Puuviljade kuningas

Igal aastal kugistavad kümned naised söömisvõistlusel Indias meeletu isuga ühte puuvilja. Millega on tegu? Eks ikka mangoga. Kasulikke aineid täis puuvili on populaarne üle terve maailma.

Mango on üks kõige populaarseimad troopilisi puuvilju, olles ära teeninud “puuviljade kuninga” nimetuse üle kogu maailma. Teda hakati kasvatama juba 4000 aasta eest Indias. 16. sajandil viisid portugallased maitsva puuvilja Lõuna-Indiast Aafrikasse ja edaspidi levis mango veelgi laiemalt, ulatudes ka Ameerikasse. Vaatamata laiale levikule on India ka tänapäeval jäänud selle maailma suurimaks päritoluriigiks. Tänapäeval on mangol erinevaid variante üle tuhande. Neid on erineval kujul, suurusel ja ka värvil, mis oleneb enamasti vilja küpsusest. Värv võib ulatuda kollasest ja rohelisest kuni oranži ja punaseni välja. Igal aastal korraldatakse Indias kahepäevast festivali mango auks, kus muuhulgas toimub ka mangosöömise võistlus naistele, mangoteemaline viktoriin ja palju muudki.

Kuidas valida?

Ostes vali kindlana püsivaid ja jässakaid vilju, mis annavad veidi järele, kui neid pigistada. Kokkuvõttes saabki küpsust kindlaks teha pigistades või nuusutades. Viimase varianti proovides tuleks nuusutada vilja tüveotsa, kust küpsel isendil peaks välja lekkima magusat aroomi. Mangol ei tohiks olla peal ka mädaplekke. Eestisse võivad tihti jõuda ka täiesti toored mangod, mis tähendab seda, et neid tuleks hoida toasoojas (perfektne oleks 12-13 kraadi) kuni küpsemiseni.

Kuidas süüa ja säilitada?

Pärast mango ostmist võib küpset vilja 2-3 päeva enne söömist külmkapis hoida. Tasub ära märkida, et toores vili külmkapis kindlasti ei küpse. Mangod peavad saama hingata ja seetõttu ei ole soovitatav neid kilekottides kaua hoida. Kui käes on söögiaeg, siis lõika kõigepealt ära mõlemad otsad, avades vaate tüsedale seemnele, mis peitub mango sees pikkupidi. Edasi tuleks eemaldada noaga koor ja lõigata kõigist neljast küljest ära tükk viljaliha. Nendest võib omakorda lõigata väiksemaid tükke, mida kasutada magustoitudes, püreedes, kompottides, salatites. Samas võib mango viljaliha lihtsalt ära süüa.

Milleks kasulik?

Isegi ainult üks mango täidab Sinu päevase C-vitamiini ja beeta-karoteeni vajaduse 1-3 kordselt. Beeta-karoteen on oksüdant, mis aitab edukalt vähi vastu võidelda. Peale selle sisaldavad mangod ka tähtsaid mineraale nagu rauda, kaltsiumit, magneesiumi, fosforit, tsinki ja kaaliumit, mis kõik aitavad tervist tugevdada. Mangod on tähtsad ka nahale ja juustele. Neid vilju süües on väiksem tõenäosus kannatada juusteharvenemise, sügeleva peanaha, rabedate küünte, vistrike ja teiste nahaprobleemide all. Seda kõike tänu suurtele A-vitamiini ja beeta-karoteeni kogustele ühes mangos. Kõige tipuks väidab üks Ameerika tervisekonsultant, et mangod täiustavad ka seksielu! Nimelt on igas viljas umbes 3.5 milligrammi E-vitamiini, mis aitab hormonaalsüsteemil paremini talitleda.

Ilmunud ajalehes Postimees. Foto: Yumkid.com

No comments:

Post a Comment