Kahjulikud lisaained ehk vitamiiniröövlid meie toidulaual

Kahjulikud lisaained? Poodides müüdavad valmisproduktid
sisaldavad töödeldud aineid, mis ei tee kehale sugugi head. Tähtis on lugeda koostisainete
nimekirja, et selgitada välja eriti halvad koostisosad.
Supermarketite letid on täis kaupu, mille koostisainete
nimekirjas leidub keelt sõlme ajavate nimedega lisandeid, kaheldava ohutusega
säilitusaineid ja toidukeemia saavutusi, millest mõnikümmend aastat tagasi
polnud tarbijad kuulnudki. Tänase päevani ei tutvu kõik pakendite tagakülgedega.
Kuidas tulla toime peadpööritavas ostukeskkonnas? „Tee ise kodus süüa! Nii saad
kõige parema, värskema ja tervislikuma toidu. Väldi valmis- ja pooltooteid,
eriti kulinaarialeti kaupa,“ manitseb Maser mõistlikumaid valikuid tegema.
Kahjuks pole selleks alati aega ja sellisel juhul on valmistoidud kõige
kulusäästlikum valik.
Keemiliste ainete toime on omavahel seotud ja see kehtib nii
igapäevase toidu kui lisandite puhul. „Üks tuntumaid soovitusi on kaltsiumi
saamiseks piima juua. Nimelt vajab kaltsium imendumiseks rasvhappeid ja
D-vitamiini. Kui jood ainult kaltsiumiga rikastatud vett, siis saab organism
seal olevast kaltsiumist vaevalt veerandi,“ toob Mai Maser illustreeriva näite.
Samas ei pruugi omavaheline reaktsioon alati positiivne olla. Järgnevalt
heidamegi pilgu valmisproduktide varjatud külgedele.
1. Liigne suhkur
Heal lapsel mitu nime:
Agaavinektar, pruun suhkur, roosuhkur, karamell, dekstroos, fruktoos, glükoos,
mesi, inverteeritud suhkur, siirup, sukroos, maltoosa, toorsuhkur
Leidub:
Limonaadides, magustoitudes, kommides, pagaritoodetes jne.
Röövib:
C-vitamiini, kaltsiumi, magneesiumi
C-vitamiin ja glükoos kasutavad samu transportereid rakkudesse
pääsemiseks, mistõttu toimub nende vahel konkurents. Meie keha lubab ainult
piiratud koguses rafineeritud suhkru imendumist. Selle ületamisel jääb suhkur
soolestikus pesitsevaid baktereid toitma, mis viib nende vohamiseni. Üleliigsed
bakterid hakkavad toitaineid varastama ja vigastavad soolestiku rakke, mille
tulemusel on kaltsiumi ja magneesiumi imendumine häiritud.
Rafineeritud suhkrute päevane suurim kogus on 10%
energiavajadusest. Seega keskmiselt naistel, kellel on energiavajadus 2000
kcal, on päevane maksimaalne soovitatav rafineeritud suhkru kogus 200 kcal ehk
50 g. Tegu on küll süsivesikuga, kuid peale energiahulga ei ole sellel muud
toiteväärtust. Põhilise süsivesikute hulga saame tärklist ja kiudaineid sisaldavast toidust, mis imenduvad aeglaselt.
„Tähtis on päevas söödav magusaine kogus ja seda vaatamata, millist magusainet
on konkreetselt karastusjookides, küpsetistes jm kasutatud. Puuviljadest ja
marjadest võib samuti saada ülemäära palju fruktoosi, sama puudutab muidu väga
tervisliku mee liigset söömist,“ selgitab Maser. „Tervisehäired võivad kaasneda
siis, kui tarvitada üle 40 g fruktoosi päevas.“ Alati on mõistlik valmistoote
pakendilt lugeda andmeid suhkrute kohta. „Peidetud“ suhkruid sisaldavad näiteks
teraviljatooted nagu leib ja sai, magustoidud, marinaadid ja joogid.
2.
Glükoosi-fuktoosisiirup
Heal lapsel mitu nime:
Maisisiirup, maisisuhkur
Leidub:
Valmistoodetes, küpsistes, kookides, hommikusöögihelvestes, karastusjookides,
jogurtites, mahlajookides jne.
Röövib: Kroomi,
magneesiumi, tsinki
Glükoosi-fruktoosisiirup on kõige rohkem tähelepanu saanud
Ameerikas, kuid tänasel päeval pole see meilegi tundmatu lisaaine.
Bioloogiliselt on sellel magusainel sama toime, mis suhkrulgi ehk selle
tarvitamine võib lõppeda bakterite vohamisega. Bakterite ülekasv on üks levinud
probleem näiteks ärritunud soole sündroomi all kannatajatel. Viimasega kaasneb
kõhuvalu, puhitus ja muud häirivad sümptomid. Lisaks kaasneb
glükoosi-fruktoosisiirupi tarbimisega tõeliselt murettekitav nähtus. Aine ei
käivita ajus hormooni nimega leptiin, mis peaks inimest teavitama
täiskõhutundest ja maha suruma söögiisu. Just seetõttu väidavad osad Ameerika
teadlased, et glükoos-fruktoosisiirupi lai tarvitamine on üks ülekaalulisuse
epideemia süüdlaseid.
Maisisiirup on üks lisanditest, mis on tekitanud vastakaid
arvamusi. „Uuringud näitavad, et ei ole olulist erinevust maisisiirupi ja
lauasuhkru mõjul insuliini, leptiini ja greliini tootmisele või vere
suhkrutasemele. Greliin on näljatunnet tekitav hormoon ja leptiin reguleerib
laiemaltki ainevahetust,“ räägib Maser.
3. Pektiin
Heal lapsel mitu nime:
E-440
Leidub: Moosides,
marmelaadides, mahlajookides, piimajookides, jogurtites
Röövib:
Beeta-karoteeni, lükopeeni, luteiini
Pealtnäha on pektiin tervisele kasulik kiudaine, kuid
tegelikkuses ei pruugi see tarretav aine alati inimese heaks töötada. Tomatites
leiduva lükopeeni ja teistegi antioksüdantide täie potentsiaali kasutamiseks ei
tasu samal ajal tarbida lisatud pektiiniga tooteid. Olgu öeldud, et pektiini
leidub ka looduslikes toiduainetes, näiteks õuntes.
„Tõepoolest seotakse organismis ja eemaldatakse palju kasulikke
aineid, kui kiudainetega liialdatakse. Sellepärast on soovitus neid tarbida
kuni 35 g päevas, mis saadakse tavalise toiduga nagu täisteratooted ja
aedviljad,“ selgitab Maser. „Kui hakata apteegist kottide viisi peenestatud
kiude ostma ja lusikaga sööma, siis
tulevad loomulikult kõik halvad mõjud välja. Mõõdukat mooside ja marmelaadide
tarbimist ohtlikuks pidada ei saa.“
4. EDTA
kaltsiuminaatriumisool
Heal lapsel mitu nime:
Kaltsiumdinaatriumetüleendiamiintetraatsetaat, E-385
Leidub: Kala- ja
krabikonservides, poolfabrikaatides
Röövib:
Magneesiumi, rauda, kaltsiumi, tsinki ja kaaliumit
Raskesti meeldejäetava täispika nimetusega antioksüdanti
kasutatakse toiduainetööstuse väliselt näiteks pliimürgituse raviks. Nimelt
aitab EDTA viia raskemetalle kehast välja. Samamoodi aitab see toitude värvi ja
maitset hoida, kuna takistab metallidel oksüdeerumisele kaasa aidata. Tarbides
EDTA-ga toiduaineid viib säilitusaine kehast nii halbu kui häid mineraale
välja. Nii võib tekkida organismis teatud vajalike mineraalide puudus.
5. Fosforhape
Heal lapsel mitu nime:
E-338
Leidub:
Karastusjookides, mõningates maitseveedes
Röövib:
Kaltsiumi, magneesiumi
Fosfor ja kaltsium seonduvad omavahel kergesti, mistõttu
fosforhappe tarbimine võib viia kehast suurema koguse kaltsiumit välja.
Kaltsium ja magneesium käivad käsikäes ning selle tulemusel vähenevad ka
magneesiumi varud. Ajakirjas American Journal of Clinical Nutrition avaldatud
uurimus näitas, et nädalas keskmiselt viis koolajooki tarbinud naistel oli
mittetarbijatega võrreldes madalam luutihedus. Arvatav põhjus peitub just
nimelt fosfori ja kaltsiumi tasakaalus.
„Janu korral joo puhast vett – see peaks olema juba mainimatagi
selge! Kui juua allikavett ja mineraalvett, siis ei ole mingit veest tingitud
mineraalide puudust. Otse vastupidi, teatud juhtudel võime neid saada isegi
liiga palju,“ hoiatab Maser. „Kui soovitatakse juua teatud hulga vett kilo
kehakaalu kohta, siis tuleb sellest kinni pidada, kui tervis on teile tähtis.
Soovituslik on 28-38 ml/kg kohta.“
6. Guarkummi
Heal lapsel mitu nime:
E-412
Leidub:
Pakisupid, mõned kohupiimad ja jäätised, mahlajoogid
Röövib:
Beeta-karoteen, lükopeen, luteiin
Guaraanapõõsa seemnetest valmistatud paksendaja annab
sarnaselt suhkrule otsest toitu soolestikus leiduvatele bakteritele. Kordub
sarnane olukord, mille käigus üleliigne kogus baktereid viib konkureerimiseni tähtsate
toitainete nimel. Müncheni tehnikaülikoolis tehtud uuring näitas, et guarkummi
tarbimine võib vähendada karotenoidide imendumist tervelt viiendiku võrra.
„Allergikud peavad olema ettevaatlikud, sest guarkummi võib
põhjustada nõgeslöövet. Kui harva süüa pakisuppe, muul ajal aga ise värsketest
aedviljadest valmistatud suppe või praadi köögiviljadega, siis ei ole erilist
ohtu koosmõjusid karta,“ julgustab Maser. „Aedviljade söömise soovitused käivad
ajakirjandusest tihti läbi ja on ilmselt inimestel meeles. Seega saame
igapäevaselt piisavalt karoteene, tomatihooajal lükopeene jne.“ Guarkummil ei
ole kehas summeeruvat toimet ja seda kasutavad paksendajana kastmetes need, kes
kartulit ja maisi süüa ei või.
7. Sünteetilised
sulfiidid
Leidub: Veinis,
õlles, pakendatud krevettides jm.
Röövib:
B1-vitamiini ehk tiamiini
Sünteetilisi sulfiite kasutatakse toitudes ja jookides, et
need ei kaotaks värvi. Ainete üleliigne tarbimine võib viia B1-vitamiini taseme
ohtlikult madalale. Tiamiin on vajalik südame ja vaimse tervise hoidmiseks.
Sulfiidid võivad teatud inimestel esile kutsuda eluohtlikke allergilisi
reaktsioone.
„Katsete korral kindlaks tehtud omadused ei pruugi avalduda
mitmekülgse söömise korral. Alkohol, kohv ja suitsetamine vähendavad rohkem
B1-vitamiini hulka kehas kui toidus värvi säilitamise eesmärgil lisatud
sulfiitide hulk. Süües teravilju, kaunvilju, liha ja kala ei mõju vähene veini
või õlle joomine organismile tiamiini kogusest lähtuvalt hävitavalt,“ selgitab
Maser sulfiitide nõrka mõju mitmekesise toitumise korral.
Ilmunud ajakirjas Tervis Pluss. Illustratsioon: www.lifehack.org
No comments:
Post a Comment