Ahvatleva aroomiga aniis

Üks maailma vanimatest maitsetaimedest on aniis, mis on vajalikuks lisandiks nii mõnelegi toidule. Lisaks sellele on taim tuntud juba iidsetest aegadest oma raviomaduste poolest.

Aniisi on kasvatatud Egiptuses tänaseks vähemalt 4000 aastat. Algselt kasutati seemneid seedeprobleemide korral ning hambavalude kergendamiseks. Ajalooliselt on aniis pärit Vahemere piirkonnast, ent tänapäeval laialt saadaval ka Lõuna-Ameerikas. Nimelt tõid Hispaania kolonistid selle maitsetaime 16. sajandil Uude Maailma, kus seda tänaseni kasutatakse nii toitude maitsestamiseks kui ka rahvameditsiinis. Samal sajandil avastasid eurooplased, et aniis meelitab ligi hiiri ning seepeale hakati aromaatset taime lisama hiirelõksude juurde. Aniis kuulub ka alkohoolse joogi absindi retsepti sisse, mille tootmine on mitmetes riikides joogi vastuolulise maine tõttu keelatud või reguleeritud.

Seemneid tuntakse mitmete heade omaduste tõttu. Need aitavad vähendada kõhugaaside teket ja rahustada seedetegevust. Mehhikos on traditsiooniks teha seemnetest teed, et leevendada lastel ägedat kõhuvalu. Teed joovad ka igas vanuses inimesed, kellel esineb iiveldust ja kõhukrampe. Aniis ergutab seedemahlade voolu kõhus ja sisikonnas, mis omakorda tõstab rasvade rasvhapeteks lagunemise kiirust. Maitsetaim sisaldab mitmeid eeterlikke õlisid, millest on abi külmetuse, köha, bronhiidi ja palaviku korral. Vanarahvas kasutas seemneid ka rinnapiima tootmise stimuleerimiseks ning lastele isutuse puhul andmiseks.

Enim kasutatakse aniisi kalasuppide, ahjuroogade, puuviljasalatite, õunapirukate ja keediste-kompottide maitsestamiseks. Seemnetega võib kaunistada küpsetamise ajal leiba või muid pagaritooteid. Aniis sobib ka küpsiste, kookide ja soolakringlite sisse.

Kanarind mee ja aniisiga kahele

Aniis sobib suurepäraselt kokku kanaga, milles võib ise veenduda järgnevat retsepti järgi proovides.

Vaja läheb:

2 kanafileed

50 g mett

1 avokaado

2 küüslaugu küünt

2 spl oliivõli

0.5 tl sidrunimahla

Oma maitse järgi soola, purustatud musta pipart, hakitud maitserohelist ja purustatud aniisi.

Kuidas teha:

Kanafileed määri kokku aniisi, mee, sidruni ja soola seguga ning lase sellel marineerida 10 minutit. Kanafileed küpseta kuumal pannil, ent nõrgal tulel, et ei tekkiks ülekõrbemist. Lisandi tegemiseks puhasta avokaado ja lõika see pooleks. Tee sellesse sisselõiked nii, et avokaado üks pool jääks kinni ning tulemuseks oleks lehvik. Vala avokaado üle küüslaugust, sidrunimahlast, piprast ja oliivõlist tehtud kastmega. Kana kõrvale aseta lisand ning garneeri enda poolt valitud maitserohelisega.

Ilmunud ajakirjas Tervis Pluss. Foto: indiamart.com

No comments:

Post a Comment