<----- Vajuta vasakul menüüs "Join this site" nuppu, et saada teada uutest lugudest blogis!
On aeg unustada
kalorite lugemine, juurdlemine banaanis peidetud süsivesikute üle ja
hommikumüsli paki pealt varjatud suhkrute otsimine. Tavalised dieediga seotud
raskused ei ole valgusfoori lahendusega enam probleemiks.
Valgusfoori motiivi kasutav dieet nägi ilmavalgust Buffalo
Ülikoolis, kui doktorikraadiga Leonard Epstein ja tema toitumisteadlastest
koosnev uurimisrühm töötas lihtsa, ent efektiivse dieedi kallal. Pärast
julgustavaid uurimustöö tulemusi populariseeris toitumiskava Briti
toitumisekspert Judith Wills. Valgusfoori reegli järgi jagatakse toiduained kolme
kategooriasse. Rohelist tuld näidatakse kõrge toitainete sisalduse ja madala
kalorsuse puhul. Dieedi fooris süttib kollane tuli, kui tegu on samaaegselt nii
kõrgema kalorsuse kui ka toitainete sisaldusega. Hoiatav punane tuli antakse
kõhutäitele, mis on madala toitainete sisaldusega, kuid samas peidab endas
suurt energiahulka. Dieeditaja võib süüa rohelisse gruppi kuuluvaid toiduaineid
omaenda soovi ja tahtmise järgi nii palju kui kõht kannatab. Kollase grupi
toiduainete juures peab jälgima, et portsjonid oleksid mõõdukad ja söömisega ei
liialdataks. Punase kategooria alla jäävate produktidega tuleb olla eriti
ettevaatlik ja neid sobib tarbida ainult talumatu soovi korral. Mida vähem
punase grupi toiduaineid tarbida, seda edukamaks kujuneb kaalulangetamise kulg.
Siiski ei ole väikesed kogused keelatud ja aeg-ajalt koogiga maiustamist ei
peeta dieedi reeglite järgi patuks. Seega on valgusfoori dieedi tunnusjoonteks
enesedistsipliin ja kindlate piiride seadmine.
Enamik puu- ja köögivilju, kala, tailiha ning madala
rasvasisaldusega jogurt ja piim on rohelises grupis. Need peaksid kõige suurema
osa taldrikust enda alla võtma. Lisandina sobivad kollase grupi toidud nagu
pasta või kartulid. Tähtis on jälgida, et kollase grupi toiduaineid oleks alati
vähem, kui tähtsaima grupi täisväärtuslikke produkte. Dieedi struktuur aitab
vältida liigseid kaloreid, ent samas ei jäta vajalikke toitaineid saamata.
Valgusfoor
Valgusfoori dieedi järgimine jätab ära kalorite arvutamise,
kuid samas annab ülesandeks eri toiduainetel vahet tegemise ning vastavalt
reeglitele valikute tegemise. Järgnev ülevaade annab jaotatud toiduainetele
täpsemad kirjeldused, et toidulaua katmine oleks veelgi kergem.
Leib-sai, teraviljad
ja pudrud
Roheline tuli
* Täisteratooted ilma suhkru, maisisiirupi, mee ja melassita
* Täisteraleib
* Täisterapasta
* Täisterakreekerid
* Täistera pruun riis (mitte kiirpudru variant)
* Täisterapudrud
* Täisterahelbed ilma lisatud suhkruta
* Täisterahelbed ilma lisatud suhkruta
Kollane tuli
* Tavaline pasta
* Kiirkaerahelbed või teised kiirpudrud
* Tortilla
Punane tuli
* Valge sai ja saiakesed
* Helbed ja müsli lisatud suhkruga
* Valge riis
* Küpsised ja teised suhkruga küpsetised
Fruktid
Roheline tuli
* Apelsin
* Aprikoos
* Greip
* Kiivi
* Mango
* Marjad
* Ploomid
* Viinamarjad
* Virsik
* Õunad ja pirnid
Kollane tuli
* Banaanid (eelistatud on vähem küpsed)
* Kuivatatud puuviljad
* Rosinad
Punane tuli
* Datlid
* Külmutatud puuviljad suhkruga
* Puuviljakonservid suhkru või siirupiga
Köögiviljad
Roheline tuli
* Avokaado
* Brokkoli
* Herned
* Lillkapsas
* Kabatšokk
* Kapsas
* Seller
* Sibul
* Spargel
* Spinat
* Tomat
Kollane tuli
* Kartulid
* Oad
Punane tuli
* Ahjukartulid
* Friikartulid
* Kaalikas
* Kartulikrõpsud
* Kartulipudru
* Mais
* Popkorn
Liha ja kala
Roheline tuli
* Krevetid
* Kala
* Kanaliha (taine)
*Kalkuniliha (taine
Kollane tuli
* Loomaliha (taine)
* Sealiha (taine)
* Keedusink
Punane tuli
* Liha (rasvane)
* Suhkruga töödeldud liha
Piimatooted
Roheline tuli
* Light-jogurt
* Kodujuust
* Light-kohupiim
* Madala rasvasisaldusega piim
Kollane tuli
* Jogurt
* Hapukoor
* Light-juust
* Täispiim
Punane tuli
* Juust
* Jäätis
* Maitsestatud piim (šokolaadi, maasika)
Rasvad ja lisandid
Roheline tuli
* Sinep
* Tomatikaste
* Äädikas
Kollane tuli
* Ketšup
* Oliiviõli
* Sojakaste
* Või
Punane tuli
* Majonees
* Mesi
* Moosid
* Siirup
Suupisted
Roheline tuli
*Enamik puuvilju
* Light-jogurt
* Pähklid (mõõdukuses)
Kollane tuli
* Pähklivõi (ilma suhkruta)
Punane tuli
* Erinevad krõpsud
* Kommid
* Kook ja tort
* Küpsised
Joogid
Roheline tuli
* Madala rasvasisaldusega piim
* Taimeteed ilma suhkruta
* Roheline ja must tee ilma suhkruta
* Vesi
Kollane tuli
* Light-limonaad
* Täismahlad
Punane tuli
* Alkohol
* Kohv
* Limonaad
* Mahlajoogid
* Spordi- ja energiajoogid
Retseptid: roheline
tuli!
Nende retseptide abil saab valmistada toite, mis on madala
rasva-, suhkru- ja soolasisaldusega ning peidavad endas tervisele kasulikke
aineid.
Porgandi-apelsinisupp
neljale
2 tl oliiviõli
1 hakitud sibul
4 kooritud ja tükeldatud keskmist porgandit
1 pestud ja peeneks hakitud porrulauk
1 apelsin (mahl ja koor)
75 g pudruriisi
1 tl mett
1 liiter juurviljapuljongit
1 spl hakitud koriandrit
jahvatatud pipar
Kuumuta õli pannil, lisa hakitud sibul ja prae kergel tulel
sibulat pehmemaks. Ära lase sibulal pruuniks muutuda! Seejärel lisa porgandid,
porrulauk ja apelsini mahl koos koorega. Võta tükk niisutatud rasvakindlat
paberit, mis on umbes pannikaane suurune. Laota see otse köögiviljade peale, et
neid kergelt omas aurus küpsetada ja loomulikke aroome säilitada. Küpseta kuni
5 minutit, eemalda paber ja lisa ülejäänud koostisained. Lase porgandil ja
riisil aeglasel tulel keeda kuni 20 minutit. Kui võimalik, siis vedelda suppi
lisades vett või kooritud piima.
Lihtne kana itaalia
moodi
½ spl oliiviõli
1 hakitud sibul
2 kanarinda (ilma nahata)
10 viilutatud šampinjoni
800 g tomatipastat
2 tl kuivatatud Itaalia maitsesegu
2 tl Worchestershire’i kastet
210 g täisterapastat
jahvatatud pipar
värske basiilik
Kuumuta ahi eelnevalt 180°C. Prae hakitud sibulat pannil 5
minutit ja seejärel aseta koos teiste koostisainetega kuumuskindlasse potti.
Sega ained põhjalikult läbi ja küpseta ahjus 40 minutit või kuni kana on
täielikult küpsenud. Samal ajal keeda pasta vastavalt pakendil olevatele
juhistele. Serveeri kana koos pastaga ja garneeringuks kasuta värsket
basiilikut.
Ilmunud ajakirjas Tervis Pluss. Foto: drcarolshow.com
No comments:
Post a Comment