Mõistatuslike
kõhuhädade taga võib peituda talumatus piimatoodetes peituva suhkru suhtes, mis
annab endast kõhus ebameeldivalt märku.
Uuringute kohaselt ei suuda iga kolmas-neljas eestlane
seedida laktoosi ehk piimasuhkrut. Levinumad sümptomid on kergesti märgatavad
ja ära tuntavad, kuid tihtilugu leitakse neile valed põhjused. Tavaliselt võib
piima joonud laktoositalumatuse all kannatav inimene tunda kõhugaase ja
-krampe, iiveldust, puhitust ja keskmisest häälekamat seedetööd. Need võivad
teha igapäevase elu raskeks katsumuseks. Inimestega suheldes, tööd tehes,
sportides ja lihtsalt lõõgastudes on pea võimatu märatsevat seedimist kontrolli
all hoida. Siiski ei tohi eelmainitud sümptomite esinemisel ainult piimajoomist
lõpetada ning seejärel tervise paranemist ootama jääda. Tegu võib muuhulgas
olla ka ärritunud soole sündroomi, gastroenteriidi, kõhukinnisuse või ravimite
põhjustatud kõrvalnähtudega.
Tartu Ülikooli professor Selma Teesalu on asja uurinud ja
tema andmetel ei talu piima 32% Lääne-Eesti, 24% Lõuna-Eesti ja 23% Saaremaa
elanikest. Setumaal ei kannata piima kuni 52% elanikest! See sõltub suurel
määral sellest, kui pikk on rahva piimatarvitamise ajalugu. Pikemaajalise
tarbimise korral on ka suurem tõenäosus vajaliku ensüümi olemasoluks enamikul
elanikkonnast. Vastupidiselt levinud arvamusele pole laktoositalumatus haigus
ega allergia, vaid oma olemuse tõttu hoopis seedehäire. Piimasuhkur ehk laktoos
on disahhariid, mis koosneb kahest lihtsuhkrust. Need on glükoos ja galaktoos,
millest viimane esineb looduses puhtal kujul väga harva. Laktoos on tavalisest
suhkrust tervelt viis korda vähem magus ning esineb ainult piimas ja
piimatoodetes. Laktoosi lagundamine nimetatud lihtsuhkruteks toimub peensooles,
kus ensüüm laktaas hoolitseb lõhustamise eest. Vajaliku ensüümi puudumisel
jääbki laktoos verre imendumata ja liigub edasi jämesoolde. Sealses keskkonnas
hävitavad bakterid piimasuhkru eri hapeteks ja gaasideks. Seesugune protsess
tekitab eespool kirjeldatud vaevusi.
Arstijärjekorrad võivad olla pikad ja kinni pandud aega
oodates saab laktoositalumatust kodutingimustes testida. See pole küll
usaldusväärne, ent annab siiski märku võimalikust probleemist. Väldi paari
päeva jooksul laktoosi sisaldavate toitude ja jookide tarbimist. Seejärel joo
2-3 klaasitäit piima. Poole tunni jooksul kõhuvalu või iivelduse tekkimine
viitab laktoositalumatusele. Kõige levinum meditsiiline protseduur on
võrdlemisi kerge ja koosneb kolmest osast. Esmalt mõõdetakse veresuhkru taset,
seejärel peab patsient jooma laktoosi sisaldavat vedelikku ja viimaks tehakse
uuesti kindlaks veresuhkru tase. Kui veresuhkur on pärast laktoosi manustamist
tõusnud kõrgemale, siis ei ole probleem laktoosiga seotud. Teise protseduuri
käigus antakse jällegi juua laktoosijooki, kuid veresuhkru mõõtmise asemel
analüüsitakse hingeõhku. Kui arst leiab hingeõhust vesinikku, siis on tegu
laktoositalumatusega. See gaas tekib vaid laktoosi käärimise tulemusel.
Väikelastele antakse juua väike kogus laktoosi, misjärel mõõdetakse nende väljaheite
happelisust.
Keha võimetust laktaasi toota ei ole võimalik muuta või
ravida. Seega kindlaks tehtud probleemi korral leiab abi hoopis muutustest
toidulaual. Mõningatel juhtudel aitab ainult vähese laktoosisisaldusega toitude
tarbimine või lihtsalt piimatoodete piiramine. Toiduvalikus tehtavad muutused
on küll individuaalsed, aga raskematel juhtudel tuleb laktoosi sisaldavatest
toodetest loobuda. Kas sel juhul tuleks piimast täielikult loobuda? „Tegu pole
päris õige väitega, kui öeldakse, et piim pole täiskasvanud inimesele vajalik. Igasugune
toit on vajalik ja loodus on loonud inimese kõigesööjaks,“ arvab
gastroenteroloog Mart Riispere. „Samuti ei pea paika väited nagu vähene piima
tarbimine ei soodustaks luuhõrenemist.“ Kartus luuhõrenemise pärast ongi üks
peamine põhjus, miks enamik laktoositalumatuid inimesi jätkab piima joomist. Viimasel
aastakümnel liigub üha rohkem vastakat infot piima kasulikkuse kohta.
Võrdluseks tuuakse tihti piima väheselt või üldse mitte tarbivaid rahvaid,
kelle seas luuhõrenemist ei esine. Samas on need paigad ekvaatori lähedal, kus
kaltsiumi saadakse puu- ja köögiviljadest, seal ei suitsetata ning inimesed
liiguvad igapäevaselt pikki distantse. Piim ei ole tõepoolest eluks vajalik,
kuivõrd inimene saab kaltsiumi kätte ka köögiviljadest. Piimatoodete tarbimist
pooldavad toitumisteadlased toovad tavaliselt hea võrdluse. Sama suure
kaltsiumikoguse saab kätte nii poolest liitrist piimast kui ka 20
taldrikutäiest keedetud brokkolist.
Eestis jõudis laktoosivaba piim poelettidele alles 2-3
aastat tagasi. Eelnevalt oli saadaval kõigest laktaasi sisaldavad kapslid,
mille pidev tarvitamine kõigile taskukohane ei olnud. Laktoosivaba piim kujutab
endast tavalist lehmapiima, millele on lisatud vajalikku ensüümi, mis lõhustab
laktoosi tavalisteks suhkruteks. See võib muuta piima maitset magusamaks, kuid
ülejäänud omadused jäävad samaks. Kitsepiim ei ole ohutuks alternatiiviks ja
sisaldab samuti laktoosi. Maiustuste valmistamisel võib kasutada sojapiima, mis
on valmistatud peenestatud ja aurutatud sojaubadest. Sojapiim on pisut magusa
maitsega, laktoosivaba ja valgurikas. Samas kaltsiumi poolest jääb see
lehmapiimale kõvasti alla ning igapäevaseks asendajaks ei sobi. Mart Riispere
soovitab tarvitada hapendatud piimatooteid, kui kõht vähegi kannatab.
Hapupiimas, keefiris, hapukoores, jogurtis ja hapendatud petis on tänu lisatud
juuretisele suur osa laktoosist piimhappeks muutunud. Võis ja juustus on
piimaga võrreldes vähem laktoosi, kuid neid ei pruugi tugevama
laktoositalumatusega inimesed kannatada. Kõige paremini sobivad seedimisele
kõvad juustud, näiteks Cheddar ja Parmesan.
Laktoositalumatuse raskematel juhtudel võib soolestikus
ärritusi tekitada ka väiksemad laktoosikogused. Sel juhul peab hoiduma
leivast-saiast, pagaritoodetest, hommikuhelvestest, šokolaadist ja
kakaojookidest, mis on tehtud piima või piimatoodete põhjal. Lisaks selle tuleb
jälgida valmistoodete puhul, et nende valmistamisel ei oleks kasutatud juustu,
hapukoort või piima baasil tehtud margariini.
Laktoositalumatuse müüdid
Kui inimesel on vähem vajalikku ensüümi, siis tekkivad tal
alati ebameeldivad sümptomid pärast laktoosi tarbimist.
VALE: Paljud madala
laktaasitasemega inimesed ei olegi oma probleemist teadlikud. Nad on
sellegipoolest suutelised mingil määral laktoosi ära seedima. Sümptomeid
tunnevad nad alles sel juhul, kui tarvitavad rohkem piimatooteid ja väike
ensüümide hulk ei käi laktoosi kogusest üle.
Kui keha ei suuda piimast laktoosi omastada, siis kehtib
sama kaltsiumi kohta.
VALE: Kaltsium
imendub samal moel olenemata laktoosiga toimuvatest protsessidest. Seetõttu
saabki laktoosivabast piimast kätte kõik vajalikud mineraalid ja vitamiinid.
Laktoosi leidub ainult piimas ja piimatoodetes
VALE: Laktoosi
leidub paljudes toiduainetes, millest mõningaid ei oska inimesed kahtlustadagi.
Toiduaine sisaldab laktoosi, kui koostises esineb järgmisi sõnu: piim,
piimapulber, lõssipulber, piima kõrvalsaadused, vadak, kohupiim, juustumass
jne.
Tihti ei ole probleem laktoositalumatuses, vaid hoopis
allergias piima vastu
VALE: Tõelised
piimaallergiad esinevad 1-2% väikelastel ja tavaliselt kasvavad nad sellest
juba neljandaks eluaastaks välja.
Sojapiim on täisväärtuslik lehmapiima asendaja
VALE: Creightoni
Ülikoolis tehtud uuringud näitasid, et sojatoodetes leiduv kaltsium imendub
inimkehas tavalise piimaga võrreldes tervelt 25% võrra vähem.
Organism tunneb
sobimatu ära
Kristi Liigus, laktoositalumatu
Ma pole kunagi arvanud või kahtlustanud, et mul võiks olla
laktoositalumatus. Pöördusin arsti poole kõhuvaludega ja ta arvas, et tegemist
on toiduallergiaga. Igaks juhuks saatis ta mind kontrollima ka
laktoositaluvust. Nii saingi teada, et mul on laktoositalumatus ja olin selle
üle väga üllatunud. Lapsepõlves sai maal vanaema juures meelsasti piima joodud.
Kuigi soovi puudumisel pole ma viimase 10 aasta jooksul piima joonud, siis
kohukesi, kodujuustu ja jogurtit olen küll tarbinud. Arsti käest sain teada, et
tohiksin piimatoodetest tarbida ainult võid ja juustu. Üldiselt ei ole ma
äärmustesse laskunud ja olen jätkuvalt piimatooteid edasi tarbinud. Seda küll
varasemaga võrreldes vähesemal määral ja enesetunne on paremaks muutunud. Piima
ei ole ju niigi aastaid jooud ja seepärast on selle osa täitmine kerge. Pärast
jäätise söömist tunnen, et on raske olla ja seda olen üritanud vältida. Küll
aga kartulipüree sisse küll piima panemata ei jäta!
Kokkuvõttes tunneb organism ära, mida peaks sööma ja mida
mitte. Minu enesetunne ütleb, et äärmustesse laskumisel ja piimatoodete
tarbimise lõpetamisel ei ole mõtet. Pigem võib nende tarbimist lihtsalt
piirata. Ma ei pööranud varem sellele tähelepanu, aga nüüd olen teadlikult
poest laktoosivabu piimatooteid otsinud. Selliste toodete valik on meie
poodides ikka väga väike. Olen leidnud laktoosivaba piimajoogi ja mõne üksiku
jogurti, aga nende hinnatase on kallim ja maitse harjumatu. Pigem luban endale
vahel harva mõne maitsva laktoosi sisaldava jogurti või kohukese.
Ilmunud ajakirjas Tervis Pluss. Foto: commentarista.com
No comments:
Post a Comment