Teada-tuntud köömen

Eestis on köömen teada-tuntud maitsetaim, mis annab toitudele omapärase aroomi, kuid aitab samas ka mitmete tervisehädade vastu.

Harilik köömen on läbi aegade tuntud maitsetaim nii Euroopas, Aasias kui ka mitmetes Aafrika piirkondades. Arheoloogid on leidnud tõendeid, mis kinnitavad köömne kasutamist juba kiviajal. Vana-Roomas läksid käiku taime juured, millest piimaga segatuna leiba küpsetati. Saksamaa rahvapärimused jutustavad vanematest, kes asetasid oma laste voodite alla taldrikutäie köömneid, et oma järeltulijaid nõidade eest kaitsta. Seemned olid tähtsad koostisosad armujookides, kuna need pidid eemal hoidma paarikese halvad tujud. Tänapäeval on mõnedes riikides tavaks serveerida peale suuremat söömingut köömneid, et leevendada kõhus tekkivat ebameeldivat tunnet. Köömneid on kasutatud ka kangema kraami tegemisel. Ehedaks näiteks on juba sajandeid tagasi tuntust kogunud köömneliköör, mille toimet said esialgu tunda vaid kloostrielanikud, kelle jaoks seda napsi algselt tehti.

Eestis võib köömnetega kõige kergemini kokku puutuda leiba süües, sest neid võib lisada kõikide leibade sisse ilma maitset rikkumata. Ka liharoogade maitsestamiseks võib köömneid julgelt kasutada. Nimelt aitavad seemned soodustada rasvase liha poolt raskendatud seedetegevust. Köömnetega maitsestatakse ka salateid, suppe ja kohupiimatoite. Eriti hästi sobivad köömned kokku kapsastega, mis muudavad selle maitsetaime tähtsaks koostisosaks hapukapsaste tegemisel. Pelmeenitaigna valmistamisel võib selle sisse lisada peotäie seemneid, et anda taignapallidele tugevamat maitset. Tihti pannakse õunu ja köömneid ühte potti, sest väidetavalt sobivad nende maitsed omavahel suurepäraselt. Üllataval kombel ei sobi see kombinatsioon mitte ainult magustoitudesse, vaid ka praadide juures olevate kastmete sisse. Köömnetee aitab suurepäraselt külmetushaiguste puhul. Seda võib nii puhtalt juua kui ka hoopis sisse hingata teeauru, mis aitab väidetavalt leevendada ka kõrvapõletikku.

Köömneid tasuks tarvitada söögiisu puudumise korral, sest taimel on isu tõstvad omadused. Köömneleotisega kurgu kuristamine aitab edukalt leevendada kurguvalu. Uuringud on näidanud taime omadust soodustada rasedatel naistel rinnapiima tootmist, mis on heaks uudiseks neile, kes on hädas rinnapiima vähesusega. Ka kõhuhädade puhul tasub abi otsida köömnetest. Seemnete söömine aitab vältida kõhugaaside, seedehäirete ja kõhuvalude teket.

Munaroog köömnetega

Kergesti valmiv munaroog on suurepärane hommikusöök, millele köömned annavad ergutava maitse.

Vaja läheb:

3 väikest muna

3 spl riivsaia

3 spl riivjuustu

2 spl piima

½ spl köömneid

Näpuotsaga musta pipart ja tilli

Kuidas teha:

Klopi munad koos piimaga lahti ning lisa riivjuustu, riivsaia ja köömneid. Sega veidi ringi ja vala saadud segu eelnevalt õliga määritud kuumale pannile. Kui munad on hüübinud, siis raputa peale tilli ja pipart. Seejärel tõsta munaroog taldriku peale. Kõrvale sobivad värsked köögiviljad nagu tomat ja kurk, mida soovi korral lõigata suupärasteks viiludeks.

Ilmunud ajakirjas Tervis Pluss. Foto: hortes.ee

No comments:

Post a Comment