Kress-salat - lihtne ja tervislik maitsetaim

Kress-salatis peituvad inimesele toonust andvad ained, millele lisanduvad ka taime meeldivad maitseomadused. Seetõttu ongi kress-salat kõige hädapärasemate maitsetaimede hulgas.

Kress-salat on enim levinud Indias, Põhja-Aafrikas, Euroopas ja Ameerikas, kus teda on tuntud juba läbi sajandite. Tema seemneid on leitud isegi Vana-Egiptuse vaaraode hauakambritest ning see annab märku, et teravamaitseline maitselisand oli juba tol ajal au sees. Taimel on tugev ja vürtsikas maitse, mis meenutab veidi sinepit. Põhjuseks on sinepiõli kõrge sisaldus salatikressi lehtedes. Seda levinud maitserohelist sobib panna kohupiima, hapukoore, pastaroogade ja suppide sisse. Liha- ja kalapraadides kasutamisel peab meeles pidama, et kressi ei ole mõtet lisada kuumutamise ajal. Peale selle on kokad ära tabanud, kuidas kress-salat annab vanale kartulile palju värskema maitse. Sellist nippi saab kasutada näiteks kartulisalatite või vürtsika kartulipudru valmistamisel. Kõige krooniks võib kressi loomulikult veelgi lihtsamal viisil kasutada, näiteks einevõileiva vahel, kus ürt võiks asendada soola. Sel kombel käitudes muudad väikese eine pisut tervislikumaks.

Kress-salat ei vääri kiidusõnu ainult söögipoolise maitse elavdamise eest. Nimelt on teda kasutatud verejooksu peatamiseks, palaviku alandamiseks ning skorbuudi, maovaevuste ja impotentsuse vastu võitlemisel. Kressi tuntakse kui edukat seedetegevuse soodustajat ja uneprobleemide kõrvaldajana. Uuringud on näidanud ka tähelepanu ja keskendumisvõimet tõstvaid toimeid. Haiguse ajal aitab salatkressist tehtud tee, olles rögalahtistava mõjuga. Inimese jaoks peitub taimes ohtralt kasulikke aineid, mille hulgas on kaltsiumi-, kaaliumi- ja fosforiühendeid. Peale selle sisaldab ka piisaval hulgal A-vitamiini, C-vitamiini ja E-vitamiini.

Hoiustamiseks mähi kress-salat niiske paberist rätiku sisse, aseta tomp suletuna kilekoti sisse ja hoia külmkapis. Võta välja alles siis, kui kressi kasutama hakkad, sest vastasel korral võivad lehed mädanema minna. Sügavkülmas ei soovitata taime üle 2 kuu hoida, sest pikema aja jooksul kaotab oma maitse ja aroomi.

Värskendav salat kartuli ja kressiga

Lihtne ja kergelt valmiv salat, kus kress mängib oma maitseomaduste tõttu suurt rolli.

Vaja läheb:

600g kartuleid

100g kress-salatit

5 muna

100g hapukoort

100g majoneesi

Maitseks: soola, pipart, sidrunimahla ja suhkrut.

Kuidas teha:

Keeda kartulid ja munad põhjalikult läbi, seejärel tükelda nad väikesteks tükkideks. Sega kokku kaste, kuhu tuleb lisada hapukoor, majonees ja maitselisandid. Haki kress-salat peeneks ja sega ühtlaseks massiks maitsestatud kastmega. Viimaks sega tükeldatud kartul ja muna kokku valmistatud kastmega.

Ilmunud ajakirjas Tervis Pluss. Foto: Vhbherbs.co.uk

No comments:

Post a Comment