7 levinumat dieediviga


Dieedi pidamine pole kerge ülesanne. Lisaks toitumiskavast kinni hoidmisele tuleb silm peal hoida pealtnäha väikestel asjadel, mis võivad takistada oodatud tulemuse saavutamist.

Hommikusöögi vahele jätmine
Uuringud näitavad, et hommikusöögist ära öelnud inimestel on igapäevaste einestejatega võrreldes suurem kehakaal. Üsna levinud on eksiarvamus, et hommikusöögi vahele jätmine hoiab kaloreid kokku. Tegelikult tarbivad vähem kui kolm korda päevas sööjad oma toidukordade ajal rohkem kaloreid. Üks tervislik hommikusöök peaks kindlasti sisaldama valke ja kiudaineid.

Liialt palju kaloreid jookidest
Alkoholist, suhkru ja koorega kohvist, mahlajookidest ja limonaadidest kogunevad kalorid võivad kaalu langetamist raskemaks muuta. Erinevate jookide tarbimine ei muuda söömisharjumusi, kuna enamik neist vähendab vaid janu ja ei mõjuta söögiisu.

Ebatervislikud kastmed
Mitmed salatikastmed sisaldavad suurel hulgal kaloreid, mis nullivad köögiviljade madala kalorsuse. Poodides müüdavates kastmetes võib leiduda tervisele kahjulikke lisaaineid. Seega tasub alati enne ostmist lugeda pakendilt koostist ja toiteväärtust. Väljas süües tasuks hoiduda salatitest, millele on lisatud rammusaid kastmeid.

Kui mõte läheb uitama
Televiisori ees või raamatut lugedes on kerge ennastunustavalt küpsisepakki tühjendada. Väikesed suupisted kogunevad suureks kalorihulgaks, kuna põnev film või raamat ei lase järge pidada. Juba kolm Domino küpsist võib lisada 160 kalorit. Lahendus on tahtejõu treenimine või suupistete asendamine millegi tervislikuma nagu kurgiviilude või beebiporganditega.

Vabad nädalavahetused
Dieet tähendab pidevat pühendumist ja nädalavahetusel söömise või alkoholiga liialdamine vähendab kindlasti oodatud tulemuste täitumist. Leidub kaalujälgijaid, kes peavad teatud aja jooksul režiimist rangelt kinni, kuid ühel hetkel otsustavad end selle eest vaba nädalalõpuga premeerida. Libastumisi võib lisaks nädalavahetustele ette tulla pühade või sünnipäevade ajal.

Šokidieedid
Vahel soovitakse kaalu langetada kindla ürituse või tähtpäeva jaoks. Sel juhul tunduvad kõige ahvatlevamad nn. šokidieedid nagu kapsasupi- või mahladieet. Sellised lühiajalised toitumisplaanid võivad kaalunumbrit esmalt väiksemaks muuta, kuid pikaajaliselt toovad need hoopis kaalu juurde. Pealegi võib lühiajaliselt kaal muutuda lisaks rasvale ka lihaste ja keha veesisalduse arvelt.

Trenni unarusse jätmine
Iga täisväärtusliku dieedi kõrvale kuulub seda toetav treeningplaan, sest ainult toitumise jälgimisest ei piisa. Trenn ei pea midagi kontimurdvat olema. Piisab igapäevasest täiendavast kehalisest koormusest. Parimal juhul toimub see treeneri käe all, kes koostab kava vastavalt isiklikele eesmärkidele.

Ilmunud ajakirjas Tervis Pluss. Foto: hoholok.com

No comments:

Post a Comment