Virsik - hea õnne sümbol



Juba vanadel aegadel tunti Hiinas virsikut kui pikaealisuse ja hea õnne sümbolit. Pole ka ime, sest virsikud on tervisele väga kasulikud.


Virsikut tunti ammustel aegadel Pärsia õuna nime all, kuigi tegelikult pärineb see mahlakas puuvili Hiinast. Nimelt tõid rändkaravanid virsikuseemned Hiinast Pärsiasse ja alles Pärsia kaudu saidki lõunaeurooplased vilja tundma õppida. 17. sajandil viisid Hispaania maadeavastajad virsiku Ameerikasse. Kohalike misjonäride hoolsa käe all kasvas ta juba 18. sajandi Kalifornias vägagi jõudsalt. Virsikud jagatakse nende põues peituva kivi järgi kahte rühma: vabakivi ja kleepkiviga virsik. Esimesel ei kleepu kivi viljaliha vastu, teisel kleepub. Kleepkiviga virsikust tehakse peamiselt konserve. Viljaliha võib mõlemal rühmal olla valge või kollane.

Hiinas peetakse virsikuid pikaealisuse ja hea õnne sümboliks. Ameerikas on käibel ka väljend «Sa oled tõeline virsik», mis on tuletatud oma parimale sõbrale virsiku andmise traditsioonist.

Kuidas valida?

Poes virsikuid valides eelista neid, mis on katsudes pehmed. Koorel ei tohiks olla plekke ega nähtavaid vigastusi. Virsikud riknevad kiiresti ja seetõttu ei tasu neid osta korraga liiga palju. Konserve valides jälgi, et purgil oleks kirjas «Omas mahlas» ja «Pole lisatud suhkrut», sest need variandid on üldjuhul tervislikumad.

Kuidas süüa ja säilitada?

Küps virsik on pealt kõva, kuid annab väikesele survele kergelt järele. Kui viljal on vaja küpseda, tuleks teda hoida toasoojas suletud paberkoti sees. Pooltoore virsiku säilitamine külmkapis muudab vilja värvi, tekstuuri ja ka maitset halvemuse suunas. Küps vili säilib külmkapis plastkotis kolm kuni viis päeva. Virsikuid tuleks serveerida toatemperatuuril, neid võib kasutada ka salatites, pannkookide katteks, jogurtites, pudingites jne.

Milleks kasulik?

Virsikud sisaldavad palju A- ja C-vitamiini, samuti rauda, kaaliumi ja kiudaineid. Kaalujälgijate rõõmuks pole neis aga kuigivõrd kaloreid. Väga palju virsikuid ei tasu korraga süüa, sest see pole kõhule hea.

Ilmunud ajalehes Postimees. Foto: Newspaper.li

No comments:

Post a Comment