Suvisel metsamatkal
ei tohiks mustikatest niisama mööda kõndida. Merekarva marjad on tõeliseks
kingituseks nii kaalujälgijatele kui ka lihtsalt terviseteadlikele inimestele.
Tänapäeval kuuleb tihti avastustest, kuidas siiamaani
tervisele soodsaks peetud toiduainete tarbimine võib tõsta riski mõningate
krooniliste haiguste tekkeks. Seevastu kinnitavad üha uued teadustööd mustika
tervist tugevdavate omaduste olemasolu. Mustikad on kalorivaesed ja sobivad
seega suurepäraselt kaalujälgijate toidusedelisse. 100 grammi mustikaid
sisaldab kuni 60 kalorit ja alla ühe grammi rasva! Väheldane hulk rasva on
küllastumata, mistõttu aitab see vähendada nn. „halva kolesterooli“ taset
organismis. Hiljuti korraldasid maineka Tuftsi Ülikooli teadlased uuringu,
mille eesmärgiks oli analüüsida pea 60 vilja antioksüdatiivseid omadusi. Teisisõnu
vaadeldi puu- ja kööviljade ning marjade toimet inimese rakkudes aset leidvatele
negatiivsetele muutuste suhtes. Mustikate antioksüdatiivsed omadused tunnistati
vaadeldud viljade seas kõige kõrgemaks. Nimelt sisaldavad need marjad suurtes
kogustes antotsüaane, mis annavadki mustikatele omase sinaka värvuse. Inimese
kehas toetavad antotsüaanid veresoonkonna tugistruktuure, mille tulemusel
väheneb südamehaiguste, hemorroidide ja veresoonte laienemise oht. Lisaks on
flavonoididel omadus tõsta C-vitamiini efektiivsust organismis. Mustikad on
väga hea C-vitamiini allikas, mistõttu ei pea kahekordse mõju saavutamiseks
vitamiini eraldi manustama. Punast veini peetakse mõõdukates kogustes südame-
ja veresoonkonna haiguste riski maandajaks. Toimejõu taga on just nimelt
antotsüaanid, mida on mustikates leitud 38% rohkem kui samas koguses punases
veinis. Kui isu tuleb lõõgastava tooniku järgi, tasub järgmisel korral
veinipokaal värskelt pressitud mustikamahlaga täita. Mustikad sisaldavad
täiendavalt ka antioksüdanti ellaaghapet, mis peatab seedetegevuse käigus
vähktõve arenemisele kaasa aitavaid protsesse. 1200 vabatahtlikuga läbi viidud
uurimustöö näitas, et ellaaghapet sisaldavate marjade tarbimine vähendas
kontrollgrupiga võrreldes vähiriski tervelt kolm korda. Laborites läbi viidud
katsete käigus on leitud, et mustikad parandavad märkimisväärselt vanurite
õppevõimet ja kehalist koordinatsiooni.
Kõhuhädade vastu leiab samuti mustikatest abi, kuivõrd need
aitavad leevendada nii kõhulahtisust kui ka kõhukinnisust. Mustikad sisaldavad
peale lahustuvate ja mittelahustavate kiudainete ka tanniine. Viimased omavad
kudesid kokkutõmbavat toimet, mille abil nõrgenevad põletikulised kolded oluliselt.
Suvised marjad sisaldavad endas pohladele sarnaseid toimeaineid, mis aitavad
kuseteede põletikke ravida ja ennetada. Põletiku tekkimise eelduseks on
bakterite kinnitumine kusiti ja põie seinte külge. Mustikatest ja pohladest
tehtud mahla komponendid vähendavad kolibakterite võimet kanda kinnitada.
Kolibakterid on kõige levinum bakterite liik, kes on kuseteede põletike
põhjustajaks.
Michigani Ülikoolis tehtud uuringud annavad kaalujälgijatele
põhjust lisada oma dieediplaani paras ports mustikaid. Katsealused rotid
jaotati kahte gruppi, millest ühele anti madala ja teisele kõrge
rasvasisaldusega toitu. Ühe rühma toidupoolist garneeris mustikatest tehtud
pulber. 90 päeva möödudes mõõdeti mustikasaadusi tarbinud rühma ja
kontrollgrupi tervisenäitajaid. Mustikatega rikastatud rühma rottidel oli
väiksem rasvaprotsent, madalam kolesterooli ja triglütseriidide tase ning
tervislikum kaalunumber. Ees ootavad uued katsed kinnitamaks samaväärset mõju
inimese organismile.
Rahvas teab rääkida, et porgand aitab silmanägemist
parandada, kuid teaduslikud uuringud kinnitavad mustikate kasulikku toimet
silmadele. Ealine makuladegeneratsioon on peamiselt üle 60-aastastel esinev
häire, mille tagajärjel võib nägemine äärmiselt kehvaks muutuda. Euroopas ja
Põhja-Ameerikas on see peamine funktsionaalse pimedaks jäämise põhjus, mistõttu
kujutab see rahvastiku vananemise taustal suurt probleemi. 250 grammi või enama
mustikate söömine päevas vähendab nägemishäire riski tervenisti 36% võrra.
Marjades sisalduv antioksüdantide ja mineraalide kokteil võib vähendada ohtu
kõrgest east tuleneva lühinägelikkuse ja läätsekae tekkeks.
Kuidas valida?
Turult või poest ostes vali jäiga pealispinnaga mustikaid,
millel on sinine toon ja kerge läige. Kõrvale tasub jätta lödid, krimpsu
tõmbunud ja hallitanud marjad. Anumas müüdavaid marju tuleb raputada, et nende
seisukorrast ülevaate saada. Mida vabamalt mustikad anumas liiguvad, seda
tervemate ja värskemate marjadega on tegu.
Kuidas hoida?
Mustikad on kõige paremad koheselt serveerides, kuid neid
võib hoida külmkapis niiskusekindlas karbis kuni viis päeva. Enne külmutamist
ei tohi mustikaid pesta, sest säilitusanum peab seest kuiv olema.
Lihtsad ja suvised
retseptid mustikatega
Suvel süüakse mustikaid enamasti küll peost suhu, kuid
marjade nautimiseks leidub ka loomingulisemaid variante. Mustikad sobivad
suurepäraselt moosi tegemiseks ning pagaritoodete ja salatite sisse. Värskeid
marju vanillijäätisele puistades saab tõeliselt mõnusa ja jahutava
suvedesserdi.
Smuuti „Tervisepomm“
100 g mustikaid
1 banaan
125 ml sojapiima
200 g vanillijogurtit (rasvatu)
2 tl mett
2 tl linaseemneid
Lõika banaan väikesteks tükkideks ja aseta mikserinõu põhja.
Lisa sojapiim, jogurt, linaseemned ja mesi. Mikserda kõige madalamal kiirusel
kuni ühtlase tiheduseni, umbes 5-10 sekundit. Tasapisi lisa sama kiiruse juures
mustikaid ning sega kuni soovitud paksuseni. Üks portsjon sisaldab umbes
250-300 kalorit, ent mitte rohkem kui ühe grammi rasva!
Värske mustikakaste
300 g värskeid mustikaid
4 spl suhkrut
1 spl sidrunimahla
¼ tl soola
½ tl vanilliekstrakti
Pese ja purusta mustikad ning lisa marjadele suhkur,
sidrunimahl ja sool. Sega ained kokku ja keeda väikeses kastrulis ühe minuti.
Lisa vanilliekstrakt ja lase mikstuuril jahtuda. Serveeri koos pudingu, koogi või
jäätisega.
Ilmunud ajakirjas Tervis Pluss. Foto: sk-lifefitness.co.uk
Täiesti nõus selle kõigega! Mustikad on tõelised tervisepommid. Mu vanaema kasutas vanasti kyäni tooteid (nagu siin http://www.telegram.ee/toit-ja-tervis/mustikas-tervise-mari) ja ütles küll, et tervis tuli nii mis pakatas. No ei tea, värske on ikka parim muidugi. Aga imelised on mustikad nii või naa!
ReplyDelete