Sügisilmade saabudes soovitavad
hiina meditsiini tarkused vaadata üle oma toitumisharjumused. Liigsest rasvast
tuleb loobuda!
Traditsionaalne hiina meditsiin on vaadelnud looduses
esinevaid aastaaegade muutusi ja selle põhjal koostanud ettekirjutusi. Need
näpunäited on loodud selleks, et inimene elaks harmoonias koos aastaajaga
kaasnevate muutustega. Tihtilugu on suurt rõhku pandud õigele toitumisele, sest
see on üks täisväärtusliku elu olulisemaid alustalasid.
Tähelepanu on kopsudel
Sügis on üleminekuperioodiks magusast suvest talvisesse
pimedusse. Hiina meditsiinis pööratakse sügisel kõige rohkem tähelepanu
kopsudele. Nende eest on väga tähtis hoolt kanda, sest sel jahedal perioodil
võivad hingamisteid rünnata mitmed haigused. Kopsudele valmistavad probleeme
nii külmetushaigused, vähenenud immuunsüsteemi tugevus kui ka bronhiit. Sibulad
on kopsudele kasulikud flavonoidi kvertsetiini tõttu, mis võib kaitsta isegi
kopsuvähi vastu. Lisaks sellele sisaldavad sibulad C-vitamiini, foolhapet ja
kaaliumi. Ära ei tasuks põlata ka küüslauku, millel on hingamisteede haiguste
vastane toime. See tuleneb mitmetest antioksüdantidest, mida see maitsetaim
rikkalikult sisaldab. Kääritatud toiduainetes leiduvad bakterid aitavad
immuunsüsteemi tugevana hoida. Igapäevases menüüs võiksid oma koha leida
jogurtid, keefir, naturaalne kali ja hapukapsas. Bronhiiti ja muid
kopsuprobleeme aitab leevendada beetakaroteen, mille poolest on kõige rikkamad
porgand, spinat ja porrulauk. Pirne peetakse kopsude seisukohast väga
vajalikeks puuviljadeks. Nimelt aitavad need eemaldada soojust ja lima,
vähendada kuivust ning leevendada kurguvalu.
Hooajaline toit
Hiina meditsiini eksperdid soovitavad toituda hooajaliselt
ja sügis pole selle koha pealt mingiks erandiks. Külmemal aastaajal peaks sööma
rohkem vitamiinirikkaid puu- ja köögivilju, kõrge valgusisaldusega kaunvilju ja
kudesid kokkutõmbavaid toitaineid. Viimaste hulka kuuluvad hapumad suupisted
nagu hapukurgid, sidrun, laim ja greip. Meeldivama maitsega on ploomid,
kibuvitsamarjast tehtud tee ja adzuki oad. Lehtede langemine ja paduvihmad
annavad ka märku ajast, mil tuleks sööma hakata rohkem sooja toitu. On aeg
vähendada salatite, smuutide, jääteede ja otse külmikust võetud roogade
söömist. Hiinlased on leidnud, et sügisel võiks inimene lisada õhtusele teele
tervistavaid lisandeid nagu ženženn ja ingver. Sel aastaajal tasub silma peal
hoida tarbitavatel söögikogustel, kuna ilmneb suurem oht ülesöömiseks ja
seedehäireteks. Kuivema õhu tõttu peaks tarbima rohkem vedelikke, eeskätt
soojade teede ja koduste mahlade näol.
Sügisene tee
Tee populaarsus Hiinas või üldse Aasia riikides on
teada-tuntud, kuid paljudele tuleb üllatuseks, et eri aastaaegadel eelistatakse
erinevaid teesorte. Kui suvel juuakse rohelist ja talvel musta teed, siis
sügisel peetakse kõige sobivamaks nautida oolong teed. Oolong tee mainimine
võib inimesi panna õlgu kehitama, sest see pole sugugi nii tuntud kui roheline
ja must tee. Õigupoolest jääb oolong kahe viimase vahele, kuivõrd on seda
lastud oksüdeerida 40%-70% ulatuses. Sellele teele on omistatud palju tervisele
kasulikke omadusi, kuid paljud nendest liigitatakse müütide alla. Vaatamata
sellele on teadlased kinnitanud, et pruunikatest teelehtedest keedetud jook on
suurepäraseks antioksüdandiks. Seega aitab see võidelda südame- ja veresoonkonna
haiguste, artriidi, Alzheimeri tõve ja muude probleemidega, mis vananemisega
võivad kaasneda. Palju vaidlusi on tekitanud oolong tee mõju rasva põletamisele
ja kaalu langetamisele. Jaapanis tehtud uuringud on tõestanud tee stimuleerivat
mõju rasva põletamisele treeningu käigus. Lisaks sellele on spetsialistid
leidnud seose oolong tee joomise ja efektiivsemal nahaprobleemide vastu
võitlemisel. Nimelt aitab päevas 3-4 tassitäie tee joomine parandada ekseeme ja
ebatervet naha välimust. 2004. aastal teaduslikus väljaandes Antioxidants & Redox Signaling kajastatud
uuring leidis, et oolong tee regulaarne tarbimine muudab inimese immuunsüsteemi
tugevamaks ning tõstab võimet külmetusest ja gripist jagu saada.
Kofeiini suhtes tundlikud inimesed peaksid oolong teega
olema ettevaatlikud. See sisaldab kohviga võrreldes küll poole vähem ergutit,
aga liigne tarvitamine võib põhjustada unetust ja närvilisust. Hea tervise
juures peetakse kuni 300 mg kofeiini (umbes kaheksa tassitäit teed) tarbimist
väheseks terviseriskiks.
Ingveritee – külmetuse raviks
Kähe kurk, uimasus ja peavalu on levinud sügisese külmetuse
tunnustuseks. Nende vastu võib leevendust pakkuda ingver, mida müüakse Eestis
kõikides suuremates kaubanduskeskustes. See Lõuna-Aasiast pärit maitsetaim
sisaldab endas eeterlikke õlisid ja muid aineid, mis kannavad endas valu
leevendavaid, antibakteriaalseid ja külmetusvastaseid toimeid. Ravimite
tarbimisel ja madala vererõhu korral tasub enne ingveri kasutamist
konsulteerida oma arstiga. Ravimtaimed võivad vale kasutamise korral kutsuda
esile soovimatuid kõrvalnähtusi liigse tarvitamise või igaühe tervislike
eripärade tõttu.
Ingveritee valmistamine ei käi mitte kellelegi üle jõu. Lisa
mõned ingveriviilud 350 ml vee kohta ja keeda seda 5-10 minutit. Anumal peab
olema kaas peal, et vältida auru välja pääsemist. Valminud teele lisada natuke
mett ja sidrunit. Pärast aeglaselt joomist on soovitatav puhata või magama
minna.
Hiina sügisdieedi näidismenüü
Esimene päev
Hommikusöök
Kaerahelbepuder rosinate ja naturaalse vahtrasiirupiga
Lõunasöök
Küpsetatud kalafilee aurutatud porgandite ja peetidega
Õhtusöök
Lasanje, segasalat vinegretiga
Vahepalaks
Hooajalised puuviljad
Ahjuküps õun
Teine päev
Hommikusöök
Riisipuder kuivatatud ploomide ja aprikoosikompotiga
Lõunasöök
Küpsetatud kartul tofu täidisega ja porgandi-kapsasalat
Õhtusöök
Pruun riis adzuki ubadega ja aurutatud brokkoli miso
kastmega
Vahepalaks
Kõrvitsaseemned
Datlikissell
Kolmas päev
Hommikusöök
Hirsipuder ja maisihelbed piimaga
Lõunasöök
Kalkunirind spinatisalatiga
Õhtusöök
Hirsikroketid segasalatiga
Vahepalaks
Peotäis kreeka pähkleid
Pirnid kirsikastmes
Neljas päev
Hommikusöök
Tatrapuder ja täisteramüsli piimaga
Lõunasöök
Hapukapsad sügiseste hoidistega
Õhtusöök
Pasta seente ja tomatiga, roheline segasalat oliiviõliga
Vahepalaks
Täisterasai pohlamoosiga
Küpsetatud kõrvitsalõigud
Ilmunud ajakirjas Tervis Pluss. Foto: bewellbuzz.com
No comments:
Post a Comment