Veregrupidieet lubab toitumiskava
järgimisel tugevamat tervist, madalamat kaalu ja rohkem elurõõmu.
Veregrupidieedi looja Peter D’Adamo poolt kirjutatud raamat
„Toitu õigesti vastavalt oma tüübile“ tõi laiema rahvahulga ette teadmised,
kuidas läheneda kaalujälgimisele veelgi individuaalsemalt. Loodusravile
spetsialiseeruv arst selgitab teaduslikele uuringutele põhinedes, kuidas igal
veregrupil on oma antigeenid, mis reageerivad negatiivselt teatud
toiduainetega. Selle tulemusel võivad tekkida mitmed kõhuhädad ja vaevused.
Veelgi enam, D’Adamo usub, et mao happelisuse tase ja seedimist soodustavate
ensüümide kogus on tihedalt seotud inimese veregrupi tüübiga. Seega on
veregrupile keskendunud dieet teistest edukam, kuivõrd toit seedub ja imendub
kehas efektiivsemalt ning selle tulemusel on muutunud kaalujälgimine kergemaks.
Toitumiskava põhiline eesmärk on siiski suunatud tervislikumale ja
loomupärasemale eluviisile, millega kaasneb parem enesetunne ja vähem valest
toitumisest tingitud kaebusi.
Veregrupi tüübid on välja arenenud inimkonna pika ajaloo
jooksul. Ettekirjutused põhinevad toiduvalikul, millega konkreetse veregrupi
tekke ajal inimesed leppima pidid. O grupi veri voolas küttide-korilaste
soontes, kelle toit oli valgurikas ning seedetrakt tugev ja aktiivne. A grupi
veri tekkis ajal, kui inimesed hakkasid elama kogukondades ja kasvatama
erinevaid taimseid kultuure. A grupi seedetrakt on tundlik, vajades loomulikku
ja naturaalset taimset toitu. B grupi verd hakkasid kandma meie nomaadidest
esiisad, kelle menüü oli tasakaalustatud ning sisaldas laias valikus erinevaid
toite. AB grupp kujunes välja alles tuhat aastat tagasi, mistõttu arvab
D’Adamo, et see aitas meie esiisadel teha hüppe kaasaegsesse maailma. Seda
veregruppi iseloomustab omadus taluda nii A kui ka B grupile sobivaid
toiduaineid. Igal veregrupi jaoks on välja selgitatud ka täpsemad soovitused
tervist säästvaks toitumiseks.
O grupp ei pea
piirama liha ja kala söömist, kuid tähelepanu all peab hoidma pähklite, seemnete,
munade, köögi- ja puuviljade tarbitavaid koguseid. Soovitatav on vältida
piimatooteid, teraviljasaadusi, pastat, riisi ja ube. Treeningprogrammi sobivad
jõulised ja energilised alad nagu jooksmine, kergejõustik ja aeroobika.
A grupil tekib
loomaliha süües väsimus ja jõuetus ning piimatooted muudavad ainevahetuse kulgu
märgatavalt aeglasemaks. Rõhku peab panema teraviljatoitudele, riisile,
puuviljadele, juurviljadele, pähklitele, seemnetele ja pastale. Kõige paremini
mõjuvad rahustavad spordialad ja tegevused. Toimingute hulka kuuluvad nii golf,
jooga kui ka aiandus. Väidetavalt on A grupil eelsoodumus südamehaiguste,
diabeedi ja vähktõve tekkeks.
B grupp võib
tarbida pea kõiki toiduaineid, ent vältima peaks valmistoite ja muid
põhjalikult töödeldud produkte. Ülekaalu soodustavad pähklid, seemned, mais ja
tatar. Efektiivne treeningplaan sisaldab alasid, mille puhul on ka vaimne pool
pidevas tegevuses, näiteks matkamine ja tennis. Tugeva immuunsüsteemi ja
toonusega B-tüüpi inimesed omavad suuremat vastupanuvõimet kroonilistele
haigustele.
AB grupile määrab
D’Adamo põhiliselt taimetoidul põhinevat menüü, kuid aeg-ajalt on soovituslik
tarbida liha, kala ja piimatooteid. Tasakaal peab valitsema ka treenimisel,
mistõttu on vaja kombineerida intensiivseid ja rahustavaid tegevusi. AB-tüübil
on sarnaselt A grupile madal maohappesus, kuid samal ajal ka B grupile omane
vähene liha tarbimise vajadus.
Teadlased ja toitumiseksperdid on kritiseerinud D’Adamo
dieeti mitmetel põhjustel. Nimelt paneb neid kahtlema senise uurimustöö,
väidete ja järelduste vettpidavus. Kahtlusi tekitab dieedi kasulikkust
tõestavate kliiniliste testide puudumine. Seetõttu ei kiirusta eksperdid
veregruppide tüüpidel põhinevat dieeti soovitama. Samas on kinnitatud, et
toitumiskavad võivad aidata kaalu langetada, sest need välistavad ühe kindla
toidugrupi. O-tüübi ettekirjutused sarnanevad teada-tuntud Atkinsi dieedile,
mis samuti rõhub süsivesikutest saadavate kalorite piiramisele. Kindlaid
toiduaineid välistavad dieedid võivad pikaajalisel järgimisel viia
tervisehädadeni. Probleemid tekivad vajalike toitainete puudusest.
1-päevane näidismenüü
Joogisoovitused on toodud vaid konkreetse päeva jaoks. O, A,
ja AB grupid võivad endale õhtusöögi kõrvale klaasi veini lubada. Siiski on
tegu loaga, mitte soovitusega.
O grupp
Hommikusöök
2 viilu Hesekieli leiba (võikattega)*
200 ml köögiviljamahla
Banaan
Lõunasöök
Veisepraad spinatisalatiga
Õuna või ananassilõigud
Õhtusöök
Hautis lamba, spargli ja brokkoliga
Puuviljasalat
Vahepalad
1 koogilõik (päevas)
Puuvili
Joogid
Taimetee
Vesi
A grupp
Hommikusöök
Kaerahelbepudru sojapiima ja vahtrasiirupiga
Lõunasöök
Kreeka salat
Õun
2 viilu täisteraleiba
Õhtusöök
Lasanje tofu ja pestoga
Jogurt
Vahepalad
2 riisikooki pähklivõiga
2 ploomi
Joogid
Roheline tee
Taimetee
Vesi
Kohv
Mahl
B grupp
Hommikusöök
Riisipuder banaani ja kooritud piimaga
Lõunasöök
Einevõileib kalkunirinna, juustu ja sinepi-majoneesiga
Roheline salat
Õhtusöök
Grillitud kala aurutatud köögiviljadega
Värske puuvili
Vahepala
Jogurt
Rosinad
Joogid
Täismahl
Taimetee
Kohv
AB grupp
Hommikusöök
Riisihelbed piimaga
Lõunasöök
Salat mozzarella juustu ja tomatiga
2 viilu täisteraleiba
Kiivi
Õhtusöök
Vokiroog kalkuni, köögiviljade ja seentega
Pruun riis
Vahepala
2 riisikooki kodujuustuga
Viinamarjad
Joogid
Kohv
Taimetee
Vesi
*Kõrge toiteväärtusega leib, mida küpsetatakse erinevatest
tera- ja kaunviljadest tehtud leivajahust. Retsepte on mitmeid ja enamasti
sisaldavad need nisu, otra, läätse, hirssi ja ube.
Ilmunud ajakirjas Tervis Pluss. Foto: 123rf.com
No comments:
Post a Comment