Tõeliselt värskendav ja tervislik kurk

Kurgi rohelise koore all ei peitu vaid värskus ja meeldiv maitse, millega salatile mekki anda. Äärmiselt mahlakas viljalihas on ka paras annus kasulikke aineid. Kaalujälgijaid peaks omakorda rõõmustama madal kalorsus.

Piisava kiudainete päevase koguse saamine on paljude inimeste jaoks paras väljakutse. Kurk võib oma suure kiudainete sisalduse tõttu seda lihtsustada. Boonuseks on vilja suur veesisaldus, mida ongi kiudainete seedimiseks vaja. Ühe uuringu käigus anti kõrge vererõhu all kannatavatele osalejatele toite, mis sisaldasid kõrgel hulgal kaaliumi ja magneesiumi. Selle tulemusel alanes nende vererõhk märgatavalt. Siinjuures tulebki mängu kurk, milles on mõlemat mineraali parajal hulgal. Hamba all rõõmsalt krõmpsuv vili sisaldav C-vitamiini ja antioksüdante, mille toime aitab leevendada nahaärritust ja vähendada paistetust. Peale eelmainitud ainete võib inimene saada ka kaltsiumi, rauda, A-vitamiini ja fosforit. Kõrge mineraalisisaldus hoiab sõrme- ja varbaküüned terved ja aitab vältida nende ootamatut murdumist. Kurk on suurepärane looduslik diureetikum, millest paremat on raske leida. Seetõttu on tema söömisest abi neerude ja kusepõie haiguste puhul. Koos kurgiga tasub süüa valgurikast toitu, sest vili sisaldab ensüümi, mis aitab viimast paremini seedida. Kurgi kui terviseallika juurde tasub ka siis pöörduda, kui häda teevad kõhuprobleemid, akne või artriit. Parim viis kõigi nende mineraalide, vitamiinide ja toitainete säilitamiseks on teha kurgist mahl või püree, kuhu sekka võib lisada maitseks ka muid köögivilju.

Need köögiviljad on väga tundlikud kuumusele ja seda peaks jälgima turult ostmisel. Kurk peaks olema jäik ning ilma kollaste, sisse vajunud või pehmete laikudeta. Ka otstest krimpsus viljad ei tõota midagi head. Kurke võib hoida külmkapis, kus nad säilitavad terve oleku mitmeks päevaks. Pooliku kurgi on mõistlik kilesse mässida või hoida suletud karbi sees, et vältida liigset kuivamist.

Kurk on täiesti asendamatu koostisosa värskete salatite sees. Pikergust köögivilja võib kasutada suppide sees või praadide kõrvale lisandiks. Kiire snäki jaoks ei pea alati küpsiseid haarama! Lõika kurgid viiludeks ja vala üle dipikastmega. Soovi korral võib kurgi keskosa välja lõigata ning sinna sisse tuunikala või kanaliha tüki suruda. Võileiba tehes ei tasu kunagi karta tomati, rediste ja sibula kõrvale ka kurki lisada. Kõige lõpuks võib alati kurgid purki panna ja talvel lasta hapu- või soolakurkidel hea maitsta.

Väidetavalt tunti kurke juba 10 000 aastat tagasi Lõuna-Aasias. Selle vilja avastanud varajased rändurid ja seiklejad levitasid seda edaspidi üle terve Aasia. Roheline köögivili ei puudunud ka iidsetest Egiptuse, Kreeka ja Rooma tsivilisatsioonidest. Seal ei tarvitatud teda ainult söögipooliseks, vaid lisaks ka nahka ravivate omaduste tõttu. Kasvuhoonetes algas kasvatamine Louis XIV ajal, kuna valitseja hoidis kurki suure au sees. Juba esimesed kolonistid viisid kurgi Ameerikasse, kus seda kasutatakse salatite ja muude tervist hoidvate toitude sees, mida elanikkonna hulgas hakatakse üha enam tarbima.

Kolm sammu pehmema ja ilusama naha jaoks:

1. Võta 4-5 värsket mündilehte ja üks kurk.

2. Koori kurk ja eemalda sellelt seemned.

3. Püreesta mündilehed ja kurk.

4. Lisa segule munavalge. Määri see ühtlaselt näole.

5. 20 minuti möödudes pese veega puhtaks ja kuivata nägu korralikult ära.

Ilmunud ajalehes Postimees. Foto: bigoven.com

No comments:

Post a Comment