Mahedad mandariinid

Just mandariinide kõrghooajal tasub kujundada nende viljade söömise üheks meeldivaks ja tervislikuks harjumuseks.

Talvekuudel jõuab puuviljalettidelt ninna eriti magusat mandariinihõngu. Mõnede kuldoranžide tistruseliste kaasa haaramise kiusatusele ei ole mõtet vastu panna, sest häid omadusi jagub mandariinil palju. Viimased uuringud on näidanud, et regulaarselt mandariine söövad või naturaalset mandariinimahla joovad inimesed on üldjoontes palju tervemad. Nimelt aitab regulaarne tarbimine vähendada riski ateroskleroosi tekkeks, mis võib omakorda viia südamerabanduseni. Peale selle väheneb ka risk maksaprobleemide ja suhkruhaiguse tekkeks. Mandariinide kasulikud omadused on tihedalt seotud nende kõrge karotenoidide sisaldusega. Kollakas-oranži pigmendi annab puuviljadele ja köögiviljadele beetakaroteen. See on looduslik ühend, mis parandab silmanägemist, tugevdab immuunsüsteemi, soodustab südame tegevust ja hoiab naha tervet jumet. Osa karotenoidide ühendeid hoitakse maksas ning seal muudab keha selle A-vitamiiniks.

Kyoto ülikoolis viidi läbi uuring, mis võttis luubi alla 30 hepatiiti põdevat patsienti, kelle peal uuriti mandariinides sisalduvate karotenoidide mõju tervisele. Samal ajal uuris teine rühm teadlasi 45-st inimesest koosnevat gruppi, kes põdesid samuti hepatiiti, ent nemad mandariine ei tarbinud. Esimese grupi 30 vabatahtlikku jõid iga päev ühe aasta vältel klaasitäie naturaalset mandariinimahla. Vastandiks olnud grupp mandariinisaadusi regulaarselt ei tarbinud. Pärast aasta möödumist tehti kokkuvõtteid ning 8,9%-il teise grupi liikmetest esinesid maksavähi sümptomid. See-eest oli mandariinimahla joonud grupp täielikult vähivaba.

Mandariinis leidub korralik hulk C-vitamiini, mis annab vilja maitsele veidi hapukama varjundi. Lisaks sellele on frukt inimesele hea allikas foolhappe saamiseks, mis hoiab korras südametegevuse ning aitab ära hoida sünnidefekte. Mineraalainetest leidub mandariinis magneesiumi, kaaliumi ja rauda.

Poest mandariine ostes tuleb alati silmas pidada, et need oleksid ilma vigastuste, pehmete osade ja mädanemislaikudeta. Toatemperatuuril võib vilju hoida kuni nädal aega. Jahedamas paigas säilivad need apelsini meenutavad fruktid veelgi kauem. Enamasti süüakse mandariine värskelt, ent nad sobivad ka puuviljasalatite, magustoitude, liharoogade ja muude hõrgutiste juurde. Vähese kalorsuse tõttu sobivad mandariinid suurepäraselt kaalujälgijate menüüsse.

Ettevaatust, mandariinid siiski kõigile ei sobi! Mandariinides on palju orgaanilisi happeid, mis seovad end kaltsiumiga ning viivad viimase organismist jäädavalt välja. Seega luuhõrenemise kartuses olevad inimesed peaksid nende fruktidega piiri pidama. Üheks lahenduseks on tarbida piimatooteid koos mandariinidega. Näiteks segada müsli ja piima sisse mandariinilõike. Lisaks sellele tasub allergikutel valvas olla, sest ülitundlikkuse puhul on teatud fruktide söömisel ebameeldivad tagajärjed.


Magus-hapu sealiha mandariiniga

6 õhukeselt lõigatud sealiha viilu

6 mandariini

1 sidrunikreem

2 spl suhkrut

4 spl naturaalset vahtrasiirupit

4 spl sojakastet

½ tl ingverit

2 tl lõigutud küüslauku

1 tl soola

½ tl pipart

riisi enda tunde järgi

Lõika mandariinid väikesteks tükkideks ja aseta savipotti. Kata suhkru, siirupi ja sidrunist pigistatud mahlaga. Hoia seda aeglasel tulel ühe tunni. Kuumuta, kuid ära keeda! Sealiha raputa üle soola ja pipraga. Lisa liha ja ülejäänud ained potti. Keera kuumus madalamaks ja lase neil valmida 5 tundi kuni kaste pakseneb ja liha muutub kahvliga katsudes pehmeks. Samal ajal keeda riis vastavalt pakil näidatud juhistele. Serveeri liha, valades riisi kastmega üle. Kõrvale sobib mõni Aasia-pärane salat.

Tervislik puuviljasalat viiele

300 g mandariinilõike

300 g õunapüreed

250 g ananassilõike

1 suur banaan, lõigutud

150 g poolitatud maasikaid

Kõikide ainete puhul võib kasutada nii värskeid kui ka konserveeritud frukte, kuid värskete viljade kasutamine on alati tervislikum valik. Sega kõik koostisained ühes suures kausis kokku. Hoia kaussi jahutamiseks külmkapis kuni 2 tundi. Seejärel on mõistlik jaotada salat viie inimese vahel ära, asetades portsud väikestesse salatikaussidesse.

Lihtne marmelaad mandariinidest

6 mandariini

330 g suhkrut

40 ml sidrunimahla

8 spl naturaalset vahtrasiirupit

Koori mandariinid ja jäta üks koor alles. Lõika viljaliha väikesteks tükkideks. Aseta suurele pannile ja lisa ülejäänud ained. Lõigu alles jäetud koored tiku-suurusteks tükkideks ning aseta needki pannile. Lase neil seista nõrgal tulel vähemalt 5 tundi, vahetevahel segades. Maha jahtudes peaks saadud segu märgatavalt paksenema. Hoia marmelaadi külmkapis kindlasti õhukindlas pakendis.

Mandariini-juustukook

200 g Digestive tüüpi purustatud küpsiseid

75 g sulatatud võid

Katteks:

275 g konservmandariine (nõrutatud)

15 g pulberželatiini

30 ml kuuma vett

150 g kodujuustu

150 ml maitsestamata jogurtit

Sega omavahel küpsisepuru ja või ning suru 20 cm lahtivõetava põhjaga koogivormi. Jahuta, seejärel purusta mandariinid lusikaga. Raputa želatiin väiksesse kaussi valatud vette, jätka seni kuni segu hakkab meenutama tarretist. Aseta kausitäis mikstuuri pannil keevasse vette ja jäta see sinnapaika kuni lahustumiseni. Sega omavahel mandariinid, kodujuust ja jogurt ning sega see želatiini sisse. Täidise laota põhja peale ja jahuta kook tardumiseni. Kaunistada võib oma käe järgi, ent eriti hästi sobib midagi teemakohast, näiteks mandariinikoorte viilud.

Ilmunud ajakirjas Tervis Pluss. Foto: semanier.com

No comments:

Post a Comment