Kaneel annab maitse ja ergutab meeli



Kaneelil oli tähtis koht juba antiikkultuurides, kaneelipuu koort on läbi aegade kasutatud nii vürtsi kui ka ravivahendina.
Kaneeli saadakse kaneelipuu eri liikide kuivatatud sisekoorest. Neist tuntumad on tseiloni kaneelipuu (pärineb Tseiloni saarelt) ja hiina kaneelipuu (pärineb Lõuna-Hiina kandist), millest saadakse kassiat. Esimene nendest on kahvatupruuni värvi ja maheda maitsega, teine tumedamat värvi ja palju mõrkjam maitse. Kassiat müüakse paljudel juhtudel kaneeli nime all, kuid tegelikult pole tegu «Ãµige» kaneeliga.

Maitseainet mainiti juba Hiina ajaloolistes kirjutistes ja oma koha leidis ta ka Vana-Egiptuses, kus seda kasutati peamiselt palsameerimise käigus, kuid ka söökide ja jookide maitsestamiseks. Keskajal oli kaneel kättesaadav ainult ühiskonna jõukale kihile. Inimese jõukust ühiskonnas sai määrata selle järgi, kui palju vürtse suutis ta endale soetada.

16.–19. sajandini käis Euroopas võimuvõitlus, kes saaks enda kontrolli alla Tseiloni ja seal asuva suure kaneelitööstuse. 1833. aastal ilmnes tõsiasi, et teised lähisriigid olid hakanud samuti kaneelipuud kasvatama, ning Tseilon kaotas oma tähtsuse kaneeli ainutootjana.

Kaneel sobib tervistavaks toidulisandiks kõigile, olles suurepärane raua, mangaani, kaltsiumi ja kiudainete allikas. Kopenhaageni ülikoolis tehtud uuringu käigus anti liigesepõletikuga patsientidele igal hommikul enne esimest einet poole teelusikatäie kaneeli ja supilusikatäie mee segu. Tulemused olid väga head – nädala pärast näitas põletikust tulenev valu vähenemismärke ja kuu aja möödudes võisid katsealused käia ringi ilma, et liigesed oleksid neile suurt valu valmistanud. Kaneel võib aidata seedehäirete puhul ja kergendada levinumaid kõhuhädasid. Peale selle on leitud maitseainel seoseid kahjulike bakterite hävitamise ja vältimisega, mis omakorda võib kasuks tulla kuseteede põletike, hambakatu ja muude bakteriaalsete probleemide korral.

Võimalusi kaneeli tarvitamiseks on palju: sellega saab maitsestada puuviljamahlu, šokolaadi, kooke, magustoite, mett ja hõõgveini. Kõige enam pannakse kaneeli riisipudrule, küpseõuntele ja mitmesugustele kissellidele.

Retsept

Kaneelitee

Kaneelitee on hea viis, kuidas selle maitseaine tervislikke omadusi võimalikult hästi ära kasutada. Muidugi võib osta poest teed valmistootena, kuid ise teha on alati huvitavam.

Läheb vaja:

1 tükk kaneelikoort

1 tassitäis keevat vett

Kuidas teha:

Murra kaneelikoor väikesteks tükkideks ja aseta tassi. Lisa keeva vett, kata tass kaanega ja lase teel kümme minutit tõmmata. Tassi võib lisada terve päeva jooksul kuuma vett, et hoida kaneeli kokku ja nautida selle aroomi pikemalt.

Ilmunud ajalehes Postimees. Foto: Postimees

No comments:

Post a Comment