Toit külmetuste ajal


 

Leidub toiduaineid, mis toetavad immuunsüsteemi tööd, aitavad leevendada külmetushaiguste sümptomeid või hävitavad teatud haigustekitajaid.
Organismi nõrkushetked on soodne võimalus jahedal ajal kimbutavatele viirustele. Õige toit ei ole oluline vaid keha kaitsesüsteemi tugevdamiseks – ka juba külmetushaiguse küüsi sattununa tasub tähelepanu pöörata toitumisele.

Väldi maiustusi ja alkoholi
Tervisele tuge andvate toiduainete kõrval leidub neid, mida külmetuse või gripi korral tarbida ei tohiks. Haiguse ajal ei maksa süüa maiustusi, juua limonaadi ja magustatud mahlajooke ega tarbida piimatooteid. Ohtralt suhkrut sisaldavad toidud ja joogid mõjuvad immuunsüsteemile pärssivalt, piimatooted aga tekitavad hingamisteedes liigset lima.
Alkohol on külmetushaiguste ravimisel kasutu, kuigi sageli arvatakse vastupidi. Alkoholil on tõepoolest antiseptiline toime, kuid seda manustades läbib jook inimese seedeelundkonda. Viirused pesitsevad hoopis ülemistes hingamisteedes. Pealegi koormavad kanged joogid maksa, mis halvendab raskustes organismi olukorda veelgi. Õlu ja segujoogid sisaldavad suurt hulka süsivesikuid, sh lihtsuhkruid, mille tarbimine ei tee haigusega võitlevale kehale midagi head. Hoiduda tasub gaseeritud ja kofeiini sisaldavatest jookidest. Nende asemel eelista vett ja lahjendatud täismahlu. Kuumad teejoogid on samuti hea valik.

Roheline tee
Rohelise tee lehed sisaldavad immuunsüsteemi turgutavaid antioksüdante. Hiljuti avaldatud uuring näitas, et rohelise tee ekstrakti tarbinud inimestel esines 23% võrra vähem viirushaigusi, sh grippi. Töölt võeti haiguspäevi tervelt 36% võrra vähem. Lisaks sellele tootis uuritud inimeste immuunsüsteem senisest enam viirustega võitlevaid rakke.
Taimsed preparaadid
Viimasel ajal on populaarsust kogunud mitmesugused taimsed preparaadid. Enne looduslike ravimite manustamist on tähtis lugeda infot ja hoiatusi vastunäidustuste kohta. Tihti eeldatakse, et metsa alt korjatud külmarohud on täiesti ohutud. Tegelikult võivad loodustooted sarnaselt retseptiravimitega sisaldada aineid, mis kutsuvad esile vastureaktsioone või teatud krooniliste haiguste põdejatel isegi eluohtlikku seisundit. Pea meeles sedagi, et antibiootikumid ei toimi viiruste puhul, mistõttu tavaliste külmetushaiguste korral kangetest ravimitest abi ei saa.

Küüslauk
Küüslaugus sisalduv allitsiin võib aidata külmetustõbede kestust vähendada ja vältida isegi nendesse haigestumist. Peale toore vilja on viirushaigustega võitlemisel osutunud efektiivseks ka küüslauguõli ja -pulber. Ühes Bostoni haiglas läbi viidud uuringus hävitati küüslaugu abil 14 liiki baktereid, mis olid eraldatud kõrvapõletiku all kannatavate laste organismist. Peale bakterite kasvu takistamise võivad küüslaugus leiduvad ained hävitada pisikuid otsekontakti kaudu.

Spinat
Spinat sisaldab hulgaliselt kasulikke toitaineid, sh vitamiine. Üks tähtsaim mikrotoitaine on foolhape, mida läheb vaja uute rakkude tootmiseks. Immuunsüsteemi rakud on lühikese elueaga ja nende tootlus on üsna väike. Keha rünnaku alla sattumisel kasvab aga äkiliselt kindla ülesandega immuunrakkude tootmine. Selle efektiivsus oleneb muu hulgas saadaval oleva foolhappe kogusest. Teadlased on leidnud spinatist vähemalt 13 antioksüdantset ühendit. Üks neist on kvertsetiin, mille toime võib takistada viiruste paljunemist.

C-vitamiini rikkad puuviljad
C-vitamiin on võimas imuunsüsteemi tugevdav antioksüdant. Külmetushaiguste vastase toime kohta leidub vastakaid uuringuid, kuid selge on, et midagi halba selle vitamiini tarvitamine kaasa ei too. Uuringud on näidanud, et C-vitamiin toimib organismis antihistamiinina, mille tulemusel leevenevad hingamisraskused ja ninakinnisus. Suurel hulgal C-vitamiini leidub kibuvitsa-, astelpaju- ja musta sõstra marjades. Lõunamaistest viljadest on C-vitamiini poolest rikkad kiivid ja sidrunid.

Jogurt
Jogurtis sisalduvatel nn headel ehk probiootilistel bakteritel on soodne toime nii immuunsüsteemile kui ka organismile tervikuna. Seedeelundkonnas leidub üle 500 bakteriliigi ning probiootikumid aitavad hoida kasulike ja kahjulike bakterite vahel tasakaalu. Probiootikumide tarbimine väldib kahjulike bakterite kinnitumist seedeelundkonna seintele. Heade bakterite elutegevus muudab seedetrakti vähem happeliseks, mis omakorda pärsib patogeenide tegevust.

Kanapuljong
Külmetusega kaasneb tavaliselt kinnine tunne ninas ja põsekoobastes. Uuringud on näidanud, et kanapuljongi söömine aitab avada ülemisi hingamisteid ja parandada enesetunnet. Lisa kanapuljongile nuudleid ja köögivilju, et suurendada energiataset ja tõrjuda liigset väsimust.

Ingver
Ingverijuurest tehtud tee aitab külmal päeval organismi soojendada ja haiguse korral esile kutsuda kasulikku higistamist. Ingverileotis on tõhus kõhugripiga kaasneva iivelduse vastu, see alandab vererõhku ja parandab halba enesetunnet. Sel maitsetaimel on märgatud ka immuunsüsteemile jõudu andvaid omadusi.

Kurkum
Kurkum on tugevatoimeline vürts, mida on Hiina meditsiinis kasutatud juba iidsetest aegadest peale. Omapärase aroomiga kurkum sisaldab polüfenooli kurkumiin, mis toimib kehas immuunsüsteemi toetajana. Enne magamaminekut lisa kuumale piimale teelusikatäis kurkumit ja mett. See jook annab soojatunde ja leevendab ebameeldivaid külmetusnähte.

Mesi
Mesi on üks parimaid looduslikke abivahendeid kurguvalu, köha ja muude külmetushaiguste sümptomite vastu. Mesi toimib kurgule ja suuõõnele desinfitseerivalt, seega on tegemist suurepärase vahendiga kurgupõletike korral. Kuum vesi mee ja sidruniga on klassikaline abinõu tulitava kurgu ravimiseks.

Astelpaju
Astelpajumarjad sisaldavad suurel hulgal vitamiine, mineraalaineid, flavonoide ja parkaineid. Need tõhustavad organismi talitlust ja abistavad patogeenide vastu võitlemisel. Astelpaju on läbi aegade kasutatud üldtugevdava vahendina külmetushaiguste korral ning taastava toonikuna pärast traumasid ja operatsioone. Nimelt kiirendavad hapukad marjad kudede taastumist.

Ilmunud ajakirjas Tervis Pluss. Foto: linahansonblog.wordpress.com

No comments:

Post a Comment