Toidusedel vereanalüüsi põhjal



Veregrupidieet lubab toitumiskava järgimisel tugevamat tervist, madalamat kaalu ja rohkem elurõõmu.
Veregrupidieedi looja Peter D’Adamo poolt kirjutatud raamat „Toitu õigesti vastavalt oma tüübile“ tõi laiema rahvahulga ette teadmised, kuidas läheneda kaalujälgimisele veelgi individuaalsemalt. Loodusravile spetsialiseeruv arst selgitab teaduslikele uuringutele põhinedes, kuidas igal veregrupil on oma antigeenid, mis reageerivad negatiivselt teatud toiduainetega. Selle tulemusel võivad tekkida mitmed kõhuhädad ja vaevused. Veelgi enam, D’Adamo usub, et mao happelisuse tase ja seedimist soodustavate ensüümide kogus on tihedalt seotud inimese veregrupi tüübiga. Seega on veregrupile keskendunud dieet teistest edukam, kuivõrd toit seedub ja imendub kehas efektiivsemalt ning selle tulemusel on muutunud kaalujälgimine kergemaks. Toitumiskava põhiline eesmärk on siiski suunatud tervislikumale ja loomupärasemale eluviisile, millega kaasneb parem enesetunne ja vähem valest toitumisest tingitud kaebusi.

Veregrupi tüübid on välja arenenud inimkonna pika ajaloo jooksul. Ettekirjutused põhinevad toiduvalikul, millega konkreetse veregrupi tekke ajal inimesed leppima pidid. O grupi veri voolas küttide-korilaste soontes, kelle toit oli valgurikas ning seedetrakt tugev ja aktiivne. A grupi veri tekkis ajal, kui inimesed hakkasid elama kogukondades ja kasvatama erinevaid taimseid kultuure. A grupi seedetrakt on tundlik, vajades loomulikku ja naturaalset taimset toitu. B grupi verd hakkasid kandma meie nomaadidest esiisad, kelle menüü oli tasakaalustatud ning sisaldas laias valikus erinevaid toite. AB grupp kujunes välja alles tuhat aastat tagasi, mistõttu arvab D’Adamo, et see aitas meie esiisadel teha hüppe kaasaegsesse maailma. Seda veregruppi iseloomustab omadus taluda nii A kui ka B grupile sobivaid toiduaineid. Igal veregrupi jaoks on välja selgitatud ka täpsemad soovitused tervist säästvaks toitumiseks.

O grupp ei pea piirama liha ja kala söömist, kuid tähelepanu all peab hoidma pähklite, seemnete, munade, köögi- ja puuviljade tarbitavaid koguseid. Soovitatav on vältida piimatooteid, teraviljasaadusi, pastat, riisi ja ube. Treeningprogrammi sobivad jõulised ja energilised alad nagu jooksmine, kergejõustik ja aeroobika.
A grupil tekib loomaliha süües väsimus ja jõuetus ning piimatooted muudavad ainevahetuse kulgu märgatavalt aeglasemaks. Rõhku peab panema teraviljatoitudele, riisile, puuviljadele, juurviljadele, pähklitele, seemnetele ja pastale. Kõige paremini mõjuvad rahustavad spordialad ja tegevused. Toimingute hulka kuuluvad nii golf, jooga kui ka aiandus. Väidetavalt on A grupil eelsoodumus südamehaiguste, diabeedi ja vähktõve tekkeks.
B grupp võib tarbida pea kõiki toiduaineid, ent vältima peaks valmistoite ja muid põhjalikult töödeldud produkte. Ülekaalu soodustavad pähklid, seemned, mais ja tatar. Efektiivne treeningplaan sisaldab alasid, mille puhul on ka vaimne pool pidevas tegevuses, näiteks matkamine ja tennis. Tugeva immuunsüsteemi ja toonusega B-tüüpi inimesed omavad suuremat vastupanuvõimet kroonilistele haigustele.
AB grupile määrab D’Adamo põhiliselt taimetoidul põhinevat menüü, kuid aeg-ajalt on soovituslik tarbida liha, kala ja piimatooteid. Tasakaal peab valitsema ka treenimisel, mistõttu on vaja kombineerida intensiivseid ja rahustavaid tegevusi. AB-tüübil on sarnaselt A grupile madal maohappesus, kuid samal ajal ka B grupile omane vähene liha tarbimise vajadus.

Teadlased ja toitumiseksperdid on kritiseerinud D’Adamo dieeti mitmetel põhjustel. Nimelt paneb neid kahtlema senise uurimustöö, väidete ja järelduste vettpidavus. Kahtlusi tekitab dieedi kasulikkust tõestavate kliiniliste testide puudumine. Seetõttu ei kiirusta eksperdid veregruppide tüüpidel põhinevat dieeti soovitama. Samas on kinnitatud, et toitumiskavad võivad aidata kaalu langetada, sest need välistavad ühe kindla toidugrupi. O-tüübi ettekirjutused sarnanevad teada-tuntud Atkinsi dieedile, mis samuti rõhub süsivesikutest saadavate kalorite piiramisele. Kindlaid toiduaineid välistavad dieedid võivad pikaajalisel järgimisel viia tervisehädadeni. Probleemid tekivad vajalike toitainete puudusest.

1-päevane näidismenüü
Joogisoovitused on toodud vaid konkreetse päeva jaoks. O, A, ja AB grupid võivad endale õhtusöögi kõrvale klaasi veini lubada. Siiski on tegu loaga, mitte soovitusega.


O grupp

Hommikusöök
2 viilu Hesekieli leiba (võikattega)*
200 ml köögiviljamahla
Banaan
Lõunasöök
Veisepraad spinatisalatiga
Õuna või ananassilõigud
Õhtusöök
Hautis lamba, spargli ja brokkoliga
Puuviljasalat
Vahepalad
1 koogilõik (päevas)
Puuvili
Joogid
Taimetee
Vesi

A grupp

Hommikusöök
Kaerahelbepudru sojapiima ja vahtrasiirupiga
Lõunasöök
Kreeka salat
Õun
2 viilu täisteraleiba
Õhtusöök
Lasanje tofu ja pestoga
Jogurt
Vahepalad
2 riisikooki pähklivõiga
2 ploomi
Joogid
Roheline tee
Taimetee
Vesi
Kohv
Mahl

B grupp

Hommikusöök
Riisipuder banaani ja kooritud piimaga
Lõunasöök
Einevõileib kalkunirinna, juustu ja sinepi-majoneesiga
Roheline salat
Õhtusöök
Grillitud kala aurutatud köögiviljadega
Värske puuvili
Vahepala
Jogurt
Rosinad
Joogid
Täismahl
Taimetee
Kohv

AB grupp

Hommikusöök
Riisihelbed piimaga
Lõunasöök
Salat mozzarella juustu ja tomatiga
2 viilu täisteraleiba
Kiivi
Õhtusöök
Vokiroog kalkuni, köögiviljade ja seentega
Pruun riis
Vahepala
2 riisikooki kodujuustuga
Viinamarjad
Joogid
Kohv
Taimetee
Vesi

*Kõrge toiteväärtusega leib, mida küpsetatakse erinevatest tera- ja kaunviljadest tehtud leivajahust. Retsepte on mitmeid ja enamasti sisaldavad need nisu, otra, läätse, hirssi ja ube.

Ilmunud ajakirjas Tervis Pluss. Foto: 123rf.com

No comments:

Post a Comment