rosmariin aitab keskenduda

Igihalja taimena on rosmariin saadaval läbi aasta ning on asendamatu abimees igas köögis oma meeldejääva maitse ja unikaalsete tervislike toimete tõttu.

Rosmariini imelist aroomi seostatakse enamasti hea toiduga, kuid miks mitte ka hea tervisega? Selle taime sees on aineid, mis täiustavad immuunsussüsteemi vastupanu haigustele, aitavad vereringet kiirendada ja ka seedimist parandada. Vereringe kiirenemine tähendab ka rohkem verd ajule ja ekspertide hinnangul aitab seetõttu rosmariin keskendumishäirete puhul. Lisaks eelnevale on vürtsi sees ka põletikuvastaseid komponente, mis kergendavad astmahoogude kulgemist. On teada tuntud fakt, et rinnavähki tekitab östrogeeni tasakaalutus organismis. Mitmed tavakohased ravimid nagu Tamoxifen on suunatud östrogeeni mõju takistamisele, et riski võimalikult palju alandada. Siiski tekitab eelmainitud ravim mitmeid ebameeldivaid kõrvalnähtusid nagu vaginaalsed verejooksud, külmavärinad, peavalud ja iiveldus. Õnneks tuleb siinkohal mängu rosmariin, mis võib New Jersey Ülikooli Biokeemiateaduskonna uuringute põhjal pakkuda alternatiivset ravi. Nimelt leiti, et 2%-lise kontsentratsiooniga rosmariini ekstrakti manustamine vähendas märgatavalt üleliigset östrogeeni. Uurijad seletavad nähtust taime maksaensüüme stimuleerivate toimetega, mis omakorda muudavad östrogeeni hormoonid tegutsemisvõimetuks.

Itaalias, Catania Ülikoolis tehtud uuringute põhjal võib väita, et rosmariini ekstrakt aitab kaitsta naharakkude üksikuid komponente, mis võib leevendada vanadusega kaasnevaid nahaprobleeme nagu kortsud. Prantsusmaa teadlased on leidnud rosmariini ekstraktil võimeid teha kahjutuks maksa kogunevaid mürkaineid ning neid sealt ka välja viia enne, kui nad suuremat kahju saavad tekitada. Selle tulemusel paraneb ka maksa töö ja see omakorda aitab sul end paremini ja energilisemalt tunda! Kuivatatud rosmariin on heaks allikaks kiudainete, raua ja kaltsiumi paremaks omastamiseks.

Kuidas osta ja säilitada:

Alati on kasulik valida värske rosmariin kuivatatu asemel, sest nii säilivad maitseomadused paremini. Taime oksakesed peaksid nägema välja värskelt rohelist värvi ning olema vabad kollastest või tumedatest laikudest. Värsket rosmariini tuleb hoida külmkapis oma algupärases pakendis, kuid selle puudumisel võib taime keerata veidi niiskesse paberist rätikusse. Kuivatatuna peab hoidma korralikult kinni pandud karbis jahedas, pimedas ja kuivas kohas, kus säilib värskena vähemalt kuus kuud.

Kuidas kasutada:

Enne toidu valmistamist loputa rosmariin jaheda jooksva vee all ja raputa kuivaks. Enamik retseptidest nõuavad lehti, kuid neid on tüve küljest väga kerge noppida. Samas võib ka terve oksakese toidule valmimise ajaks peale või sisse panna ning enne serveerimist selle ära võtta. Rosmariini võib kasutada liha- ja kalatoitudes, suppides, pajaroogades, kuid eelkõige sobib vasika-, lamba- ja kanaliha juurde. Suurepärane lisand toitudele, mille koostise hulka kuulub ulukiliha. Peale selle võib panna ka erinevate salatite hulka ning peenestatult ka vaniljekisselli, vahukoore, pudingi ja magustoitude hulka, mille põhilisteks komponentideks on puuviljad.

Üldinformatsioon

Rosmariin on algselt pärit Vahemere ääres paiknevatelt aladelt, kuid tänaseks kasvatatakse teda suuremas osas Euroopas ja Põhja-Ameerikas. Suur osa rosmariini populaarsusest läbi aegade tulenes uskumusest, et see stimuleerib ja tugevdab mälu, mille tõttu teda ka siiani tänapäeval kasutatakse. Vana-Kreeka õpilased panid endale juustesse rosmariinioksakese, kui nad eksamiteks õppisid ning leinajad asetasid selle aromaatse taime mälestamise märgiks lahkunule hauda kaasa. Keskajal kasutati taime hoogsalt ka kosmeetikas, kuid samal ajal kogus ta tuntust seedimist soodustava ravimina apteekides üle terve Inglismaa.

Ilmunud ajalehes Postimees. Foto: hobipunkt.ee

No comments:

Post a Comment