Ahvatlev tee Aafrikast



Lõuna-Aafrikast pärit rooibos aitab mitmete krooniliste tervisehädade vastu ning sobib ka neile, kes kohvi või teed juua ei tohi.
Eksootilisel rooibos teel pole traditsioonilise teetaimega midagi pistmist. Punast teed keedetakse kadakapõõsast meenutava taime lehtedest. Madal Aspalathus linearis põõsas kasvab vaid Lõuna-Aafrikas Hea Lootuse neeme lähistel. Korjamisel on rooibose lehed rohelised, kuid kääritamisprotsessi tulemusel omandab teejook tassi valatuna sügavpunase värvuse.

Igal aastal toodetakse rooibos teed 8000 tonni ringis, millest napilt alla poole tarbitakse Lõuna-Aafrika Vabariigis. Enamik teematerjalist eksporditakse üle terve maailma. Punase tee sisseostjate esirinnas on Saksamaa, Jaapan ja Holland. Rooibose tarbimine on alles viimasel ajal laiemalt levima hakanud. Mitte kaua aega tagasi leidus seda vaid apteekides ja looduspoodides, ent nüüd võib rooibost osta igast paremini varustatud toidukauplusest.

Sarnaselt tavalisele teele sisaldab rooibos flavonoide, mis töötavad inimkehas antioksüdantidena. Neist tugevaima toimega on aspalatiin, mille toime avaldub organismi oksüdatiivse stressi alanemises ning vananemisprotsesside aeglustumises. Oksüdatiivne stress tekib siis, kui antioksüdantide tase on organismis vabade radikaalidega võrreldes tasakaalust välja langenud. Tegu on ohtliku seisundiga, kuna see võib aidata kaasa vähktõve ja mitmete muude krooniliste haiguste arengule. Vabade radikaalide üleliigsele tekkele ja enneaegsele vananemisele aitavad kaasa päikesekiirgus, alkoholi liigtarbimine ja suitsetamine. Lisaks sellele väheneb aastate möödudes inimese loomuliku antioksüdantse süsteemi suutlikkus. Seega aitab antioksüdantide poolest rikaste toodete tarbimine aeglustada vananemist ning eemal hoida raskeid kroonilisi haigusi. Seetõttu tuntaksegi rooibost Aasias kui „pika elu teed“.

Kõrge flavonoidide sisaldus põhjustab rooibose spasmolüütilisi omadusi, mispärast kasutatakse teejooki kõhuvalu, ärritunud soole sündroomi ja muude kõhuvaevuste puhul. Rooibos on suurendanud laborikatsetes katseloomadel maksa vastupanuvõimet, mis annab lootust tulevikus tee kasutamisele krooniliste maksahaiguste ravimisel. Slovakkias tehtud uuringute tulemusel soovitavad teadlased tarbida teed krooniliste maksaprobleemide korral.

Rooibos ei sisalda kofeiini, mistõttu on see sobilik inimestele, kellel on probleeme südametegevuse, vererõhu, närvisüsteemi või maohaavanditega. Nimelt võib kofeiini tarbimine tekitada unetust, ärevushäireid, südame arütmiat ja muid ebameeldivaid kõrvalnähte. Samuti sisaldab üks tassitäis punast teed poole vähem tanniine kui sama kogus rohelist teed. Tanniinid annavad teele kibeda maitse ning mõjutavad ainevahetust takistades raua ja valkude omastamist. Kohv ja tee sisaldavad oblikhapet, mida ei tohiks tarbida inimesed, keda vaevavad osteoporoos või neerukivid. Teadlased on kindlaks teinud, et punane tee ei sisalda oblikhapet ning on seega sobivaks asenduseks kohvile ja teele.

Kaalujälgijaid rõõmustab kalorivaba tee mõju maitsmismeelele. Kui palutakse avaldada arvamust rooibose maitse kohta, siis kirjeldatakse tihti kerget magusat maitsevarjundit. Seega ei pea joogile lisama suhkrut ning ühe klaasitäie joomine võib ära hoida kiusatuse maiustusi süüa.

Punane tee sobib suurepäraselt neile, kellel on nahahaiguseid nagu ekseem, psoriaas või dermatiit. Teed võib kanda niisutatud rätikuga nahale või lisada isetehtud seebile ja vannivahule. Lisaks mõjub tee leevendavalt akne, niiskusevaeguse ning ülitundlikkuse all kannatavale nahale ja beebidel sagedasti esinevale mähkmelööbele. Mõju nahahaigustele pole põhjalike teadustöödega kontrollitud. Siiski on Jaapani teadlased märkinud, et rooibos vähendas katsealustel märgatavalt dermatiidiga kaasnevat sügelust.

Lisaks tavalisele punasele teele on teepoodides müügil ka eriline roheline sort. Ajalooliselt tavaks olnud pika kääritamisprotsessi asemel närvutatakse tee koheselt, misjärel toimub aurutamine oksüdatsiooniprotsessi peatamiseks. Peale aurutamist tee rullitakse ja kuivatatakse. Selline protsess aitab hoida tähtsaid mikrotoitaineid, kaasa arvatud flavonoide ja mineraale. Mõlemat tüüpi rooibos teed sisaldavad arvestatavat kogust vaske, tsinki, fluori ja rauda.

Värskendav punane tee

3 tl rooibos teed
1 sidrun
20 piparmündilehte
3 l keevat vett
suhkrut maitse järgi

Lisa teepuru, viiludeks lõigatud sidrun, mündilehed ja suhkur suurde potti. Vala see keevat vett täis ja jäta tõmbama. Sega aeg-ajalt kuni tee on jahtunud. Täielikult jahtunud tee kalla läbi sõela ning säilita külmkapis. Serveerida võib jääkuubikute ja sidruniviiluga. Jäätee tuleb ära tarvitada 1-2 päeva jooksul.

Vürtsikas rooibose kokteil

1500 ml apelsinimahla
500 ml vett
3 tl rooibos teed
1 kaneelikoor
4 nelki
näpuotsaga muskaatpähklit

Keeda rooibos teed, kaneelikoort, nelke ja jahvatatud muskaatpähklit kuni 10 minutit. Seejärel nõruta, lisa apelsinimahl ja jahuta külmkapis. Serveeri külmalt koos jääkuubikutega. Retseptist saab kuni 12 klaasitäit karastavat jooki.

Pirnimaius punase teega

1 liiter keedetud rooibos teed
4 keskmise suurusega pirni
125 ml pressitud õunamahla
20 grammi röstitud mandleid
2 tl jahvatatud ingverit
2 tl mandliekstrakti

Kuumuta keedetud tee, õunamahl, ingver ja mandliekstrakt suurel pannil kuni keemiseni. Lisa kooritud, pooleks lõigatud ja seemnetest eemaldatud pirnid pannile. Pirni kumeram pool peab jääma pannipõhjale. Keeda pirne madalal kuumusel kuni viljad on pehmeks muutunud (umbes 10 minutit). Seejärel tõsta pirnid koos vedelikuga kaussi ja lase segul jahtuda. Serveeri magustoitu toatemperatuuril vähese keeduvedelikuga. Garneeringuks sobivad röstitud mandlid.

Ilmunud ajakirjas Tervis Pluss. Foto: drfranklipman.com

No comments:

Post a Comment