Argine petersell

Petersell kuulub Eestis kõige argisemate maitsetaimede hulka, ent tihti ununeb köögitoimetusi tehes taime teine pool. Nimelt sisaldab see supiroheline kasulikke toitaineid ja on väärtuslik ka ravimtaimena.

Petersell on pärit Vahemere ääres paiknevatest riikidest. Juba Vana-Rooma ürikutest võib leida kirjutisi, kus on rangelt kinnitatud, et ühtki salatit ei serveeritud ilma petersellita. 16. sajandil hakkas ka ülejäänud Euroopa osa saama peterselli mõnusast maitsest ning teda ülistavatest juttudest. Selle populaarse maitsetaime puhul tasub meeles pidada, et saab eristada kahte erinevat liiki. Juurpeterselli puhul kasutatakse taime siledaid lehti ja moodustuvat juurvilja. Lehtpetersellil juurt ei ole ning seetõttu saab maitseks kasutada ainult pealseid, mis võivad olla sileda- ja käharalehelised.

Laialdaselt kasutatakse peterselli lihtsalt toidu kaunistamiseks, sest värskena näeb ta toidu peal välja vägagi ligikutsuv. Näiteks lisatakse väike roheline oksake küpsetatud kana peale. Samas ei piirduta ainult kaunistamisega. Suppidele, salatitele, võileibadele ja kastmetele annab petersell hea aroomi. Eriti hästi sobib peterselli juur koos kaunviljadega.

Vitamiinidega on petersell rikkalikult varustatud, seda ka võrdluses sarnaste maitsetaimedega. Inimene saab petersellist suure annuse K-vitamiini, mida läheb vaja vere hüübimiseks, luukoe tiheduse ja tugevuse tagamiseks ning neerude normaalseks talitluseks. Peale selle ei puudu rohurohelisest ürdist C-vitamiin, A-vitamiin, raud ja foolhape. Uuringud on näidanud, et foolhape on üks südame tervise seisukohalt tähtsaid toitaineid. Petersellis leidub unikaalseid eeterlikke õlisid ja flavonoide, millest viimased on suurepärased antioksüdandid. Rahvameditsiinis on enim mainitud peterselli efektiivset toimet uriinipeetuse vastu. Teada-tuntud on ka tõsiasi, et lehtede närimine aitab halva hingeõhu vastu!

Tabuliisalat

Kergesti valmistatav salat Lähis-Idast, kus peterselli maitse mängib suurt rolli.

Vaja läheb:

250 g kuskussi

kaks peotäit petersellilehti (siledaid)

0,5 kg tomateid

5 dl vett

4 sl sidrunimahla

½ väikest lavakurki

½ tl soola

¼ tl jahvatatud musta pipart

näpuotsaga münti

Kuidas teha:

Aseta kuskuss kaussi ning kalla üle keeva veega. Kata segu kaanega 5 minutiks. Tõsta paisunud terakesed salativõtjatega kohevaks ning lisa sidrunimahl ja sool. Seejärel lase mikstuuril veidi jahtuda ja lisa purustatud petersell. Nüüd tuleb hoida salatit tund aega külmas. Hoia tomateid minut aega keevas vees ja pärast seda eemalda koor ning kougi lusikaga pehme osa välja. Lõigu kurk väikesteks tükkideks ja sega ära koos tomatite, soola-pipra, õli ja mündilehtedega. Sega see kuskussi sisse. Garneeringuks võib kasutada mündilehti. Soovitatavalt serveerida kohe pärast toidu valmimist.

Ilmunud ajakirjas Tervis Pluss. Foto: harmoonikum.ee

No comments:

Post a Comment