Päikeselistel
väljadel kasvatatud tsitruselised on tõelised tervisepommid, millega sobib enda
tervist aastaringselt turgutada.
Tsitrusviljad on happelised puuviljad, mis on enim teada-tuntud
kõrge C-vitamiini sisalduse poolest. Happeviljadeks kutsutavad tsitruselised ei
ole meeldivad vaid aroomi ja maitse tõttu. Mahlakad fruktid sisaldavad mitmeid
tervisele kasulikke mikrotoitaineid ning neist puuduvad rasvad, kolesterool ja
naatrium. Siiski peab teatud terviseprobleemide puhul tsitrusviljade
tarbimisega väga ettevaatlik olema.
Algupäraselt Kagu-Aasiast pärit apelsinid sisaldavad
hulgaliselt flavonoide, mis on inimorganismile tervistava toimega. Muuhulgas
leidub viljades hesperidiini, mille tarbimine võib leevendada kõrgvererõhutõve
sümptomeid. Samuti on uuringute tulemused näidanud, et herperidiinil on
põletikuvastaseid toimeid. Apelsin on suurepärane C-vitamiini allikas, sest
juba üks keskmise suurusega vili võib katta täiskasvanu päevase C-vitamiini
vajaduse. See on tähtis, kuna C-vitamiin on üks peamiseid vesilahustuvaid
antioksüdante. Antioksüdantne tegevus kaitseb valke, rasvu, süsivesikuid ja
nukleiinhappeid (DNA, RNA) vabade radikaalide kahjuliku toime eest. Vabade
radikaalide rakusisene mõju on eriti markantne, sest nende tegevuse tagajärjel
võivad DNAs tekkida mutatsioonid. Seedeelundkonnas toimub eriti kiire rakkude
uuenemine, mistõttu DNA mutatsioonide vältimine aitab ennetada vähiriski. Just
seetõttu on C-vitamiini toimet seostatud soolevähi riski alanemisega. Rasedad
ja imetavad emad vajavad teistega võrreldes suuremaid C-vitamiini koguseid. Ka
suitsetajatel on suurem C-vitamiini vajadus. Apelsinide vitamiinisisaldus
varieerub olenevalt liigist ja kasvatuspiirkonnast.
Keskmise suurusega apelsin võib katta päevase kiudainete
vajaduse kuni 12% ulatuses. Kiudainete tarbimine aeglustab glükoosi imendumist,
mis aitab omakorda veresuhkru taset normis hoida. Lisaks soodustavad kiudained
kolesterooli väljutamist organismist ning hoiavad eemal kõhukinnisust.
Apelsinides ja teistes tsitrusviljades sisalduvad limonoidid
võivad aidata mitmete vähivormide arengu vastu. Teadlased on avastanud, et
inimorganism omastab suurema vaevata eriti pikatoimelist limonoidi nimega
limoniin. Tsitrusviljades on limoniin haakunud glükoosi molekuliga. Seedimisel
lõhestub suhkru molekul, andes rohelise tule limoniini kaitsvale tegevusele. Eksperimentide
käigus on selgunud, et limoniini võib katsealuste kehast leida isegi päeva
möödudes pärast selle tarbimist. Limoniini püsivus aitab seletada, miks tsitrustes
sisalduvad limonoidid on arvestatava vähivastase toimega. Üldjoontes kestab
teiste looduslikult esinevate vähi arengut takistavate toitainete aktiivsus
lühemat aega. Rohelises tees ja šokolaadis esinevad fenoolid säilitavad
inimkehas aktiivsuse vaid 4-6 tunniks.
Greibi roosa ja punase värvitooni põhjustajaks on
karotenoidide klassi kuuluv lükopeen. Tihti esinevate karotenoidide uurimisel
on tehtud kindlaks, et just lükopeen on tõhusaim relv vabade radikaalide vastu.
Kõige rohkem lükopeenirikkaid vilju
tarbivatel meestel esines 82% võrra vähem eesnäärmevähki kui skaala teises
otsas olevatel sookaaslastel. Peale selle on täheldatud lükopeeni silmapaistvat
mõju kopsu- ja maovähi ennetamisele.
Greibid sisaldavad pektiini, mis võib aeglustada ateroskleroosi
arengut ja alandada vere kolesteroolitaset. Iisraeli teadlaste poolt tehtud
uuringus võrreldi punaseid ehk verigreipe ja kollaseid greipe. Punased viljad
sisaldasid rohkem fenoole ja teisi bioaktiivseid aineid ning alandasid kuu aja
jooksul nähtavalt „halva kolesterooli“ taset. Lisaks soodustavad greibis
sisalduvad ained maksaensüümide tööd. Mürkained väljuvad ensüümide tegevuse
tulemusena kehast efektiivsemalt ja organismi jääb vähem toksiine.
Sidrunid toimivad kehas diureetiliselt, mistõttu on neid
rahvameditsiinis kasutatud neerude ja uriiniteede jääkainetest puhastamiseks.
Need hapud tsitruselised aitavad vähendada paistetust, põletikke ja turseid.
Antiseptiliste toimega sidruniõli kasutatakse rahustava toime tõttu ning kehast
mürkainete väljutamiseks. Angiini leevendamiseks juuakse ja loputatakse kurku
veega lahjendatud sidrunimahlaga.
Ole ettevaatlik!
Tsitruseliste tarbimine on vastunäidustatud mao- ja
kaksteistsõrmiksoole haavandi ning tsitrusviljadest tingitud allergia puhul.
Kroonilist soole põletikku põhjustava Crohni tõve korral on samuti
tsitrusviljad keelatud toiduainete nimekirjas. Hapukad fruktid tasub kõrvale
jätta ka soole põletike ja mao liighappesuse korral.
Tsitrusvilju peab alati hoolikalt pesema, kuna vilju
töödeldakse enne transportimist tugevate säilitusainetega. Enamasti kaetakse
vilja pealispind parema säilitamise eesmärgil vahaga, mille koostises ja
naturaalsuses ei saa kunagi kindel olla. Võimaluse korral on kasulik eelistada
mahepõllundusest pärit puuvilju.
Värskendav
troopikasmuuti
200 g maitsestamata jogurtit
2 keskmist banaani
100 ml apelsini täismahla
2 spl mett
Mikserda kõik koostisained blenderi või saumiksri abil
ühtlase konsistentsiga joogiks.
Ilmunud ajakirjas Tervis Pluss. Pilt:addorganicgardening.com
No comments:
Post a Comment