Aromaatne meliss


Meliss aitab leevendada kõrget vererõhku, seedeprobleeme ja muidki tervisehädasid. Peale selle lisab taime sidrunihõnguline aroom suvistele toitudele vallatust!

Kõige rohkem tarvitatakse melissi ravimteedes – nii eraldi kui ka koos piparmündi, kummeli või kibuvitsaga. Melissiteele võib maitseks lisada mett, mis moodustab koos taime sidrunihõngulise aroomiga väga mõnusa ja pikantse koosluse. Kuid meliss sobib ka pasta-, kala- ja taimetoitude maitsestamiseks. Meliss on suurepärane värskendav lisand dessertidele ja jookidele ning kaunistuseks kõikvõimalikele roogadele. Juba Vana-Kreeka aegadel oli meliss kõrgelt hinnatud ja laialt kasutusel. Peamiselt kasvatati seda meetaimena: melissiõitest saadud meele omistati maagiliselt tervendavat jõudu. Vana-Rooma arstid väitsid, et melissiteed joovad inimesed ei haigestu mitte iialgi ja selle tõmmisega haava loputamine väldib põletiku teket. Meliss sisaldab eeterlikke õlisid, millel põhinevadki taime raviomadused.

Meliss leevendab menstruatsioonivalusid ja migreeni, soodustab seedimist ja väldib liigsete gaaside teket. Melissitee aitab alandada kõrgenenud vererõhku ning sellest tulenevat peapööritust ja kuminat kõrvus. Läbi aegade on melissi kasutatud gripi ja külmetuste ravimiseks, sest see leevendab kurguvalu ning soodustab higistamist. Kõige krooniks on taimel rahustav toime, mille tõttu seda kasutatakse unehäirete ja depressiooni leevendamiseks.

Meliss põhjustab harva ebameeldivaid kõrvalnähte, kuid seda soovitatakse vältida rasedatel ja rinnaga toitvatel naistel. Melissi ei tohiks tarvitada inimesed, kellel on kilpnäärmeprobleemid või kel esineb glaukoom, sest sel juhul võib taim häirida teatud ravimite toimet.


Suvine puuviljasalat melissiga

Meliss sobib suurepäraselt salatitesse. Sellised salatid on eriti populaarsed Lõuna-Euroopas.

2 õuna
1 pirn
15 melissilehte
0,75 dl vett
3 sl suhkrut
1 sidrun

Pane vesi keema ja lisa kuumale veele suhkrut, mis peaks vees täielikult lahustuma. Lase saadud siirupil veidi jahtuda, seejärel pigista sellesse ühe sidruni mahl. Viiluta õunad ja pirn väga õhukesteks viiludeks ning tükelda meliss. Lõpuks sega kõik ained kokku, vala siirupiga üle ja pane salat 2–4 tunniks seisma.

Ilmunud ajakirjas Tervis Pluss. Foto: Sunlandherbs.com

No comments:

Post a Comment