Sügisharmoonia toidulaual



Sügisilmade saabudes soovitavad hiina meditsiini tarkused vaadata üle oma toitumisharjumused. Liigsest rasvast tuleb loobuda!
Traditsionaalne hiina meditsiin on vaadelnud looduses esinevaid aastaaegade muutusi ja selle põhjal koostanud ettekirjutusi. Need näpunäited on loodud selleks, et inimene elaks harmoonias koos aastaajaga kaasnevate muutustega. Tihtilugu on suurt rõhku pandud õigele toitumisele, sest see on üks täisväärtusliku elu olulisemaid alustalasid.

Tähelepanu on kopsudel
Sügis on üleminekuperioodiks magusast suvest talvisesse pimedusse. Hiina meditsiinis pööratakse sügisel kõige rohkem tähelepanu kopsudele. Nende eest on väga tähtis hoolt kanda, sest sel jahedal perioodil võivad hingamisteid rünnata mitmed haigused. Kopsudele valmistavad probleeme nii külmetushaigused, vähenenud immuunsüsteemi tugevus kui ka bronhiit. Sibulad on kopsudele kasulikud flavonoidi kvertsetiini tõttu, mis võib kaitsta isegi kopsuvähi vastu. Lisaks sellele sisaldavad sibulad C-vitamiini, foolhapet ja kaaliumi. Ära ei tasuks põlata ka küüslauku, millel on hingamisteede haiguste vastane toime. See tuleneb mitmetest antioksüdantidest, mida see maitsetaim rikkalikult sisaldab. Kääritatud toiduainetes leiduvad bakterid aitavad immuunsüsteemi tugevana hoida. Igapäevases menüüs võiksid oma koha leida jogurtid, keefir, naturaalne kali ja hapukapsas. Bronhiiti ja muid kopsuprobleeme aitab leevendada beetakaroteen, mille poolest on kõige rikkamad porgand, spinat ja porrulauk. Pirne peetakse kopsude seisukohast väga vajalikeks puuviljadeks. Nimelt aitavad need eemaldada soojust ja lima, vähendada kuivust ning leevendada kurguvalu.

Hooajaline toit
Hiina meditsiini eksperdid soovitavad toituda hooajaliselt ja sügis pole selle koha pealt mingiks erandiks. Külmemal aastaajal peaks sööma rohkem vitamiinirikkaid puu- ja köögivilju, kõrge valgusisaldusega kaunvilju ja kudesid kokkutõmbavaid toitaineid. Viimaste hulka kuuluvad hapumad suupisted nagu hapukurgid, sidrun, laim ja greip. Meeldivama maitsega on ploomid, kibuvitsamarjast tehtud tee ja adzuki oad. Lehtede langemine ja paduvihmad annavad ka märku ajast, mil tuleks sööma hakata rohkem sooja toitu. On aeg vähendada salatite, smuutide, jääteede ja otse külmikust võetud roogade söömist. Hiinlased on leidnud, et sügisel võiks inimene lisada õhtusele teele tervistavaid lisandeid nagu ženženn ja ingver. Sel aastaajal tasub silma peal hoida tarbitavatel söögikogustel, kuna ilmneb suurem oht ülesöömiseks ja seedehäireteks. Kuivema õhu tõttu peaks tarbima rohkem vedelikke, eeskätt soojade teede ja koduste mahlade näol.

Sügisene tee
Tee populaarsus Hiinas või üldse Aasia riikides on teada-tuntud, kuid paljudele tuleb üllatuseks, et eri aastaaegadel eelistatakse erinevaid teesorte. Kui suvel juuakse rohelist ja talvel musta teed, siis sügisel peetakse kõige sobivamaks nautida oolong teed. Oolong tee mainimine võib inimesi panna õlgu kehitama, sest see pole sugugi nii tuntud kui roheline ja must tee. Õigupoolest jääb oolong kahe viimase vahele, kuivõrd on seda lastud oksüdeerida 40%-70% ulatuses. Sellele teele on omistatud palju tervisele kasulikke omadusi, kuid paljud nendest liigitatakse müütide alla. Vaatamata sellele on teadlased kinnitanud, et pruunikatest teelehtedest keedetud jook on suurepäraseks antioksüdandiks. Seega aitab see võidelda südame- ja veresoonkonna haiguste, artriidi, Alzheimeri tõve ja muude probleemidega, mis vananemisega võivad kaasneda. Palju vaidlusi on tekitanud oolong tee mõju rasva põletamisele ja kaalu langetamisele. Jaapanis tehtud uuringud on tõestanud tee stimuleerivat mõju rasva põletamisele treeningu käigus. Lisaks sellele on spetsialistid leidnud seose oolong tee joomise ja efektiivsemal nahaprobleemide vastu võitlemisel. Nimelt aitab päevas 3-4 tassitäie tee joomine parandada ekseeme ja ebatervet naha välimust. 2004. aastal teaduslikus väljaandes Antioxidants & Redox Signaling kajastatud uuring leidis, et oolong tee regulaarne tarbimine muudab inimese immuunsüsteemi tugevamaks ning tõstab võimet külmetusest ja gripist jagu saada.

Kofeiini suhtes tundlikud inimesed peaksid oolong teega olema ettevaatlikud. See sisaldab kohviga võrreldes küll poole vähem ergutit, aga liigne tarvitamine võib põhjustada unetust ja närvilisust. Hea tervise juures peetakse kuni 300 mg kofeiini (umbes kaheksa tassitäit teed) tarbimist väheseks terviseriskiks.

Ingveritee – külmetuse raviks
Kähe kurk, uimasus ja peavalu on levinud sügisese külmetuse tunnustuseks. Nende vastu võib leevendust pakkuda ingver, mida müüakse Eestis kõikides suuremates kaubanduskeskustes. See Lõuna-Aasiast pärit maitsetaim sisaldab endas eeterlikke õlisid ja muid aineid, mis kannavad endas valu leevendavaid, antibakteriaalseid ja külmetusvastaseid toimeid. Ravimite tarbimisel ja madala vererõhu korral tasub enne ingveri kasutamist konsulteerida oma arstiga. Ravimtaimed võivad vale kasutamise korral kutsuda esile soovimatuid kõrvalnähtusi liigse tarvitamise või igaühe tervislike eripärade tõttu.

Ingveritee valmistamine ei käi mitte kellelegi üle jõu. Lisa mõned ingveriviilud 350 ml vee kohta ja keeda seda 5-10 minutit. Anumal peab olema kaas peal, et vältida auru välja pääsemist. Valminud teele lisada natuke mett ja sidrunit. Pärast aeglaselt joomist on soovitatav puhata või magama minna.

Hiina sügisdieedi näidismenüü

Esimene päev

Hommikusöök
Kaerahelbepuder rosinate ja naturaalse vahtrasiirupiga
Lõunasöök
Küpsetatud kalafilee aurutatud porgandite ja peetidega
Õhtusöök
Lasanje, segasalat vinegretiga
Vahepalaks
Hooajalised puuviljad
Ahjuküps õun

Teine päev

Hommikusöök
Riisipuder kuivatatud ploomide ja aprikoosikompotiga
Lõunasöök
Küpsetatud kartul tofu täidisega ja porgandi-kapsasalat
Õhtusöök
Pruun riis adzuki ubadega ja aurutatud brokkoli miso kastmega
Vahepalaks
Kõrvitsaseemned
Datlikissell

Kolmas päev

Hommikusöök
Hirsipuder ja maisihelbed piimaga
Lõunasöök
Kalkunirind spinatisalatiga
Õhtusöök
Hirsikroketid segasalatiga
Vahepalaks
Peotäis kreeka pähkleid
Pirnid kirsikastmes

Neljas päev

Hommikusöök
Tatrapuder ja täisteramüsli piimaga
Lõunasöök
Hapukapsad sügiseste hoidistega
Õhtusöök
Pasta seente ja tomatiga, roheline segasalat oliiviõliga
Vahepalaks
Täisterasai pohlamoosiga
Küpsetatud kõrvitsalõigud

Ilmunud ajakirjas Tervis Pluss. Foto: bewellbuzz.com

No comments:

Post a Comment