Ähvardavalt kõrge kolesteroolitase tuleb viivitamatult luubi
alla võtta, sest see tõstab riski südamehaiguste tekkeks.
Igaüks saab oma
toidusedelis vajalikke muudatusi teha, mis aitavad kolesterooli normi piiresse
viia. Tihtilugu võetakse ette mõni rasvade tarbimist piirav dieet, kuid
eksperdid leiavad, et nendes on rohkelt puudusi. Enamasti teeb pealiskaudsus ja
liialt piiratud toitumiskava tervisele hoopis halba. Liialt rasvavaene toit
võib tõsta veres triglütseriidide taseme ohtlikult kõrgele. Seega on kõige
kasulikum endale selgeks teha, mida peaks sööma ja mida vältima. Viimaseks
sammuks on oma igapäevases toitumises vastavate muudatuste tegemine.
Vastupidiselt levinud arvamusele ei ole kolesterool kui
sapivedeliku rasvas lahustuv osa iseenesest inimesele midagi ohtlikku.
Tegelikult ei saaks ilma kolesteroolita inimorganism eksisteerida ning
ohtlikuks muutuvad asjad alles siis, kui see ei püsi õigetes kogustes.
Kolesterool jaguneb kaheks: „hea“ kolesterool ehk HDL-kolesterool ja „halb“
kolesterool ehk LDL-kolesterool. LDL-il on kehv omadus kleepuda veresoonte
seintele, mis omapuhku tekitab veresoonte lupjumist. See on südame- ja
veresoonkonnahaiguste suureks riskifaktoriks. HDL seob endaga liigse
kolesterooli ja viib selle maksa, mille kaudu see viiakse organismist välja.
Selline tegevus vähendab südamehaiguste riski ning sealt tulebki nimetus „hea“
kolesterool.
Kolesteroolisõbralikud toidud
Kaerahelbeputru tasub süüa, sest see sisaldab endas vees
lahustuvaid kiudaineid, mis muutuvad kõhus geeljaks massiks. See aitab kaasa
seedeelundite tööle ja vähendab seedimisel kolesterooli imendumist organismi.
Lahustuvaid kiudaineid leidub rohkelt ka õuntes, pirnides ja rosinates. Seega
tasub hommikupudru kõrvale süüa mõne õuna või banaani, kuivõrd päevas on
LDL-kolesteroolitaseme alandamiseks vaja tarbida vähemalt 10 grammi vastavaid
kiudaineid.
Uuringud on näidanud, et kreeka pähklitel on märkimisväärne
toime vere kolesteroolitaset alandada. Kreeka pähklid on rikkad
polüküllastumata rasvhapete poolest ning lisaks aitavad krõmpsuvad viljad hoida
veresooni tervete ja elastsetena. Sarnaseid toimeid on täheldatud ka mandlite
ja muude pähklite juures. USA Toidu- ja Ravimiameti soovituste kohaselt aitab
üks peotäis (umbes 42 grammi) pähkleid päevas vähendada südamehaiguste riski.
Siiski peab meeles pidama, et pähklid on kõrge rasvasisaldusega ja liigne
tarbimine võib esile kutsuda ülekaalu. Sellist ohtu aitab vältida toidusedelis
esinevate küllastunud rasvade asendamine pähklitega. Näiteks salatit valmistades
võiks asendada liha ja juustu peotäie kreeka pähklitega.
Omega-3 rasvhappeid leidub rasvarikastes kalades ja need on
kolesteroolitaseme vähendamisel suureks abiks. Peale selle aitavad need
rasvhapped alandada vererõhku ja vältida vereklompide teket. Arstid soovitavad
süüa kala vähemalt kaks korda nädalas. Kõige paremaks omega-3 rasvhapete
allikaks on lõhe, forell, makrell ja sardiinid. Soovi korral saab osta omega-3
rasvhapetega tablette ja toidulisandeid, kuid sel juhul jääb organismil saamata
mitmeid kalas sisalduvaid vajalikke toitaineid.
Oliiviõli sisaldab võimsat antioksüdantide segu, mis alandab
inimese LDL-kolesteroolitaset, kuid jätab „hea“ kolesterooli puutumata.
Toitumiseksperdid soovitavad päevas tarbida vähemalt kaks supilusikatäit oliiviõli.
Eelistama peaks extra-virgin silti
kandvaid õlipudeleid, kuna see näitab, et õli on vähem töödeldud ja sisaldab
sellevõrra rohkem kasulikke antioksüdante.
Muutused toidusedelis
Kuidas vältida küllastunud rasvu liha söömisel? Kõige
lihtsamaks viisiks on piirata punase liha tarbimist ja süüa selle asemel kana,
kalkunit või kala. Liha valmistamisel tuleks eemaldada nähtava rasva
täielikult. Toidulaualt peaks eemal hoidma vorstid, viinerid, maksapasteedi ja
peki.
Piimatoodete puhul tuleks eelistada väherasvast piima,
juustu, jogurtit ja kohupiima. Vältida tasub rasvaseid juuste, vahu- ja rõõska
koort, kohukesi ja hapukoort. Väherasvase piima all on mõeldud kuni 2.5%
rasvasisaldusega tooteid, sest kaltsiumi omastab organism ainult koos rasvaga.
0% piima pole seetõttu mõtet juua.
Transrasvade vältimine on kolesterooli alandamise puhul väga
tähtis. Need rasvhapped tõstavad „halba“ kolesteroolitaset ja ühtlasi alandavad
„head“ kolesteroolitaset. Seega tõstab transrasvade poolest rohke dieet
südamehaiguste ja rabanduse riski märgatavalt. Kõige rohkem sisaldavad
transrasvu praetud ja küpsetatud toidud. Nende seas on nii küpsised, koogid,
krõpsud, saiakesed, pirukad ja poolfabrikaadid. Kui koostisainete nimekirjas on
üles märgitud „hüdrogeenitud taimne rasv“, „osaliselt hüdrogeenitud rasvad“ või
muud taolist, siis tasub seda mitte süüa.
Menüüst on kasulik eemaldada või, hapukoor ja muud rasvased toidulisandid.
Selle asemel võib toite maitsestada erinevate vürtsidega. Köögis võiksid olla
käe ulatuses nii basiilik, rosmariin, pune kui ka tüümian. Pannil küpsetamisel
saab või asendada valge veini äädikaga, kuna see ei muuda toitude maitset. Küll
aga aitab see eemal hoida liigse rasva, mis on kolesteroolitaseme jälgimise
puhul väga oluline.
Ka trenn on oluline
Olenemata ülekaalu olemasolust aitab trenni tegemine
kolesteroolitaset alandada. Lisaks tõstab igasugune aktiivne liikumine „head“ kolesterooli.
Tegu ei pruugi olla raske rühmatreeninguga, sest isegi treppide eelistamine
liftile ja lõunapausil tehtud kiires tempos jalutuskäik alandab kolesterooli.
Viis müüti kolesterooli kohta
Müüt 1: Toit on südamele hea, kui pakendil seisab „0 mg
kolesterooli“!
Vale: Toitumiseksperdid peavad seda kõige vähem tähtsaks.
Küllastunud rasvadel ja transrasvadel on palju suurem mõju „halva“ kolesterooli
tasemele võrreldes tavalisest toidust pärineva kolesterooliga.
Müüt 2: Lastel ei ole kolesterooliga probleeme!
Vale: Uuringud on näidanud, et arterite kitsenemine võib
alata juba kaheksandast eluaastast. Samas üldiselt kõrge kolesteroolitase ei
esine ainult vanematel inimestel, sellega võivad kimbatusse sattuda ka
teismelised.
Müüt 3: Munad on kurja juur!
Vale: Munad sisaldavad küll kolesterooli, ent neid ei peeta
enam nii ohtlikeks kui aastakümneid tagasi. Toidust saadava kolesterooli tarbimisel
vähendab keha enda varude tootmist.
Müüt 4: Ma ei tunne, et mul oleks kõrge kolesteroolitase,
nii et kõik on korras!
Vale: Inimene ei tunnegi oma kolesteroolitaset, kuid tunneb
aastate möödudes selle tekitatud tüsistusi. Südame- ja veresoonkonna haigusi
saab vaid varakult vältida, sest need on pöördumatud.
Müüt 5: Kõrge kolesterool on ainult ülekaalulistel!
Vale: Kolesteroolisisaldus veres võib olla kõrge nii
saledatel kui ka ülekaalulistel, kes tarbivad liigselt riskirühma kuuluvaid
toiduaineid.
Müüt 6: Ma ei saa sinna midagi teha, sest minu probleemid
kolesterooliga on pärilikud!
Vale: Vaatamata sellele on võimalik toitumise ja füüsilise
aktiivsusega hoida oma kolesteroolitaset kontrolli all. Tihtilugu ongi soodumus
kõrgele kolesteroolitasemele pärilik, ent see ei sea piiranguid selle
alandamisele.
Ilmunud ajakirjas Tervis Pluss. Pilt: beltina.org
No comments:
Post a Comment