Tšillipipar on kaalulangetajate
seas kuum vili, ent samas ei jäta see teisigi mitmete tervist tõhustavate
omaduste tõttu külmaks.
Tšillipipar kuulub seedetegevust ergutavate ja kaalu
langetamist soodustavate toiduainete hulka. Kaalu aitab langetada tšillipipras
peituv kapsaitsiin, mis pärsib söögiisu ja vähendab vajadust rasvaste toitude
järgi. Täpset mehhanismi pole veel kindlaks tehtud, kuid uuringud on näidanud
mõju sümpaatilisele närvisüsteemile, mis aitab muuhulgas ka seedetegevust
reguleerida. Sama aine annab piprale terava maitse, mis vahel suus otsekui
tulekahju tekitaks. Seega on teravamad ehk suurema kapsaitsiini sisaldusega
piprad kaalu langetamises efektiivsemad. Punased tšillipiprad alandavad vere
kolesterooli ja triglütseriidide taset ning trombotsüütide agregatsiooni teket.
Teisisõnu vähendab see trombide tekkimise riski. Samas aitab see kehal toota
fibriini valku, mida on vaja haavade korral kiireks vere hüübimiseks.
Piirkondades, kus tšillipipraid kasutatakse igapäevaselt toitudes, on üles
märgitud madalamat südameatakkide ja –rabanduste ning kopsuarteri trombide
juhtumite arvu. Ajakirjas American Journal of Clinical Nutrition avaldatud uurimus näitab, kuidas
tšillipipart sisaldavate toitude tarbimise järel väheneb veresuhkru
alandamiseks vajalik kogus insuliini. Vajatav kogus alaneb veelgi rohkem, kui
pipar on osaks igapäevasest toitumiskavast. Tšillipipra tarbimine vähendab keha
vajadust insuliini toota, mistõttu läheb pankrease toodetud hormoon
efektiivsemalt kasutusse. See vähendab omakorda II tüübi diabeeti haigestumise
riski.
Tšilli erkpunane värvus annab märku kõrgest beeta-karoteeni
sisaldusest. See antioksüdant võib kaitsta vanemas eas tekkivate mäluhäirete ja
õppimisvõime languse vastu. Ajakirjas Archives
of Internal Medicine avaldatud teadustöös said pikaaegselt beeta-karoteeni
tarvitanud katselused vaimse võimekuse testides testgrupiga võrreldes oluliselt
kõrgemaid tulemusi. Positiivsete tulemuste taga võib olla ühendi omadus
võidelda oksüdatiivse stressi vastu. Nimelt on oksüdatiivne stress üks teguritest,
mis pärast pikki aastaid aju normaalset tööd halvama hakkab. Beeta-karoteen
muutub organismis A-vitamiiniks, mida tuntakse ka tõhusate põletikuvastaste
omaduste tõttu. C-vitamiini sisaldus tõstab tšilli talveperioodidel veelgi enam
au sisse.
Meestel ei tasu tšillipipart ära põlata, sest uuringute
põhjal võib väita, et teatud toimeaine takistab eesnäärmevähi rakkudel
paljuneda. Eelpool mainitud kapsaitsiin tõi esile vähirakkude hävinemise
olenemata sellest, kas nende kasvu mõjutasid meeshormoonid või mitte.
Natuke tšillipipart
võib muuta omleti kuumaks lõunamaiseks munaroaks ning tavaline segusalat võib
pakkuda punase kauna lisamisel palju teravamaid maitseelamusi. Samal
ajal on tähtis meeles pidada, et kõike tuleb tarvitada mõõdukates kogustes.
Üleliigset tuliste tšillide tarbimist seostatakse suurema riskiga kõhuvähi
tekke suhtes.
Ameerikas on staaride seas uueks trendiks tšillitabletid,
mida reklaamitakse kui seedetegevuse soodustajat ja seeläbi kiiremat kalorite
põletamist. Teiste seas on tablette kiitnud Hollywoodi staarid Jennifer Lopez,
Brad Pitt ja Britney Spears. Toitumiseksperdid soovitavad siiski tarbida
toitumislisandite asemel värskeid vilju.
Värskete tšillipiparte ettevalmistamisel tuleb olla ettevaatlik,
sest kapsaitsiin võib tekitada väga ebameeldivaid ja põletavaid aistinguid.
Peamiselt juhtub see kokkupuutel naha, huulte või silmadega. Toimeaine peitub
põhiliselt seemnetes ja sisemises valges viljalihas. Kui sooviks on anda
roogadele piprale omase maitse ilma liigse kuumuseta, siis tasub need tšilli
ettevalmistamisel eemaldada. Vaatamata sellele ei tohiks unustada, et põhiliste
tervist turgutavate omaduste taga on ainult põletav kapsaitsiin.
Kuidas mõõta
tšillipiparde tulisust?
Alates 1912. aastast on kasutusel Wilbur Scoville poolt
välja töötatud Scoville skaala, mis mõõdab piparde tulisuse tugevust:
0 – paprika
100-500 – Pimento ja
Peperoncini piprad
2500-8000 – Jalapeño
pipar, Tabasco kaste
10 000-23 000 –
Serrano pipar
30 000-50 000 –
Cayenne ja Tabasco piprad
50 000-100 000 –
Tai, Malagueta ja Pequin’i piprad
100 000-350 000
– Habanero tšilli, Rocoto ja Datil piprad
855 000-1 050 000
– Bhut Jolokia pipar (kasvab vaid Kirde-Indias)
5 000 000-5 300 000
– Pipragaas (ametivõimudel)
15 000 000-16 000 000
– Puhas kapsaitsiin
Teravad
toiduelamused tšillipipraga:
Tšilliroog taimetoitlastele
1 spl puhastatud
rapsiõli
1 suur tükeldatud
sibul
4 hakitud küüslauguküünt
3 spl tšillipulbrit
1 spl jahvatatud kurkumit
¼ -½ tl cayenne’i
pipart
800 g purustatud tomateid (purgis)
3 keskmist tükeldatud tomatit
400 g punaseid aedube
400 g valgeid aedube
400 g musti ube
750 ml vett
½ tl värskelt jahvatatud pipart
Kuumuta hautamispotis õli keskmisel tulel. Lisa sibulad ja
küpseta segades 2-3 minutit kuni need muutuvad pehmemaks. Seejärel keera
kuumust madalamaks ja küpseta sibulat 3-4 minutit õrnpruuni värvuseni. Lisa
küüslauk, tšillipulber, kurkum ja cayenne ja küpseta segades maksimaalselt 1
minuti, mil segu muutub aromaatseks. Lisa tomatid, oad, vee ja pipra. Tõsta
kuumus kõrgemaks ja aja toit keema, samal ajal tihti segades. Lõpuks keeda
tšillirooga aeglasel tulel aeg-ajalt segades 10-15 minutit. Valminud toidust
saab 6 portsjoni ning seda võib hoida kaetuna külmikus kuni 3 päeva ja
sügavkülmas kuni 2 kuud.
Mehhiko kana tšilliga
2 kana rinnafileed
½ tšillipipra kauna
1 punane paprika
100 g spargelkapsast
1 peotäis porgandikuubikuid
1 paprika
½ sibulat
1 küüslauguküüs
2 sl Worchesteri kastet
1 sl sojakastet
1 tl kurkumi
2 tl ingverit
1 tl õli
vesi
Ilmunud ajakirjas Tervis Pluss. Foto: daveywaveyfitness.com
No comments:
Post a Comment