Mis juhtub, kui mul on seenhaigus?
Katkised varbavahed, ehmatava välimusega küüned ja ketendav nahapind annavad märku levinud seeneprobleemist.
Kes mind ründavad?
Seenhaiguseid tekitavad eri liiki pärmid ja seened. Need mikroorganismid põhjustavad mitmesuguseid haiguseid. Põhisüüdlased on dermatofüüdid ja pärmseened. Viimased pole küll ainsad haigustekitajad, kuid moodustavad valdava enamuse. Harva põhjustavad naha- ja küünepõletikke hallitusseened.
Mis haiguseid tekitavad?
Pärmseened ehk Candida elutsevad tavaliselt nahal ja limaskestadel haigestumisohtu tekitamata. Probleemid kerkivad esile pärmseente liigsel paljunemisel, mille tulemusel tekib põletik nimega kandidoos. Üks levinumaid vorme on tupeseen, mida iseloomustab sügelus, kipitus ja ebameeldiv voolus. Dermatofüütia on seenhaigus, mille võib saada teiselt inimeselt, ümbritsevast keskkonnast või isegi loomadelt. Dermatofüüdid kasutavad toiduks naha sarvainet ning kahjustavad küüsi, nahka ja juukseid. Need seened vajavad paljunemiseks sooja ja niisket keskkonnda. Seetõttu on varbavahed ja kubemevoldid üks ohustatumaid piirkondi. Jalaseene tunneb tavaliselt ära 4-5 varba vahel esinevate sügelevate villide järgi, mis aja möödudes levivad teistesse varbavahedesse. Nahk hakkab ketendama ja varvaste vaheline nahk hakkab kihiti eemalduma. Pindmist seennakkust tekitab ka pärmseen, mis avaldub tihti pruunikaspunaste täppidena ülakehal.
Mis aitab haigustele kaasa?
Soodustavad tegurid ei põhjusta otseselt seenhaigust, ent aitavad mingil moel selle tekkele kaasa. Näiteks kroonilise haiguse tõttu immuunsüsteemi hõivatusest tingitud organismi üldise vastupanu langus lihtsustab kergemate haiguste esinemist. Esmatähtis on igapäevaselt hügieeni eest hoolitseda. Põhiliselt loob seenhaiguste tekkele soodsama keskkonna umbsete jalanõude kandmine, niiskes ja soojas keskkonnas viibimine ning intensiivselt spordiga tegelemine. Aktiivne spordi tegemine seetõttu, et küüntele võivad tekkida mikrotraumad ja higistamine loob seentele parema keskkonna. Antibiootikumide kasutamine soodustab muuhulgas pärmseente vohamist seedetraktist ja tupepõletiku teket.
Kuidas toimub ravi?
Sümptomite ilmnemisel tasub konsulteerida perearstiga, kes võib nahaarsti juurde saata või minna erakliinikusse otse eriarsti jutule. Seenhaiguse ravi ei toimu paari päevaga, vaid vajab mitmeid nädalaid või teatud juhtudel isegi kuudepikkust kuuri. Nimelt on ravi eesmärk hävitada eosed täielikult ja esmased paranemistunnused on alles pool võitu. Kaasuvate küünekahjustuste puhul on väliste tunnuste täielik paranemine individuaalse kestusega. Õigeaegne ravi on tähtis, sest unarusse jäetud haigus võib levida teistesse kehapiirkondadesse, tekitada mitmesuguseid tüsistusi ja kujutada ohtu teistele inimestele.
Kas on võimalik seenhaiguseid vältida?
Mitte ühegi haigusega pole võimalik riski absoluutse nullini viia, aga üht-teist kasulikku on võimalik seenhaiguste vältimiseks ise ära teha. Seenhaiguste ennetamisel on tähtis mitte kasutada teiste inimeste jalanõusid ja käterätte, sest haigustekitajad võivad just sel moel levida. Kõikides pesemisruumides tuleb kasutada desinfektsioonivahendit. Avalikes ujulates, saunades ja spordiklubi riietusruumides liikumisel on kasulik kanda vastavaid jalanõusid. Tark tegu on maniküüri- ja pediküüritarbeid teistelt mitte laenata ega enda omasid edasi anda. Otseste kaitsevahendite alla kuuluvad näiteks erinevad pulbrid ja pihustid, millega saab jalgu desinfitseerida. Jalgu tuleb pesemise järgselt korralikult kuivatada ja vältida nende hõõrdumist, et alandada riski mikrohaavandite tekkeks.
Ilmunud ajakirjas Tervis Pluss. Pilt: Wikipedia.
Sildid
nahahaigused,
nahk,
pärmseened,
seenhaigused
Päikesest pakatavad puuviljad
Päikeselistel
väljadel kasvatatud tsitruselised on tõelised tervisepommid, millega sobib enda
tervist aastaringselt turgutada.
Tsitrusviljad on happelised puuviljad, mis on enim teada-tuntud
kõrge C-vitamiini sisalduse poolest. Happeviljadeks kutsutavad tsitruselised ei
ole meeldivad vaid aroomi ja maitse tõttu. Mahlakad fruktid sisaldavad mitmeid
tervisele kasulikke mikrotoitaineid ning neist puuduvad rasvad, kolesterool ja
naatrium. Siiski peab teatud terviseprobleemide puhul tsitrusviljade
tarbimisega väga ettevaatlik olema.
Algupäraselt Kagu-Aasiast pärit apelsinid sisaldavad
hulgaliselt flavonoide, mis on inimorganismile tervistava toimega. Muuhulgas
leidub viljades hesperidiini, mille tarbimine võib leevendada kõrgvererõhutõve
sümptomeid. Samuti on uuringute tulemused näidanud, et herperidiinil on
põletikuvastaseid toimeid. Apelsin on suurepärane C-vitamiini allikas, sest
juba üks keskmise suurusega vili võib katta täiskasvanu päevase C-vitamiini
vajaduse. See on tähtis, kuna C-vitamiin on üks peamiseid vesilahustuvaid
antioksüdante. Antioksüdantne tegevus kaitseb valke, rasvu, süsivesikuid ja
nukleiinhappeid (DNA, RNA) vabade radikaalide kahjuliku toime eest. Vabade
radikaalide rakusisene mõju on eriti markantne, sest nende tegevuse tagajärjel
võivad DNAs tekkida mutatsioonid. Seedeelundkonnas toimub eriti kiire rakkude
uuenemine, mistõttu DNA mutatsioonide vältimine aitab ennetada vähiriski. Just
seetõttu on C-vitamiini toimet seostatud soolevähi riski alanemisega. Rasedad
ja imetavad emad vajavad teistega võrreldes suuremaid C-vitamiini koguseid. Ka
suitsetajatel on suurem C-vitamiini vajadus. Apelsinide vitamiinisisaldus
varieerub olenevalt liigist ja kasvatuspiirkonnast.
Keskmise suurusega apelsin võib katta päevase kiudainete
vajaduse kuni 12% ulatuses. Kiudainete tarbimine aeglustab glükoosi imendumist,
mis aitab omakorda veresuhkru taset normis hoida. Lisaks soodustavad kiudained
kolesterooli väljutamist organismist ning hoiavad eemal kõhukinnisust.
Apelsinides ja teistes tsitrusviljades sisalduvad limonoidid
võivad aidata mitmete vähivormide arengu vastu. Teadlased on avastanud, et
inimorganism omastab suurema vaevata eriti pikatoimelist limonoidi nimega
limoniin. Tsitrusviljades on limoniin haakunud glükoosi molekuliga. Seedimisel
lõhestub suhkru molekul, andes rohelise tule limoniini kaitsvale tegevusele. Eksperimentide
käigus on selgunud, et limoniini võib katsealuste kehast leida isegi päeva
möödudes pärast selle tarbimist. Limoniini püsivus aitab seletada, miks tsitrustes
sisalduvad limonoidid on arvestatava vähivastase toimega. Üldjoontes kestab
teiste looduslikult esinevate vähi arengut takistavate toitainete aktiivsus
lühemat aega. Rohelises tees ja šokolaadis esinevad fenoolid säilitavad
inimkehas aktiivsuse vaid 4-6 tunniks.
Greibi roosa ja punase värvitooni põhjustajaks on
karotenoidide klassi kuuluv lükopeen. Tihti esinevate karotenoidide uurimisel
on tehtud kindlaks, et just lükopeen on tõhusaim relv vabade radikaalide vastu.
Kõige rohkem lükopeenirikkaid vilju
tarbivatel meestel esines 82% võrra vähem eesnäärmevähki kui skaala teises
otsas olevatel sookaaslastel. Peale selle on täheldatud lükopeeni silmapaistvat
mõju kopsu- ja maovähi ennetamisele.
Greibid sisaldavad pektiini, mis võib aeglustada ateroskleroosi
arengut ja alandada vere kolesteroolitaset. Iisraeli teadlaste poolt tehtud
uuringus võrreldi punaseid ehk verigreipe ja kollaseid greipe. Punased viljad
sisaldasid rohkem fenoole ja teisi bioaktiivseid aineid ning alandasid kuu aja
jooksul nähtavalt „halva kolesterooli“ taset. Lisaks soodustavad greibis
sisalduvad ained maksaensüümide tööd. Mürkained väljuvad ensüümide tegevuse
tulemusena kehast efektiivsemalt ja organismi jääb vähem toksiine.
Sidrunid toimivad kehas diureetiliselt, mistõttu on neid
rahvameditsiinis kasutatud neerude ja uriiniteede jääkainetest puhastamiseks.
Need hapud tsitruselised aitavad vähendada paistetust, põletikke ja turseid.
Antiseptiliste toimega sidruniõli kasutatakse rahustava toime tõttu ning kehast
mürkainete väljutamiseks. Angiini leevendamiseks juuakse ja loputatakse kurku
veega lahjendatud sidrunimahlaga.
Ole ettevaatlik!
Tsitruseliste tarbimine on vastunäidustatud mao- ja
kaksteistsõrmiksoole haavandi ning tsitrusviljadest tingitud allergia puhul.
Kroonilist soole põletikku põhjustava Crohni tõve korral on samuti
tsitrusviljad keelatud toiduainete nimekirjas. Hapukad fruktid tasub kõrvale
jätta ka soole põletike ja mao liighappesuse korral.
Tsitrusvilju peab alati hoolikalt pesema, kuna vilju
töödeldakse enne transportimist tugevate säilitusainetega. Enamasti kaetakse
vilja pealispind parema säilitamise eesmärgil vahaga, mille koostises ja
naturaalsuses ei saa kunagi kindel olla. Võimaluse korral on kasulik eelistada
mahepõllundusest pärit puuvilju.
Värskendav
troopikasmuuti
200 g maitsestamata jogurtit
2 keskmist banaani
100 ml apelsini täismahla
2 spl mett
Mikserda kõik koostisained blenderi või saumiksri abil
ühtlase konsistentsiga joogiks.
Ilmunud ajakirjas Tervis Pluss. Pilt:addorganicgardening.com
Sildid
antioksüdandid,
C-vitamiin,
kiudained,
maksale,
puuviljad,
smuuti,
vähk,
vitamiinid
Miks ma olen väsinud?
Väsimuse taga ei
pruugi peituda vaid pikad tööpäevad ja stressirohke elu.
Kõigil on raskemaid päevi ja perioode, mille möödudes on väsimustunne
täiesti loomulik. Keha ja vaim vajavad pingutuse lõppedes turgutavat puhkust.
Püsival väsimustundel võib olla palju põhjuseid, millest enim levinumatest
oleme teinud ülevaate. Siiski tasub kroonilise väsimuse puhul küsida nõu
perearstilt, kes teeb vajadusel täiendavaid uuringuid.
1. Liiga vähe või
liiga palju und
Loomulikult viib krooniline magamatus väsimuseni, kuid
samamoodi võivad mõjuda üleliigsed voodis veedetud tunnid ja passiivselt
veedetud päevad. Keskmisele täiskasvanule piisab kaheksast unetunnist öö kohta.
Samuti mängivad unetsüklid rolli selles, millise tundega üles ärgatakse.
Tavaliselt kestab üks unetsükkel neli tundi. Tsükli lõpus üles ärkamine jätab
värskema enesetunde. Leidub inimesi, kes arvestavad unetsüklite kestvust ja
määravad nende põhjal hommikuse äratuse aja.
2. Kofeiini üleküllus
Kohv ja energiajoogid aitavad lühiajaliselt väsimustunnet
leevendada, kuid pikaajaliselt suurendavad need roidumust veelgi rohkem.
Kroonilise väsimuse korral on tark tegu kofeiinist järk-järgult loobuda.
Äkilise mahajätmise korral võib enesetunne liialt kehvaks muutuda ja ilmneda
võivad kerged võõrutusnähud. Koguste järjepidev vähendamine viib võiduka
lõpuni.
3. Aneemia
Rauavaegusaneemia sümptomite hulka kuuluvad kahvatu nahk,
väljalangevad juuksed, keskendumisvõime puudumine ja püsiv väsimustunne. Rauavaeguse
põhjuste alla kuuluvad nii rauavaene toit kui raua kadu verejooksude korral.
Seega on aneemiakahtluse korral tähtis arsti juurde minna, et selgitada välja
tekkepõhjused ja panna paika raviplaan.
4. Krooniline
väsimussündroom
Võib juhtuda, et kestev väsimus ei ole otseselt seotud ühegi
seisundi ja haigusega. Sündroomi termini üle on viimastel aastakümnetel
meditsiinivaldkonnas palju vaieldud. Kui arst ei suuda leida allaandmatule
väsimusele teist diagnoosi, siis võib lõppotsuseks jääda krooniline väsimussündroom.
Sündroomil võib olla teisisi sümptomeid nagu lihasvalud ja mäluhäired.
5. Diabeet
Diabeedikud maadlevad enne ravi saamist sagedasti rusuva
väsimustundega. Lisandud võivad janutunne, tihe urineerimine ja kaalulangus.
Suhkruhaigust on võimalik diagnoosida vereanalüüsi abil.
6. Depressioon
Tüdimusele, rõhuvatele emotsioonidele ja kurbustundele võib
depressiooni käigus esineda tunne nagu energiat oleks kõvasti vähemaks jäänud. Depressiivne
seisund häirib normaalseid unerütme. Nii võib vähese unega öö tekitada päeval
veelgi väsinumat tunnet.
7.
Ärevushäired
Iseenesest on lühiajaline ärev meeleolu täiesti loomulik,
kuid leidub inimesi, keda kimbutab ärevustunne pidevalt. Pideva muretsemise ja
ärrituvusega kaasneb tihtilugu väsimustunne, kuna organism on pidevast
stressiseisundist kurnatud.
Ilmunud ajakirjas Tervis Pluss. Pilt: ineedmotivation.com
Dieet armastuse pealinnast
Pariisi dieedina
tuntuks saanud neljaosaline toitumisplaan ei jäta tähelepanuta saavutatud
kaalunumbri hoidmist. Dieedi looja sõnul lausa terveks eluks!
Prantsuse arst Pierre Dukan on omanimelist dieeti tutvustanud
laiadele rahvahulkadele juba üle kolmekümne aasta. Tema ettevõtmises toimus
läbimurre 2000. aastal, kui ta avaldas raamatu „Dukani dieet“. See
toitumisjuhis jõudis tuhandete prantslannadeni, kes olid tulemustega rahul ja
soovitasid seda sõbrannadelegi. Lumepall hakkas veerema ja dieedikava
turundajad väidavad, et tänaseks on see aidanud tervelt viiel miljonil
prantslasel kaalust alla võtta. Muuhulgas on meedias teada andnud „Pariisi
dieediks“ ristitud toitumisplaani kasulikkusest laulja Jennifer Lopez ja modell
Giselle Bundchen. Küll aga Põhjamaadesse ja Eestissegi on see fenomen jõudnud
alles viimaste aastate jooksul.
Rünnakufaas
Dukan on loonud dieedile neli faasi. Esimene neist on
rünnakufaas, mis kestab 5-10 päeva. Selle tulemusel võib loota 2-3 kilogrammi
kaotamisele ilma lihasmassile mõju avaldamiseta. Kõrge valgusisaldusega dieedi
puhul on eriti tähtis jälgida, et päevas tarbitava vee kogus ei jääks liialt
madalaks. Kuuri ajal peab tarbima päevas üle 1.5-2 liitri vett. Samuti
soovitatakse süüa päeva jooksul poolteist supilusikatäit kaerakliisid. Need
võivad olla pudru kujul, jogurtiga segatud või lisatud piimakokteili.
Valgurikkad toiduained ei sisalda palju kiudaineid ja võivad tekitada
kõhukinnisust. Kaerakliide tarbimine aitab vältida kaasnevaid kõhuprobleeme. Esimene
faas ei ole küll treeninguvaba, kuid soovituslikuks tegevuseks on vähemalt 20
minutit kestev jalutuskäik. Nimelt võib rünnakufaasi kestel intensiivsemalt
treenides organismile liiga teha.
Kokkuvõtlik ülevaade
lubatud toiduainetest
Veise-, vasika- või küülikuliha
Kana- ja kalkuniliha (ilma nahata)
Madala rasvasisaldusega taisink
Veise, vasika või kana maks
Igasugune kala (v.a. konserveerituna õli või kastme sees)
Karbid ja koorikloomad
Munad (kuni kaks päevas, munavalgeid piiramatult)
Piimatooted (madala rasvasisaldusega, alla 2%)
Magustajad (v.a. fruktoosil põhinevad), äädikas, sinep,
vürtsid, maitsetaimed, küüslauk, sibul, sidrunimahl (ainult maitsestamiseks),
vähestes kogustes suhkruvaba ketšup ja suhkruvaba närimiskumm
Lubatud joogid
Vesi kraanist või pudelis nii gaasiga kui ilma
Tee ilma suhkruta, kuid magustajate kasutamine on lubatud
Taimeteed
Kohvi ilma suhkruta
Suhkruvabad karastusjoogid nagu Pepsi Diet ja Coke Zero
Näidismenüü
Hommikusöök
2 lõiku kanafileed
Madala rasvasisaldusega kodujuust
Soe jook
Lõunasöök
Aurutatud kala ürtidega
Krevetid
Õhtusöök
Lõhesupp
Kaalulangetus
Äkilisele rünnakule järgneb rahulikum faas, mida nimetatakse
kaalulangetuse perioodiks. Sel ajal on tähtis jõuda isikliku eesmärgina
püstitatud kaalunumbrini. Preemiaks esimese faasi läbimise puhul on nüüdsest
lubatud igal teisel päeval süüa valguallikate kõrvale köögivilju. Kaalulangetus
võib esimese järsu muutusega aeglasem tunduda, ent tasub meeles pidada, et
tervise seisukohast polegi kasulik liiga kiiresti kaalu kaotada.
Teise faasi juures on kolm võimalikku viisi, kuidas värskeid
vilju toitumiskavasse juurutada. Esimene võimalus on ülepäeviti ehk süüa ühel
päeval ainult valgupõhiseid toite ja järgmisel täiendada menüüd köögiviljadega.
Teine võimalus, mis võib raskemaks osutuda, on teha järjest viis valgurikast
päeva ja viis segupäeva. See nõuab rohkem motivatsiooni ja järjekindlust.
Vanadele ja nõrgema tervisega inimestele sobib kaks valgurohket päeva, millele
järgneb viis segatoidulist päeva. Küll aga ei kaasne viimasega juba lühiajaliselt
nähtavat kaalukaotust. Muuhulgas võib tarbida segapäeval brokolit, kõrvitsat,
seeni, spinatit, tomateid, kurki, sellerit, rediseid ja teisi köögivilju.
Teise faasi omapära on seegi, et kaerakliide kogus on
muutunud kaheks suureks supilusikatäieks. Igapäevaselt on tarvis teha kiirkõndi
vähemalt 30 minutit. Köögiviljade lubamine ei tähenda, et valgurikkaid toite peaks
kõrvale jätma. Neil päevil peaks samuti piisavalt tähelepanu pöörama lihale,
kalale jms.
Näidismenüü segapäevaks
Hommikusöök
Munapuder sibula ja seentega
Kodujuust
Lõunasöök
Küpsetatud heeringas baklažaani ja vürtsidega
Õhtusöök
Kanasupp sibula ja selleriga
Kinnistamisfaas
Lõpuks on unistuste kaalunumber käes. Ettevaatust, nüüd on
kõige suurem oht, et tehtud pingutused lähevad luhta! Vasturünnakuks mõtles Dukan
välja kinnistamisfaasi, mille sihiks on kaalu hoidmine, mitte selle
langetamine. Seepärast võib kolmandas faasis lubada endale üht-teist paremat,
mis eelnevate perioodide puhul ei tulnud kõne allagi.
Kõige tähtsam reegel kolmanda faasi juures on see, et iga
kaotatud kilo kohta peab seda plaani järgima 10 päeva. Kümne kilo kaotamisel
peab kolmanda faasi reeglitest kinni pidama veidi üle kolme kuu. Lisaks
eelmistes faasides lubatud toiduainetele võib nüüdsest süüa leiba, puuvilju,
juustu ja teatud süsivesikurikkaid toite.
Päevas võib süüa ühe portsjoni puuvilju ja marju, kuid nende
hulka ei kuulu banaanid, kirsid ja kuivatatud puuviljad. 1 portsjon tähendab
muuhulgas ühte õuna, pirni või apelsini, peotäit marju, paari ploomi jne. Peale
fruktide võib päevas süüa kaks viilu täisteraleiba. Nüüdsest on lubatud 40
grammi juustu päevas, kuid vältima peaks kitsejuustu, camemberti ja roqueforti.
Tärkliserikkaid tooteid tohib süüa kaks portsjonit nädalas, ent siiski soovitatakse
vältida valget riisi ja kartuleid. Nende asemel sobib kõige paremini
täisterapasta, pruun riis, läätsed või oad. Ühe korra nädalas võib süüa
väherasvast sea- ja lambaliha.
Kolmas faas eristub eelmistest kõige selgemalt pidusöökide
poolest, mida võib endale kaks korda nädalas lubada. Pidusöögiks võib süüa
ükskõik, mida hing ihaldab. Sobivad nii pitsa, friikartulid kui jäätis. Tähtis
on meeles pidada, et lubatud on ühe pidusöögi kohta vaid üks tavaline portsjon
meelehead. Ühest jäätisest ei tohi saada kahte või enamat. Magusa või väikese
kiirtoidu asemel võib pidusöögiks lugeda ühe klaasitäie veinigi. Loomulikult
pole pidusöögi võimaluse kasutamine kohustuslik. Ühel päeval nädalas peab
meelde tuletama esimese faasi reeglid ja sööma ainult valgurikkaid toiduaineid,
mis sel perioodil lubatud olid.
Tasakaalufaas
Neljandasse faasi jõudmine tähendab nii soovitud kaalunumbri
nimel võitlemise kui selle hoidmise raskuste seljatamist. Viimase faasi reeglid
on mõeldud dieeditatajat saatma ülejäänud eluks. Mitte piirangutena, vaid
hoopis kasulike juhtnööridena, kuidas püsivalt soovitud kehakaalu hoida.
Ühel kindlal päeval nädalas tuleb süüa ainult valgurikkaid
toiduaineid. Kasulik on valida kindla nädalapäeva ja seda mitte iga paari
nädala tagant muuta. Nii on võimalik tekitada jätkusuutlikke harjumusi.
Hoia keha aktiivsena! See ei tähenda, et peaks ette võtma
eriliselt intensiivset treeningkava. Igapäevased valikud mõjutavad meie
füüsilist vormi. Muuhulgas saab valida lifti asemel treppidest liikumise ja
eelistada poodi jalutamist sinna autoga sõitmise asemel.
Igapäevane
kaerakliide tarbimine aitab kaasa seedetegevusele ja tekitab kiiremini
täiskõhutunnet. Just selliste kiudainerikaste toodete tarbimine aitab vähendada
ebatervislikku näksimist.
Ilmunud ajakirjas Tervis Pluss. Pilt: www.anderson-tours.co.uk
Sildid
dieet,
kaalust alla,
toitumiskava,
treening
Vetikad toidulauale!

Eesti suuremates toidu- ja ökopoodides leidub üllatavalt lai
valik erinevaid vetikaid ja nendest valmistatud tooteid. Anname ülevaate
kolmest kõige enam saadaval olevast vetikast.
Spirulina
„Supervetikaks“ nimetatud spirulina ehk sini-rohevetikas on
kasutusel kõikvõimalikes toidulisandites. Sellest väikesest veetaimest tehtud
tooteid on võimalik leida isegi apteekidest. Väidetavalt on tegu ühe rikkaima
loodusliku klorofülli allikaga. Lisaks sisaldab spirulina rauda, tsinki ja
magneesiumi ning vitamiinidest A-vitamiini ja B-grupi vitamiine. Vetikas on
valgurikas (keskmiselt 65%), mistõttu on see atraktiivne valik
taimetoitlastele, kes soovivad menüüsse lisada rohkem taimset proteiini.
Spirulinast jahvatatud pulbriga võib rikastada tervisesmuutisid või anda lisaväärtust
kookidele, salatitele ja erinevatele taignatele.
Nori
Röstitud nori vetikast valmistatud lehed kuuluvad
vaieldamatult sushi valmistamise kunsti juurde. Suur osa sushirestoranide poolt
pakutavatest suupistetest sisaldavad norit, kuna sellega on mugav riisi ja
mereande pakkida suupäraseks ampsuks. Briti akadeemilises toitumisajakirjas
avaldatud uuringu tulemused näitavad, et sagedalt norit tarbivatel naistel
esineb vähemal määral rinnavähki. Sarnaselt teistele vetikatele sisaldab nori
parajas koguses rauda ja muid mineraalaineid, kuid erinevalt spirulinast leidub
nori lehtedes ka C-vitamiini.
Wakame
Jaapani pruun merevetikas wakame sobib suurepäraselt
suppidesse, salatitesse, kastmetesse ja erinevatesse köögiviljaroogadesse.
Hokkaido ülikooli teadlased on avastanud, et pruunvetikale värvust andev
fukoksantiin võib kaasa aidata kaalukaotusele. Ainet tarvitanud närilised
kaotasid tervelt 10% kehakaalust, mis andis uurijatele lootust, et tegu võib
olla potentsiaalse salenemispreparaatide toimeainega. Loomulikult ei asenda
wakame tarbimine tervislikke ja kaalukaotust tingivaid eluviise ning uurijate
väited vajavad edasist kontrollimist.
Nimekiri Kaubamaja poolt pakutavatest vetikatoodetest:
1) Spirulina.
Toidulisand. Magedavee vetikas. Jahu.
2) Spirulina,
taruvaik, mesi – segu.
3) Spirulina,
mesi – segu.
4) Spirulina
10 tumedas šokolaadis - batoon
5) Spirulina 16
tumedas šokolaadis - batoon
6) Norilehed-
kuivatatud vetikad (3 eri firmat)
7) Mererohi Wakame seesami seemnetega - salat
Sildid
aasia,
kaalust alla,
mineraalid,
toortoit,
vetikad,
vitamiinid
Elutähtis kõhunääre

Kõhunääre on meile
tõeliselt tähtis elund, millele hakatakse tavaliselt tähelepanu pöörama alles
tõsiste probleemide tekkimisel.
Enamasti ei ole inimesed kõhunäärme tegevusest teadlikud,
kuniks on sellega kõik korras. Kahjuks on see nii, sest tegelikult on kõhunääre
üks elutähtis ja asendamatu osa seedesüsteemist, mille kahjustumine viib
tõsiste tervisehäireteni.
Kõhunääre ehk pankreas on ca 15 cm pikkune pikliku kujuga
nääre, mis asub sügaval mao ja maksa taga. Pankreas koosneb näärmekoest ja
juhade süsteemist. Kõhunääre eritab seedimiseks vajalikku nõret ja see
kogunebki juhasse. Kõhunäärmenõre liigub koos sapinõrega kaksteistsõrmiksoolde.
Ühe ööpäeva jooksul eritab kõhunääre aluselist vedelikku tervelt 0,5-2 liitrit.
See sisaldab ensüüme, mis aitavad kõiki tähtsamaid toitaineid lõhustada. Lisaks
muudele funktsioonidele toodab kõhunääre viite hormooni, millest kindlasti
tuntuim on insuliin. See hormoon aitab glükoosil imenduda verest läbi
rakukestade rakkudesse. Insuliini puudumisel jäävad rakud ilma toiduta.
Pankreatiit on põletikuline haigus, mille korral kõhunääre
ei ole võimeline tavapäraselt funktsioneerima. Põhjuste hulgas võib olla nii
põletikuline protsess, ülekoormus kui ka elundile põhjustatud füüsiline trauma.
Ägeda pankreatiidi kõige levinumad sümptomid on kõhunäärme piirkonnas esinev
valu, mis võib kiirata selga. Tihtilugu lisandub sellele iiveldus, oksendamine
ja isegi kõhulahtisus. Teatud juhtudel võib esineda ohtlikku vedelikupuudust,
kuna keha üritab lahti saada mürkidest ja üleliigsetest ensüümidest.
Inimene võib tunda end ühel hetkel parima tervise juures ja
juba lühikese aja möödudes muutub enesetunne väljakannatamatuks. Mis ikkagi
võib põhjustada ootamatult esinevat ägedat pankreatiiti?
„Kõhunäärme haiguse puhul on juhtivaks põhjuseks küll
alkohol, aga rasvane toit raskendab olukorda,“ räägib Lääne-Tallinna Keskhaigla
gastroenteroloog Külliki Suurmaa. „Patsiendid kaebavad tavaliselt tugevat ja
vöötaolist valu ülakõhus, millele lisanduvad muud sümptomid. Äge pankreatiit on
raske haigus, mistõttu patsiendid viibivad sageli kirurgia osakonnas ja saavad
intensiivravi.“
Sapikivid võivad põhjustada kõhunäärmes põletikku, kuid
nende eemaldamine võib harval juhul samuti pankrease šokiseisundisse viia. „Pankreatiit
võib esineda igas vanuses, kuid sagedamini diagnoositakse seda meestel, kes
langevad 20-40 aastaste vanusegruppi. Naistel esineb seda harvem, kuid üldiselt
on kõhunäärme probleemid vanusest ja soost sõltumatud. Küll aga esineb naistel
meestega võrreldes sapikivisid tihemini ja sellest omakorda võib olla tingitud
pankreatiit,“ kommenteerib Suurmaa.
Alkoholi tarbimine teeb lisatööd nii kõhunäärmele kui
maksale. Teatud ensüümide üleliigne tootmine võib viia pankrease seisundisse,
mis on kehale äärmiselt kahjulik. Lühikese aja jooksul suure hulga alkohoolsete
jookide tarbimine võib olla ägeda pankreatiidi põhjustajaks. Füüsiline trauma
kõhunäärmele ja ümbritsevatele organitele võib samuti viia põletikulise
protsessini. Pankrease vigastused võivad tekitada järske muutusi toodetavates
ensüümides, mistõttu mõjutab see kahjulikult tervet keha. Steroidide ja teiste
hormoonidel põhinevate ainete kasutamine võib mõjutada pankrease töötamist. Üks
steroidide kõrvalmõjusid on kõhunäärme kahjustamine, kuna elund aitab eemaldada
üleliigseid koguseid organismist. Mumps on levinud haigus, mille põhilise
riskigrupi hulka kuuluvad väikelapsed. Haigus levib läbi piisknakkuse ja võib
mõjutada kõhunäärme tööd.
Siiski on põhjustest kõige levinum alkohol ja seda eriti
koostoimel liigselt rasvarikaste toiduainete tarbimisega. Ägedal kujul esinev
kõhunäärme põletik võib ebapiisava ravi või muude põhjuste tõttu muutuda
krooniliseks haiguseks. Loomulikult võib alkoholist tingitud pankreatiidi
korral tõukepõhjuseks olla kangete jookide kuritarvitamise jätkamine. „Kui äge
pankreatiit muutub krooniliseks, siis toimuvad pankrease koes püsivad muutused,
näiteks ilmnevad fibroosi tsüstid,“ selgitab Suurmaa. „Selle tulemusel võivad
patsientidel esineda häired nii sise- kui välissekretsioonis.“ Haiguse kulgedes
võib hakata kimbutama diabeet, püsiv kõhulahtisus ja rasvade mitte seedimine.
Nii ägeda kui kroonilise pankreatiidi puhul võivad kahjustada saada teised
elundid nagu kopsud, neerud ja süda.
Haiguse diagnoosimiseks tehakse mitmeid protseduure, kuid
esmaste hulka kuuluvad vere- ja uurinianalüüs. Seda tehakse pankrease poolt
toodetava ensüümi amülaasi hulga kindlaks tegemiseks. Nii ultraheliuuring kui
kompuutertomograafia annavad hinnangu kõhunäärme seisundi kohta. Samuti on
võimalik teha endoskoopiline uuring, mille käigus uuritakse kõhunääret
maosondi, peenikese toru ja kontrastaine abil. Selle uuringu käigus on võimalik
teha biopsia, mis tähendab kõhunäärmest mikroskoopilise näidistüki võtmist. Kui
kahtlustatakse, et krooniline pankreatiit on põhjustanud diabeeti, siis
määratakse kindlaks veresuhkru tase.
„Tähtis on pidada rasvavaest dieeti ja hoiduda täielikult
alkoholi tarbimisest. Ravi käigus antakse kõhunäärmele puhkust, piiratakse
toitumist ja pakutakse tilkinfusioonravi,“ räägib Suurmaa pankreatiidi
ravivõimalustest. „Kroonilise pankreatiidi haigetel soovitame vajadusel
seedefermentide tarvitamist, et toetada seedimise parandamist.“ Pikaldase
pankreatiidi puhul peaks toiduvalik olema pigem valgurikas ning rasva- ja
süsivesikutevaene, et anda kõhunäärmele väiksemat koormust.
Kõhunääre ja diabeet
Diabeet ehk suhkruhaigus on lahutamatult seotud
kõhunäärmega. Kui inimene on äsja söönud, siis lagunevad seedetraktis
süsivesikud glükoosiks, misjärel imendub glükoos verre. Normaaltingimustel
eritab kõhunääre glükoositaseme tõusule vastaval hulgal insuliini. Tegu on
hormooniga, mida vajavad rakud glükoosi kasutamiseks. Terve inimese organismis
langeb vere glükoositase endisele nivoole ligikaudu 3-4 tunni möödudes, ent
suhkruhaigel seda ei toimu.
Haigust saab jaotada I ja II tüübi diabeediks. I tüübi
põhjuseks on kõhunäärme insuliini tootvate rakkude kahjustus, mille puhul on
kindlaks tehtud pärilikkuse soodustav mõju haiguse tekkele. See tüüp on ravitav
insuliiniga, mis tähendab suure osa patsientide jaoks igapäevast süstimist.
Enamik diabeedi juhtusid langeb II tüübi alla, mida iseloomustab insuliini nõrk
toime. Insuliini eritub piisavalt, ent vere glükoosisisaldus jääb pikaks ajaks
kõrgeks. Loomulikult kaasnevad sellega tüsistused nagu veresoonte kahjustus ja
närvitundlikkuse vähenemine.
Rootsi ja USA teadlaste poolt läbiviidud uuringu tulemused
on näidanud, et umbes 80% kõhunäärmevähki haigestunud patsientidest kannatab
glükoositalumatuse või diabeedi all. See näitab, kuidas pankrease kahjustumine
viib insuliini tootmise progresseeruva vähenemiseni, mis lõppeb
suhkruhaigusega. Pankreatiit võib samuti kõhunääret sellises ulatuses
kahjustada, et lõpptulemuseks on diabeedi põdemine.
Ilmunud ajakirjas Tervis Pluss. Pilt: pancreas.uib.no
7 fakti kasulikust oliiviõlist

Vahemere dieedist
tuntud oliiviõli on suurepärane lisand suvistele salatitele ja tervislikum
alternatiiv teistele toiduõlidele.
1. Oliiviõli on tähtis osa Vahemere dieedist
Juba aastakümneid on uuritud Vahemere-äärsete riikide
elanike toitumisharjumusi, mis mõjutavad positiivselt nende tervist ja eluiga.
Lisaks kõigele muule mängib selles dieedis tähtsat rolli Lõuna-Euroopas ohtralt
tarvitatav oliiviõli. Ameeriklaste poolt tehtud 10-aasta pikkune uuring näitas,
et Vahemere dieet koos tervislike eluviisidega vähendas varajase surma riski
tervelt 50% võrra. Toitumiseksperdid soovitavad päevas tarbida vähemalt kaks
supilusikatäit oliiviõli. Tervistav mõju tuleb esile, kui asendada vähem
mõjusad toiduõlid rafineerimata oliiviõliga. Tavapäraselt tarbitavale õlile
pole mõtet soovitatavat kogust oliiviõli lisada, kuna see tõstab rasvade
päevase koguse liialt kõrgeks.
2. Kõige kasulikum on külmpressitud õli
Oliiviõlisid jaotatakse eri kategooriatesse sõltuvalt
tootmise viisist. Kõige rikkalikuma koostisega on esimese külmpressimise
tulemusel saadud õli, mis kannab nime Extra
virgin olive oil. Selles on säilinud kõikvõimalikud bioloogiliselt
aktiivsed toitained. Teise pressimise käigus toodetav õli kannab silti Virgin. Järgmisena eemaldatakse lõhn ja
värv, mida nimetatakse rafineeritud õliks. Vähese väärtusega on esimese
pressimise jääkidest tehtud õli, kuhu pole kasulikku aineid eriti alles jäänud.
Viimaks tehakse Extra light nime
kandvat õli, mis on toitainete rikkuselt Extra
virgin õliga võrreldes nagu öö ja päev.
3. Oliiviõlil on ebatavaline koostis
Oliiviõlil on iseäralik rasvade koostis. See on üks väheseid
toiduõlisid, millest tervelt kolm neljandikku moodustab oleiinhape ehk omega-9
rasvhapped. Kõige lähemale monoküllastumata rasvhapete sisalduse poolest jõuab
rapsiõli 60%-ga. Vastukaaluks sisaldab sojaõli 50% ja päevalilleõli ainult 20%
monoküllastumata rasvhappeid. Uuringud on näidanud, et nende rasvhapete
tarbimise kasv toob kaasa märkimisväärse „halva kolesterooli“ taseme languse
organismis. Lisaks sellele on leitud seos oliiviõlis rikkalikult sisalduvate
rasvhapete ja vererõhu langetamise vahel.
4. Kõiki oliiviõlisid ei tohi kuumutada
Extra virgin
märgisega rafineeerimata õlid on küll kõige kasulikumad, kuid seda ainult
salatites ja kuumutamata roogades kasutades. Rafineerimata õli ei sobi
pikaajaliseks kuumutamiseks, kuna selle tulemusel moodustuvad vähki tekitavad
ühendid. Küpsetamiseks sobivad eelkõige rafineeritud toiduõlid.
5. Oliiviõli on luudele kasulik
Siiamaani on teadlased piirdunud küll loomkatsetega, kuid
oliiviõli tarbimist on seostatud kõrgema kaltsiumisisaldusega veres. Peale
selle aitavad vähemalt kaks oliiviõlis sisalduvat polüfenooli kaasa luude
moodustamisele. Kreeka naiste seas tehtud uuring näitas, et kõrge kala ja oliiviõli
ning vähene punase liha tarbimine on seotud suurema luumassiga.
6. Õige säilitamine hoiab kasulikke omadusi
Valgus ja kuumus hävitavad oliiviõli antioksüdantseid
omadusi. Eelista õli, mis on pakendatud tumeda klaasiga pudelitesse ning on
poes paigutatud otsese päikesevalguse eest kõrvale. Tavaliselt säilib värskelt
villitud oliiviõli 1-1,5 aastat. Liiga jahedas hoitud oliiviõli
kristalliseerub, mistõttu muutub selle välimus ja konsistents. Õli kvaliteeti
see ei mõjuta, ent vaatamata sellele on tasub vältida liiga suuri
temperatuurikõikumisi.
7. Oliiviõli on hea seedeelundkonnale
Regulaarselt oliiviõli tarbivate rahvaste hulgas tehtud
uuringud näitavad, et neil esineb vähem vähktõbe seedeelundkonnas, eriti mao-
ja peensoole vähki. Vähivastased toimed tulenevad õlis sisalduvatest
polüfenoolidest, millel on nii antioksüdantsed kui põletikuvastased omadused.
Mõned polüfenoolid võivad vähendada kahjulike bakterite arvukust seedetraktis.
Ilmunud ajakirjas Tervis Pluss. Foto: abitofbeesknees.blogspot.com
Ilmunud ajakirjas Tervis Pluss. Foto: abitofbeesknees.blogspot.com
Sildid
dieet,
rasvad,
südame tervis
Mis juhtub purjus olles tegelikult?

Alkoholi tarvitades ei muutu ainult enesetunne, vaid joogi
mõjust saavad osa kõik suuremad organid. Kuidas ikkagi alkohol meie keha
mõjutab?
Mis põhjustab
purjusoleku?
Joovet on selgelt tunda hetkest, kui alkohol hakkab peaaju
tegevust mõjutama. Aju on jaotunud funktsionaalseteks osadeks, mille
talitlustele hakkavad promilliga joogid koguste kasvades järk-järgult toimet
avaldama. Alkohol muudab närvirakkude retseptorite omadusi ja häirib
närviimpulsside ülekannet. Kõigepealt toimib alkohol käitumist reguleerivas aju
osas. Seetõttu ei jälgi alkoholi tarbinud inimesed oma käitumist nagu
tavaliselt ja muutuvad suhtlemisel avatumaks. Inimene võib tunda end
võimekamana kui ilma alkoholita, ent see tunne on eksitav. Närvisüsteemi
pidurdav toime tähendab ka seda, et tekivad häired olukorra adekvaatses
tajumises ja mõtlemises. Järgmisena jõuab alkohol hipokampuseni, mis vastutab
emotsioonide ja mälu eest. Kangete jookide koguste kasvades ei jõua maks
alkoholi lõhustamisega järele. Seejärel hakkab alkohol häirima peaajus paikneva
tasakaaluelundi tööd. Viimaks tekib eluohtlik olukord väga suurte koguste
tarbimisel, sest alkohol jõuab aju hingamiskeskuseni ning inimene sureb
alkoholimürgistuse tagajärjel.
Meeleolu sõltub
joobeastmest
Kerge joove parandab enesetunnet ja alandab enesekriitikat.
Kõrvalt vaadates tundub inimene lõbusam, jutukam ja hoolimatum. Liigutused
muutuvad küll elavamaks, ent nende täpsus pole enam endine. Alkohol võib
võimendada enne vägijoogi tarbimist domineerinud emotsioone. Keskmise
joobeastme saavutamisel on kriitikameel sedavõrd alanenud, et tehtavaid tegusid
võidakse hiljem kibedalt kahetseda. Meeleolu võib kõikuda ühest äärmusest
teise. Raske joobe puhul on keeruline rääkida emotsioonidest, sest algab teadvuse
hägunemine ning ümbritsevale reageerimine muutub aina pingutavamaks.
Alkohol ja
seedeelundkond
Jook liigub pärast manustamist esmalt kõhtu, kust osa
alkoholist imendub vereringesse. Alkohol ärritab kõhtu ja tõstab seedemahlade
tootmist. Imendumata jäänud alkohol liigub edasi peensoolde, milles jätkub
vereringesse neeldumine. Alkoholi joomine ja seedeelundkonda ärritavate
ravimite (näiteks aspiriin) koos tarvitamine võib viia maohaavandite, gastriidi
ja sisemise verejooksuni.
Alkohol ja süda
Alkoholi tarbimine mõjutab südame töö kiirust ja vererõhku. Mõned
uuringud on näidanud, et väga mõõdukad alkoholi kogused võivad südamele kasulikud
olla. Kindel on see, et keskmised ja suured alkoholikogused tõstavad
märgatavalt südame- ja veresoonkonna haiguste riski.
Mõju ajule ja
närvisüsteemile
Alkohol mõjub kesknärvisüsteemile depressandina ning
vastupidiselt levinud arvamusele ei ole kanged joogid stimulaatorid! Pärast
joomist võtab alkoholi ajuni jõudmine aega vaid 30 sekundit.
Kesknärvisüsteemile avaldatav mõju ilmneb nii käitumise, tasakaalu kui
koordinatsiooni muutumises. Üliraskes joobes inimesel võib hingamine seiskuda.
Alkohol ja maks
Seedetraktist verre imendunud alkohol jõuab esmalt maksa,
kust algab alkoholi lõhustumine. Keskmiselt suudab maks toime tulla ühe
alkoholiühikuga tunnis. Sellest rohkem tarbides hakkab alkohol kogunema verre
ja kudedesse jäädes ümber töötlemist ootama. Mida sagedamini ja suruemad
kogused alkoholi vereringesse jõuavad, seda suurem on kahjustav mõju
erinevatele elundkondadele.
Mitu promilli?
0,01-0,06 – Füsioloogiline alkoholi sisaldus veres
0,07-0,19 – Toitumisest tulenev alkohol
0,20-0,49 – Alkoholi tarvitanud, ent kliiniliste tunnusteta
0,50-1,50 – Kerge joove
1,51-2,50 – Keskmine joove
2,51-3,00 – Raske joove
3,01-5,00 – Üliraske joove, mis on eluohtlik
5,00> – Surmav joove
Ilmunud ajakirjas Tervis pluss. Ekspert: Iisi Saame. Foto: ss.utpb.edu
Sildid
alkohol,
maksale,
närvisüsteemile,
südame tervis
Värvikirev teemaailm

Poelettidelt vastu
vaatav teevalik võib võtta silme eest kirjuks. Mis vahe ikkagi on punasel,
kollasel ja rohelisel teel?
Klassikalised teed
Teepõõsa (Camellia
Sinensis) lehtedest saadakse enamiku igapäevaselt joodavatest teedest. Tee
värvus ja omadused sõltuvad sellest, kuidas ja kui palju lehti töödeldakse.
Must tee valmib lehtedest, mida on enne kuumutamist ja kuivatamist kääritatud.
Hapendumisprotsessi tõttu on seda teed lihtsam säilitada ja transportida. Just
seetõttu sai lääneriikides esmalt tuntuks must tee. Valge tee tegemiseks
korjatakse veel avanemata lehepungi ning seda tehakse eranditult käsitsi.
Rohelise tee lehed aurutatakse peale korjamist. Erinevalt mustast teest
säilitab roheline tee suurema osa aktiivsetest mikrotoitainetest. Kollane tee
on omadustelt sarnane rohelisele teele, kuid tootmise eripäraks on kolm päeva
kestev kõrge niiskuse ja temperatuuri juures hoidmine. Kõige parem hinna ja
tervisele kasuliku toime suhe on rohelisel teel.
Hiina meditsiinis on rohelist teed kasutatud vähemalt 4000
aastat. Viimasel ajal tehtud põhjalikud uurimustööd annavad ammustele
traditsioonidele tõepõhja alla. Ühe
näitena võib tuua 1994. aastal Hiinas läbi viidud teadusliku töö, mille
kokkuvõttes väideti, et rohelise tee joomine vähendas söögitoruvähi riski nii
meestel kui naistel peaaegu 60% võrra.
Mis ikkagi teeb rohelise tee nii eriliseks? Saladus peitub
lehtedes sisalduvates antioksüdantides, mis teevad organismile palju head. Üks
võimsamaid neist on EGCG, mis takistab vähirakkude kasvu ilma tervise juures
olevaid kudesid kahjustamata. Peale selle alandab EGCG „halva“ kolesterooli
taset ning takistab vereklompide teket. See omadus on suure tähtsusega, kuna
tromboos on üks peamiseid südameatakkide ja -rabanduste põhjuseid. Lisaks aitab
see antioksüdant südameatakist taastuvaid inimesi. Uuringute tulemused
näitavad, et aine kiirendab südamerakkude taastumist
Kas sul on nahal haav, hammustus või mõni muu lahtine
vigastus? Leota puuvillast riidetükki rohelise tee sees ning kanna seda vigastuse
peale. Tee on antiseptilise toimega ning leevendab ka sügelust ja paistetust.
Seega võib seda kasutada päikesepõletuste ja sääsehammustuste puhul. Inimesed,
kes joovad pool tassi päevas, alandavad riski kõrge vererõhu tekkeks 50
protsendi võrra. Põhjuseks on tees leiduvad polüfenoolid, mis takistavad
veresoonte kokkutõmmet ja vererõhu kõrgenemist. Lisaks väidetakse, et rohelise
tee joomine kiirendab kalorite põletamise protsessi organismis.
Mate
Lõuna-Ameerika roheliseks teeks peetav mate leiab üha enam
austajaid eestlaste seas. Põhjuseks on mate toime, mis sarnaneb teistele
ergutavatele jookidele nagu roheline tee ja kohv. Tõepoolest meenutab mate jook
välimuselt rohelist teed, kuid maitset ja aroomi ei anna võrreldagi. Esimest
korda matet proovinuna kirjeldatakse seda kui maalähedase, talutavalt kibeda ja
tugeva aroomiga teejooki. Sarnaselt rohelisele teele on paraguai teed saadaval
erinevate segudena, et olla ka kõige nõudlikumate maitsemeelte järgi.
Lõuna-Ameerikas on populaarne segada matet piparmündi või tsitruselistega.
Levinud eksiarvamuse kohaselt sisaldab mate tee kofeiini
asemel sama aine stereoisomeeri nimega mateiin. Tegelikult sisaldab kuivatatud
tee 0.7-1.7% täiesti tavalist kofeiini. Kofeiinisisaldus võib sõltuda taime
soost ja sellest, kas seda on kasvatatud varjus või mitte. Võrdluseks
sisaldavad teelehed keskmiselt 0.4-0.9% ja jahvatatud kohv kuni 3.2% kofeiini.
Roheliseks kullaks kutsutud mate sisaldab lisaks kofeiinile
teisigi ergutavaid aineid. Mate nautijad väidavad, et joogil on teest ja
kohvist märgatavalt erinev toime. Teaduslikult põhjendatakse seda
struktuuriliselt sarnaste teobromiini ja teofülliini iseäraliku
kombinatsiooniga. Teobromiin on šokolaadis ja kakaos leiduv tujutõstev aine,
mis avaldab turgutavat toimet ka mate joojale. Sellel alkaloidil on küll
kofeiiniga sarnane toime, kuid mõjutab närvisüsteemi kordades vähem. Teofülliin
tõstab südamelihase toonust, vererõhku ja pulssi ning stimuleerib närvisüsteemi
tegevust. Mate igapäevased tarbijad kiidavad selle energiat, toonust ja
keskendumisvõimet tõstvaid omadusi. Kaalujälgijatele on meelt mööda mate
joomisega kaasnev kahanenud söögiisu. Leidub dietolooge, kes soovitavad
näljatunde leevendamiseks matet proovida. Ajaloost on teada juhtumeid, kus
Euroopast tulnud maadeavastajaid hämmastas indiaanlaste võime terveid päevi
ilma söömata tööd teha. Mate kuulus toonikute hulka, mis kohalikel niiviisi
tegutseda võimaldas.
Mate sisaldab rikkalikult polüfenoole, mistõttu on joogi
antioksüdantsed omadused võrreldavad rohelise teega. Antioksüdandid tõstavad
raku võimet end kahjustuste vastu kaitsta. Seeläbi saab organism tervikuna
kaitstud mitmete krooniliste haiguste eest. Nii taime lehed kui sellest
tehtavad tõmmised sisaldavad märkimisväärsel kogusel kaaliumi, naatriumi ja magneesiumi.
Mate sisaldab B1-vitamiini, mille puudust võib tekitada liigne alkoholi, kohvi
ja koolajookide tarbimine. Muuhulgas on vitamiini vaja ajutegevuse ja mälu
talitluseks ning närvisüsteemi normaalseks tegevuseks. Mates leidub aineid,
millel on tugev mõju inimese immunsüsteemile. Keha kaitsesüsteemi
stimuleerimine aitab meil edukamalt haiguste vastu võidelda.
Vaatamata mate stimuleerivatele ja tervist turgutavatele
toimetele on mõned uuringud kirjeldanud taime kantserogeensust. Mitmed uuringud
on seostanud regulaarset mate joomist kõrgenenud riskiga erinevate vähivormide
tekkeks. Kõige järjekindlamaid tulemusi annab seos söögitoruvähi ja matejoogi
tarvitamise vahel. Siiski väidetakse, et vähirisk võib tõusta mate väga kõrgel
temperatuuril tarbimisest. Kõik liigkuumad joogid kahjustavad suu limaskesta,
söögitoru ja magu. Kahjustused võivad viia vähi arenemiseni. Siiski ei lükka
põhjendused ümber teisi uurimusi, mis on kinnitanud vähki tekitavate ainete
olemasolu mates. Kas mate on tervist andev või võttev jook? Selles osas ei leia
teadlased ühest vastust, kuna matest on leitud komponente, mis võivad vähi
arengut pidurdada. Need vastukäivad leiud on viinud segaduseni ja lõpliku
otsuse peab tegema ikkagi tarbija ise. Traditsioonilise tarbimise järgi lisatakse
samadele lehtedele korduvalt vett juurde. Selle tulemusel puutub teejooja kokku
suurema koguse kantserogeensete ainetega. Klassikalise teetseremoonia jooksul
võidakse vett vahetada tervelt kaheksa korda! Üks tassitäis värsketest
lehtedest tehtud matet kahandab märgatavalt riski kokkupuuteks kahjulike
ainetega ja erilist põhjust kartmiseks ei ole.
Punane tee
Eksootilisel punasel ehk rooibos teel pole traditsioonilise
teetaimega midagi pistmist. Punast teed tehakse kadakapõõsast meenutava taime
lehtedest. Madal Aspalathus linearis
põõsas kasvab vaid Lõuna-Aafrikas Hea Lootuse neeme lähistel. Korjamisel on
rooibose lehed rohelised, kuid kääritamisprotsessi tulemusel omandab teejook
tassi valatuna sügavpunase värvuse.
Sarnaselt rohelisele teele sisaldab rooibos flavonoide, mis
töötavad inimkehas antioksüdantidena. Neist tugevaima toimega on aspalatiin,
mille toime avaldub organismi oksüdatiivse stressi alanemises ning
vananemisprotsesside aeglustumises. Oksüdatiivne stress tekib siis, kui
antioksüdantide tase on organismis vabade radikaalidega võrreldes tasakaalust
välja langenud. Tegu on ohtliku seisundiga, kuna see võib aidata kaasa vähktõve
ja mitmete muude krooniliste haiguste arengule. Vabade radikaalide üleliigsele
tekkele ja enneaegsele vananemisele aitavad kaasa päikesekiirgus, alkoholi
liigtarbimine ja suitsetamine. Lisaks sellele väheneb aastate möödudes inimese
loomuliku antioksüdantse süsteemi suutlikkus. Seega aitab antioksüdantide
poolest rikaste toodete tarbimine aeglustada vananemist ning eemal hoida
raskeid kroonilisi haigusi. Seetõttu tuntaksegi rooibost Aasias kui „pika elu
teed“.
Kõrge flavonoidide sisaldus põhjustab rooibose
spasmolüütilisi omadusi, mispärast kasutatakse teejooki kõhuvalu, ärritunud
soole sündroomi ja muude kõhuvaevuste puhul. Rooibos on suurendanud
laborikatsetes katseloomadel maksa vastupanuvõimet, mis annab lootust tulevikus
tee kasutamisele krooniliste maksahaiguste ravimisel. Slovakkias tehtud
uuringute tulemusel soovitavad teadlased tarbida teed krooniliste maksaprobleemide
korral.
Rooibos ei sisalda kofeiini, mistõttu on see sobilik
inimestele, kellel on probleeme südametegevuse, vererõhu, närvisüsteemi või
maohaavanditega. Nimelt võib kofeiini tarbimine tekitada unetust,
ärevushäireid, südame arütmiat ja muid ebameeldivaid kõrvalnähte. Samuti
sisaldab üks tassitäis punast teed poole vähem tanniine kui sama kogus rohelist
teed. Tanniinid annavad teele kibeda maitse ning mõjutavad ainevahetust
takistades raua ja valkude omastamist. Kohv ja tee sisaldavad oblikhapet, mida
ei tohiks tarbida inimesed, keda vaevavad osteoporoos või neerukivid. Teadlased
on kindlaks teinud, et punane tee ei sisalda oblikhapet ning on seega sobivaks
asenduseks kohvile ja teele.
Ilmunud ajakirjas Tervis Pluss. Foto: cukierski.net
Sildid
antioksüdandid,
kaalust alla,
kofeiin,
närvisüsteemile,
tee,
vähk,
vererõhk
7 levinumat dieediviga

Dieedi pidamine pole
kerge ülesanne. Lisaks toitumiskavast kinni hoidmisele tuleb silm peal hoida
pealtnäha väikestel asjadel, mis võivad takistada oodatud tulemuse saavutamist.
Hommikusöögi vahele
jätmine
Uuringud näitavad, et hommikusöögist ära öelnud inimestel on
igapäevaste einestejatega võrreldes suurem kehakaal. Üsna levinud on
eksiarvamus, et hommikusöögi vahele jätmine hoiab kaloreid kokku. Tegelikult
tarbivad vähem kui kolm korda päevas sööjad oma toidukordade ajal rohkem kaloreid.
Üks tervislik hommikusöök peaks kindlasti sisaldama valke ja kiudaineid.
Liialt palju kaloreid
jookidest
Alkoholist, suhkru ja koorega kohvist, mahlajookidest ja
limonaadidest kogunevad kalorid võivad kaalu langetamist raskemaks muuta. Erinevate
jookide tarbimine ei muuda söömisharjumusi, kuna enamik neist vähendab vaid
janu ja ei mõjuta söögiisu.
Ebatervislikud
kastmed
Mitmed salatikastmed sisaldavad suurel hulgal kaloreid, mis
nullivad köögiviljade madala kalorsuse. Poodides müüdavates kastmetes võib
leiduda tervisele kahjulikke lisaaineid. Seega tasub alati enne ostmist lugeda
pakendilt koostist ja toiteväärtust. Väljas süües tasuks hoiduda salatitest,
millele on lisatud rammusaid kastmeid.
Kui mõte läheb uitama
Televiisori ees või raamatut lugedes on kerge
ennastunustavalt küpsisepakki tühjendada. Väikesed suupisted kogunevad suureks
kalorihulgaks, kuna põnev film või raamat ei lase järge pidada. Juba kolm
Domino küpsist võib lisada 160 kalorit. Lahendus on tahtejõu treenimine või
suupistete asendamine millegi tervislikuma nagu kurgiviilude või
beebiporganditega.
Vabad nädalavahetused
Dieet tähendab pidevat pühendumist ja nädalavahetusel
söömise või alkoholiga liialdamine vähendab kindlasti oodatud tulemuste
täitumist. Leidub kaalujälgijaid, kes peavad teatud aja jooksul režiimist
rangelt kinni, kuid ühel hetkel otsustavad end selle eest vaba nädalalõpuga
premeerida. Libastumisi võib lisaks nädalavahetustele ette tulla pühade või
sünnipäevade ajal.
Šokidieedid
Vahel soovitakse kaalu langetada kindla ürituse või
tähtpäeva jaoks. Sel juhul tunduvad kõige ahvatlevamad nn. šokidieedid nagu
kapsasupi- või mahladieet. Sellised lühiajalised toitumisplaanid võivad
kaalunumbrit esmalt väiksemaks muuta, kuid pikaajaliselt toovad need hoopis
kaalu juurde. Pealegi võib lühiajaliselt kaal muutuda lisaks rasvale ka lihaste
ja keha veesisalduse arvelt.
Trenni unarusse
jätmine
Iga täisväärtusliku dieedi kõrvale kuulub seda toetav
treeningplaan, sest ainult toitumise jälgimisest ei piisa. Trenn ei pea midagi
kontimurdvat olema. Piisab igapäevasest täiendavast kehalisest koormusest.
Parimal juhul toimub see treeneri käe all, kes koostab kava vastavalt
isiklikele eesmärkidele.
Ilmunud ajakirjas Tervis Pluss. Foto: hoholok.com
Sildid
dieet,
kaalust alla
Subscribe to:
Posts (Atom)