Basiilikuga suvele vürtsi!



Basiilik on üks maailma tuntumaid maitsetaimi. Lisaks hõrgule maitsele on sel ka tervisele kasulikke omadusi.

Basiilik on eelkõige tuttav itaaliapärastest roogadest ja kuulub Vahemere-äärsete riikide toidulaua maitsestajate hulka. Vaatamata sellele võib teda lisada kõikidesse igapäevastesse makaroni-, taime-, kala- ja seeneroogadesse. Samuti soovitavad kokad lisada basiilikuga vürtsi pirukatele, kohupiimale, grillitud lihale, vorstile ja putrudele. Vürtsitaim asendab mitmesuguste roogade puhul soola, mistõttu aitab basiilik muuta toidulauda palju tervislikumaks.
Peamiseks basiiliku trumbiks on taime eeterlike õlide komponendiks olev eugenool, mille toimet põletikuliste haiguste vastu on kinnitanud mitmed uuringud. Kasulik on ka antioksüdant beetakaroteen, mille suurepäraseks looduslikuks allikaks see maitsetaim on. Beetakaroteen tugevdab ja soodustab immuunsüsteemi tööd ning väldib veresoonte kahjustumist vabade radikaalide hävitamise käigus. Lisaks leidub taimes unikaalseid flavonoide, mille ülesandeks on kaitsta rakke ja kromosoome oksüdeerumise tagajärjel tekkinud kahjustuste eest. Kõige tipuks saab inimene basiiliku tarvitamisel korraliku koguse A-vitamiini, rauda, kaltsiumi ja magneesiumi.

Kindlasti rõõmustab taimeteede nautijaid tõsiasi, et ka basiilikust tehakse teed, mis väidetavalt leevendab kuseteede põletikku ja iiveldust ning kergendab sisikonna tööd. Kõhulahtisuse korral soovitatakse teed juua pärast igat söögikorda. Iga kruusitäie tee kohta tuleb lisada 1,5 teelusikatäit kuivatatud basiilikut, soovi korral võib maitsestada mee või suhkruga.

Capri salat

Üks ehe näide basiiliku kasutamisest toitudes on Lõuna-Itaaliast pärit Capri salat, mida tuleb itaallaste sõnul valmistada ainult suvel!

Vaja läheb:
4 suurt küpset tomatit
300 grammi mozzarellat
8 sl külmpressitud oliiviõli (extra virgin)
soola ja pipart
värsket basiilikut

Kuidas teha:
Aseta taldrikule ringikujuliselt ning üksteise peale vaheldumisi mozzarella- ja tomativiilud. Rebi basiilikulehed tükkideks ja raputa need tomati-juustuviiludele. Lõpuks lisa soola ja pipart ning nirista üle oliiviõliga. Mõeldud serveerimiseks neljale inimesele.

Ilmunud ajakirjas Tervis Pluss.

No comments:

Post a Comment