Akne põhjused, toitumise mõju seksiisule ja tugevad lihased vähi vastu




Tugevad lihased kaitsevad vähi eest
Allikas: Postimees Tervis

Lõuna-Carolina ülikooli teadlased jõudsid oma uuringu käigus järeldusele, et suuremad ja tugevamad lihased tähendavad väiksemat tõenäosust vähki surra.

Teadlased võtsid vaatluse alla üle kümne tuhande mehe, kes olid alates 1980ndatest kuni 2003. aastani osa võtnud Dallase Cooper kliiniku katsetes. Nii selgus, et mida suuremat raskust suutsid mehed suruda rinnalt surudes või jalapressi masinaga, seda väiksem oli nende tõenäosus vähki surra, kirjutab ergo-log.com. Kõik vaatlusalused läbisid põhjaliku arstliku kontrolli ja samuti hinnati juba uuringu alguses nende füüsilist vormi.

Uuringust selgus, et mõõdukas või suur lihasjõud tähendab 30 protsendi võrra väiksemat vähki haigestumise riski kui siis, kui lihasjõud jääb väikeseks. Suur lihasjõud kaitseb vähi eest veidi paremini kui keskmine, kuid erinevus ei ole siiski väga suur.

Teadlased avastasid seejuures, et lihasjõud vähendab eluohtliku vähivormi väljakujunemist sõltumata sellest, milline on inimese kehakaal. Kui vaatlusalused jaotati gruppidesse vastavalt keha rasvaprotsendile, selgus, et ehkki madalam rasvaprotsent tähendab veelgi paremat kaitset vähi eest, on lihasjõul kaitsev toime ka veidi kõrgema rasvaprotsendi puhul.

Loe edasi siit.


Uued antibiootikumid aitavad streptokokke hävitada

Allikas: Postimees Tervis

Välja töötamisel on uus tuberkuloosiravim ja mullabakterite rakkudest eraldatud aine tõotab tõhusalt hävitada streptokokke.

Uute antibiootikumide otsingul kammivad teadlased läbi looduslikke bakterikooslusi, kuid see on tõeline vägitöö, sest näiteks mullas elutsevad pisiolendid vajavad kasvamiseks erilisi tingimusi ega suuda laboris ellu jääda, kirjutab ERRi teadusportaal.

USA ja Saksa teadlased suutsid pinnasebakterid kasvatada mullakihti paigutatud erilises kambris ning avastasid aine, mis sai nimeks teiksobaktiin.

Loe edasi siit.


Toitumise mõju seksiisule

Allikas: Postimees Tervis
Paljud mehed veedavad loendamatul hulgal tunde jõusaalis, et töötada oma füüsise kallal, eesmärgiga parandada oma tervislikku seisundit ja püsida heas vormis. Kuid vaatame tõele näkku – üheks eesmärgiks treeningute alustamisel on ka tõsta oma võimalusi seksuaalelus. Tegelikkuses mõjutab voodielu kõige enam aga toitumine, vahendab Fox News.

Alkohol vähendab libiidot

New Yorki meestekliiniku direktor doktor Harry Fisch pärsib seksuaalseid tundeid. «Erektsiooni tekkimiseks läheb kauem aega ning üsna kiirelt võib erektreerunud peenis ära vajuda. Orgasmi saavutamine võtab kauem aega. Loo moraal seisneb selles, et järgmine kord, kui voodisse tegudele asud, tea, et enne oleks nutikas kolmandast joogist loobuda. Piisab kahest.

Puu- ja juurviljad soodustavad värvikat sekselu

Puu- ja juurviljad on väga võimsad relvad parandamaks seksuaalset sooritust ja seksuaaltervist. «Näiteks arbuus sisaldab palju sellist fütotoitainet nagu tsitrulliin, mille keha omakorda konverteerib arginiiniks, mis on aminohape, mis tõstab keha lämmastikoksiidi taset ja lõõgastab seeläbi veresooni Viagrale sarnaselt,» rääkis Hippocratese terviseinstituudi arst Brian Clement. Teised viljad, mis on kõrge tsitrulliini sisaldusega on küüslauk, sibul ja kaunviljad.

Frititud toidud vähendavad sugutungi

Frititud toidud, mis on saadaval pea kõikides kiirtoiduputkades, on peamine oht meeste seksuaalsele sooritusvõimele. Transrasvad, mida paljud meie lemmikrämpstoidud sisaldavad, põhjustavad libiido langust ja võivad langetada ka sperma tootlikkust.

Vabane töödeldud toitudest

Küpsised, kommid ja teised töödeldud toidud on kõrged transrasvade sisalduselt ning samaaegselt ka kõrge suhkru sisaldusega, mid vähendavad vere voolu ja võivad põhjustada kõiksugu põletikulisi protsesse.

Loe edasi siit.


Erinevad akne põhjused

Allikas: Postimees Tervis

Prevention.com toob välja kuus peamist aknekollet ja selle taga peituvad põhjused ning annab nõu, kuidas ebameeldivast nähtusest lahti saada.

Sümptom: väikesed punnid otsaesisel 

Põhjus: Kõik, mis ei lase rasul loomulikul teel pooridest väljuda - nagu näiteks mütsi kandmine, meigiga higistamine või higi pühkimine trennis – võib poorid ummistada. Samuti võib vistrikke põhjustada teatud juuksehooldustoodete, nagu näiteks läikeseerumi ja higistamise koosmõju.

Mida teha? Hoia oma müts alati puhtana, st ära unusta seda regulaarselt pesta, ning kasuta trennis higi pühkimiseks puhast puuvillast rätikut – kuid hõõrumise asemel võiksid nahka pigem kuivaks patsutada, sest nii ei suru sa rasu, mustust ja higi sügavale pooridesse. Kui kipud tihti higistama, võiksid kasutada vaid veel põhinevaid juuksehooldustooteid.

Sümptom: sügavad tsüstid või valgepea-komedoonid põskedel
Põhjus: kui sul on põskedel korralik aknepuhang, on selle põhjuseks suure tõenäosusega stress, mis tõstab testosteroonitaset ning seeläbi suurendab ka rasu tootmist. Kui tegemist on mõne üksiku vistrikuga, võid kahtlustada bakterite levikut kätelt või mobiiltelefoni ekraanilt.

Mida teha? Kui probleem püsib, mine nahaarsti juurde, kes määrab sulle antibiootikumiravi või ravikreemiga määrimise. Kui probleem ilmneb vaid aeg-ajalt, alusta sellest, et hoiad puhtana kõike, mis sinu näonahaga kokku puutub – olgu selleks käed või mobiiltelefon. Viimase ekraani võiksid puhastada spetsiaalse antibakteriaalse ekraanipuhastusvahendiga – tavalist piiritust telefonitootjad ei soovita.

Sümptom: põletikulised punnid, must- ja valgepea-komedoonid ninal 

Põhjus: sageli võib tegemist olla hoopis rosaatseaga, mille korral nahale ilmuvad punased sõlmekesed ja mädavillid, mis meenutavad kangesti aknet. Nahaarst oskab aga kahel seisundil kindlasti vahet teha. Mõni üksik harvaesinev põletikuline punn võib siiski tähendada ummistunud poori tüüpiliselt rasuse nahaga näopiirkonnas.

Mida teha? Mine nahaarsti juurde, et selgitada välja, kas tegemist on akne või rosaatseaga – iseseisvalt on neil pea võimatu vahet teha, kui sa pole just õppinud asjatundja. Rosaatsea all kannatavatel inimestel soovitatakse kasutada mittevahutavaid pesuaineid ja lõhnavabu tooteid, et nahka minimaalselt ärritada. Ravina määratakse antibiootikumid või ravikreem. Kui probleem on vaid liigses naharasus, kasuta alkoholivaba rasueritust reguleerivat näotoonikut, mis sisaldab näiteks nõiapuu ekstrakti.

Sümptom: punased sõlmekesed rinnal 

Põhjus: su trenniriided lukustavad higi koos mustusega su naha pinnale, ärritades nahka ja ummistades poorid.

Mida teha? Vali niiskust imavad materjalid, mis ei põhjusta aknet, sest nad imavad niiskuse pigem endasse, selmet lasta sel nahapinnal püsida. Pärast trenni võta riided kohe seljast ja mine duši alla. Ning pese trenniriideid iga trenni järel leebe pesuvahendiga, kuid ilma loputusvahendita. Samuti ära unusta läbihigistatuid riideid kauaks trennikotti – nii soodustad nii halva lõhna teket kui ka bakterite paljunemist.

Sümptom: põletikulised vistrikud seljal 

Põhjus: seljal tekib akne tavaliselt pooride ummistumise tõttu. See võib juhtuda seetõttu, et liibuvad riided, seljakott või isegi tooli seljatugi on pidevas tihedas kontaktis su nahaga.

Mida teha? Seljal on nahk paksem kui näol ning rasunäärmed on sügavamad, nii et võiksid kasutada veidi intensiivsemaid ravimeetodeid – puhasta nahka salitsüülhappega, koori põhjalikult ja küsi nahaarstilt antibiootikumiga kreemi.

Loe edasi siit.


Kasvajarakud suudavad keskkonnast DNA-d hankida

Allikas: ERR Novaator Cell Metabolism kaudu

Uus-Meremaa teadlased on esimest korda näidanud, et raku jõujaamades paiknev mitokondriaalne DNA suudab liikuda ühest kasvaja rakust teise. Töörühm loodab, et leid aitab lisaks vähile paremini mõista erinevate mitokondriaalsete haiguste tekkepõhjusi ning pakkuda uusi võimalusi vigaste geenide asendamiseks.

Erinevalt rakutuumas leiduvast pärilikkusainest, kodeerib mitokondriaalne DNA vaid rakke energiaga varustavate jõujaamade jaoks vajalikke valke. Enne ajakirjas Cell Metabolism ilmunud uurimust oletati, et selles leiduvatel pärilikkusainu lõikudel on võimalik rakust lahkuda vaid rakkude paljunemise ajal.

Malaghani instituudis töötava Mike Berridge'i töörühm täheldas aga, et pärast hiirte rinnavähi ja melanoomi rakkudest mitokondriaalse DNA eemaldamist kandus mtDNA ümbritsevatest kudedest iseseisvalt vastava pärilikkusaineta rakkudesse. Pärast uut DNA-d hakkasid vähirakud taas jõudsalt paljunema, moodustasid kasvajaid ja levisid uurimise alla võetud hiirte teistesse kehaosadesse.

Loe edasi siit.

Pilt: khancoaching.com

No comments:

Post a Comment