Populaarne dieet
asendab jahust ja suhkrust pärit tühjad kalorid täisväärtuslike,
vitamiinirikaste ja kvaliteetsete toitainetega.
Dietoloog ja tervisekolumnist Peter Gott populariseeris toitumiskava
„Ei jahule ja suhkrule“, andes välja ka samanimelise raamatu. Lihtsad reeglid
ja toimivad põhimõtted on muutnud dieedi võrdlemisi menukaks. Selle
äärmuslikumat varianti, mis keelab kõik valged toiduained, on järginud ka
näitlejanna Cameron Diaz ja legendaarne telenägu Oprah. Dieedi alustamine
tähendab oma toidusedelist kõikide jahu ja suhkrut sisaldavate toodete
eemaldamist. Jahu ja suhkur on inimorganismi jaoks tühjad kalorid ehk teisisõnu
süsivesikud, mille juurest puuduvad vajalikud vitamiinid, mineraalid,
aminohapped jne. Lisaks põletab keha need kalorid rutem läbi ja tulemuseks on
kiiremini saabuv näljatunne. Gott väidab, et suhkur on enamasti ebavajalik
toiduainetesse tööstuslikult lisatud produkt. Siinjuures ei panda kätt ette
ainult tavalisele lauasuhkrule. Suhkur võib olla koostises peidetud nii
maltodekstriini, fruktoosi, vahtrasiirupi kui ka isoglükoosi nime alla. Seega
nõuab dieedikava jälgimine lisaks tahtejõule ka pakenditele trükitud väikeste
kirjade lugemist. Jahu on dietoloog otsustanud keelata seetõttu, et poelettidele
jõudnud valmistoodete näol on seda väga põhjalikult töödeldud. Kõrgtöödeldud
jahul on suhkruga sarnased omadused, kuna viljateradelt on eemaldatud
kiudainerikkad osad. Pagaritooted sisaldavad tihti lisaks jahule ka
hüdrogeenitud taimseid rasvu ehk transrasvu, mis on tervisele tõeliselt
kahjulikud. Transrasvade toidusedelist eemaldamine alandab riski südame- ja
veresoonkonna haiguste, ohtliku ülekaalu ja Alzheimeri tõve tekkeks.
Kaalujälgijad annavad dieedile plusspunkte kalorite vähesuse
eest. Kalorite piiramine hakkab pihta juba hommikusöögist. Võrdleme kahte
hommikueinet: esimene neist on jahu ja suhkruga ning teine jälgib toitumiskava
reegleid. Päeva alustamine kukliga (umbes 220 kalorit), mille ühele poolele on
määritud võid (50 kalorit) ja teisele maasikamoosi (35 kalorit) annab kokku üle
300 kalori. Kui sellele lisada veel tass kohvi suhkru ja koorega (55 kalorit),
saame tulemuseks 360 kalorit. Varajase kehakinnituse saab muuta tervislikumaks
ja kalorivaesemaks süües kaerahelbeputru (100 kalorit) koos ühe kruusitäie
kooritud piima (90 kalorit) ja keskmise õunaga (80 kalorit). Lisaenergia
saamiseks võib juua musta kohvi ilma suhkruta või rohelist teed (0 kalorit).
Väikese muutusega saab kokku hoida tervelt 110 kalorit ning vähendada rasva
tarbimist 7.5 grammilt vaid kahele grammile. Seevastu kiudainete hulk tõuseb
ühelt grammilt tervelt 7 grammile.
Kokkuvõttes peab vältima kõiki tooteid, mis sisaldavad endas
jahu, sealhulgas nisu-, riisi- ja maisijahu või rafineeritud ja
kontsentreeritud suhkruid. Pakendi peal ei tohi olla suhkrut üheski vormis,
sealhulgas roosuhkur, peedisuhkur, glükoos, sukroos, glükoosi-fruktoosisiirup,
mesi, vahtrasiirup, melass jne. Magusavajadust võib rahuldada puuviljade ja
magustoitudega, milles on puuvilju kasutatud, kuid pole täiendavalt suhkrut
lisatud. Tooretest köögiviljadest saab teha maitsvaid snäkke, mis on mõnusalt
krõmpsuvad ja täidetud vajalike toitainetega.
Üldiselt peetakse dieeti kasulikuks inimestele, kellel on
allergia gluteeni vastu ning seega peaksid jahutooteid vältima. Samas madala
kalorsusega toitumiskavade austajatele on „Ei jahule ja suhkrule“ suur
väljakutse, sest see tähendab paljude toitude kõrvale jätmist. Peter Gott
väidab, et dieeditaja langetab kaalu ainuüksi jahu ja suhkru igapäevaselt
toidulaualt eemaldamise tulemusel. Vaatamata sellele soovitatakse paremate
tulemuste nimel treenida igapäevaselt 30-60 minutit. Selleks sobib nii
jooksmine, tantsimine, suusatamine kui ka muud aeroobsed treeningvormid. Kõige
tähtsam on seejuures, et trenn ei mõjuks karistusena, vaid see oleks mõnus
vaheldus.
Jahu- ja suhkruvaba kolme päeva menüü
Esimene päev
Hommikusöök
Omlett singi ja juustuga
Tükeldatud maasikad
Lõunasöök
Kreeka salat
Õhtusöök
Kanarinnad rosmariini-dijoni kastmes
Spinatisalat tomativinegretiga
Aurutatud pruun riis
Vahepalad
Melonilõigud
Jogurt (ilma lisatud suhkruta)
Teine päev
Hommikusöök
Täisteramüsli (ilma jahu ja lisatud suhkruta)
Rasvatu piim
Värske virsik
Lõunasöök
Roheline salat tuunikala (soolvees), tomati ja porgandiga
Vinegrett (ilma lisatud suhkruta)
Õhtusöök
Lihapallid tomatikastmes
Küpsetatud maisipuder (värskest maisist)
Vahepalad
Ananassilõigud
Keedetud edamame oad vürtsidega
Kolmas päev
Hommikusöök
Tatrapuder singikuubikute ja light-juustuga
Õunalõigud
Lõunasöök
Köögiviljasalat kalkunifileega
Õhtusöök
Kana karri-jogurtimarinaadis
Aurutatud kabatšokk
Keedetud pruun riis
Vahepalad
Kaks täidetud kartulit ubade ja salatiga
Kausitäis vaarikate ja mustikate segu
Retseptid, milles pole grammigi jahu ega suhkrut:
Tai stiilis
kreveti-riisiroog ühele
50 gr pruuni riisi
250 g krevette (kooritud)
100 g kookospiima (light, ilma lisatud suhkruta)
30 ml valget veini
1 laim
1 spl oliiviõli
1 tl riivitud ingverit
½ tl soola
½-1 jalapeno tšillipipra kaun (maitse järgi)
pool küüslauguküünt
peotäis värskeid koriandrilehti
Valmista köögikombaini või saumikseri abil küüslaugust,
ingverist, tšillipiprast, koriandrist, laimimahlast, soolast ja oliiviõlist
püree. Pane pruun riis keema. Vala vein ja kookospiim kõrge kuumuse juures
suurde kastrulisse. Lisa püree ja lase saadud segu keema. Seejärel vähenda
kuumust keskmisele ja lase kastmel olla aeglasel tulel kuni 5 minutit. Lisa
krevetid ja hoia neid kuni läbi küpsemiseni, umbes 4 minutit. Moodusta pruunist
riisist taldrikule väike kuhi ja vala see krevetikastmega üle.
Muffinid ilma jahu ja
suhkruta
3 keskmist banaani
1 purk aprikoosi/virsikukonservi (ca. 500 g)
75 g purustatud kaerahelbeid
75 g töötlemata kliid
1 muna
60 g rosinaid
2 tl kaneeli
2 spl purustatud pähkleid (peale raputamiseks)
Eelsoojenda ahi 180-kraadisele kuumusele. Püreesta suures
kausis banaanid ja lõikelaual tükelda konserveeritud puuviljad. Lisa
banaanipüreele puuviljad ning samuti kõik ülejäänud koostisained. Pärast
segamist tõsta tainas lusikaga paberist või metallist muffinivormidesse. Raputa
keeksikesed purustatud pähklitega üle ja küpseta neid ahjus 20 minutit. Enne
vormist eemaldamist lase muffinitel jahtuda.
Täidiseks võib aprikooside/virsikute asemel kasutada
riivitud porgandit või ananassikonservi. Kaneeli võib asendada ingveriga ning
pähklipuru asemel võib peale raputada seemneid ja kookoshelbeid.
Ilmunud ajakirjas Tervis Pluss. Foto: paknsave.co.uk
I enjoyed reading your blog thanks
ReplyDelete