Poelettidelt vastu
vaatav teevalik võib võtta silme eest kirjuks. Mis vahe ikkagi on punasel,
kollasel ja rohelisel teel?
Klassikalised teed
Teepõõsa (Camellia
Sinensis) lehtedest saadakse enamiku igapäevaselt joodavatest teedest. Tee
värvus ja omadused sõltuvad sellest, kuidas ja kui palju lehti töödeldakse.
Must tee valmib lehtedest, mida on enne kuumutamist ja kuivatamist kääritatud.
Hapendumisprotsessi tõttu on seda teed lihtsam säilitada ja transportida. Just
seetõttu sai lääneriikides esmalt tuntuks must tee. Valge tee tegemiseks
korjatakse veel avanemata lehepungi ning seda tehakse eranditult käsitsi.
Rohelise tee lehed aurutatakse peale korjamist. Erinevalt mustast teest
säilitab roheline tee suurema osa aktiivsetest mikrotoitainetest. Kollane tee
on omadustelt sarnane rohelisele teele, kuid tootmise eripäraks on kolm päeva
kestev kõrge niiskuse ja temperatuuri juures hoidmine. Kõige parem hinna ja
tervisele kasuliku toime suhe on rohelisel teel.
Hiina meditsiinis on rohelist teed kasutatud vähemalt 4000
aastat. Viimasel ajal tehtud põhjalikud uurimustööd annavad ammustele
traditsioonidele tõepõhja alla. Ühe
näitena võib tuua 1994. aastal Hiinas läbi viidud teadusliku töö, mille
kokkuvõttes väideti, et rohelise tee joomine vähendas söögitoruvähi riski nii
meestel kui naistel peaaegu 60% võrra.
Mis ikkagi teeb rohelise tee nii eriliseks? Saladus peitub
lehtedes sisalduvates antioksüdantides, mis teevad organismile palju head. Üks
võimsamaid neist on EGCG, mis takistab vähirakkude kasvu ilma tervise juures
olevaid kudesid kahjustamata. Peale selle alandab EGCG „halva“ kolesterooli
taset ning takistab vereklompide teket. See omadus on suure tähtsusega, kuna
tromboos on üks peamiseid südameatakkide ja -rabanduste põhjuseid. Lisaks aitab
see antioksüdant südameatakist taastuvaid inimesi. Uuringute tulemused
näitavad, et aine kiirendab südamerakkude taastumist
Kas sul on nahal haav, hammustus või mõni muu lahtine
vigastus? Leota puuvillast riidetükki rohelise tee sees ning kanna seda vigastuse
peale. Tee on antiseptilise toimega ning leevendab ka sügelust ja paistetust.
Seega võib seda kasutada päikesepõletuste ja sääsehammustuste puhul. Inimesed,
kes joovad pool tassi päevas, alandavad riski kõrge vererõhu tekkeks 50
protsendi võrra. Põhjuseks on tees leiduvad polüfenoolid, mis takistavad
veresoonte kokkutõmmet ja vererõhu kõrgenemist. Lisaks väidetakse, et rohelise
tee joomine kiirendab kalorite põletamise protsessi organismis.
Mate
Lõuna-Ameerika roheliseks teeks peetav mate leiab üha enam
austajaid eestlaste seas. Põhjuseks on mate toime, mis sarnaneb teistele
ergutavatele jookidele nagu roheline tee ja kohv. Tõepoolest meenutab mate jook
välimuselt rohelist teed, kuid maitset ja aroomi ei anna võrreldagi. Esimest
korda matet proovinuna kirjeldatakse seda kui maalähedase, talutavalt kibeda ja
tugeva aroomiga teejooki. Sarnaselt rohelisele teele on paraguai teed saadaval
erinevate segudena, et olla ka kõige nõudlikumate maitsemeelte järgi.
Lõuna-Ameerikas on populaarne segada matet piparmündi või tsitruselistega.
Levinud eksiarvamuse kohaselt sisaldab mate tee kofeiini
asemel sama aine stereoisomeeri nimega mateiin. Tegelikult sisaldab kuivatatud
tee 0.7-1.7% täiesti tavalist kofeiini. Kofeiinisisaldus võib sõltuda taime
soost ja sellest, kas seda on kasvatatud varjus või mitte. Võrdluseks
sisaldavad teelehed keskmiselt 0.4-0.9% ja jahvatatud kohv kuni 3.2% kofeiini.
Roheliseks kullaks kutsutud mate sisaldab lisaks kofeiinile
teisigi ergutavaid aineid. Mate nautijad väidavad, et joogil on teest ja
kohvist märgatavalt erinev toime. Teaduslikult põhjendatakse seda
struktuuriliselt sarnaste teobromiini ja teofülliini iseäraliku
kombinatsiooniga. Teobromiin on šokolaadis ja kakaos leiduv tujutõstev aine,
mis avaldab turgutavat toimet ka mate joojale. Sellel alkaloidil on küll
kofeiiniga sarnane toime, kuid mõjutab närvisüsteemi kordades vähem. Teofülliin
tõstab südamelihase toonust, vererõhku ja pulssi ning stimuleerib närvisüsteemi
tegevust. Mate igapäevased tarbijad kiidavad selle energiat, toonust ja
keskendumisvõimet tõstvaid omadusi. Kaalujälgijatele on meelt mööda mate
joomisega kaasnev kahanenud söögiisu. Leidub dietolooge, kes soovitavad
näljatunde leevendamiseks matet proovida. Ajaloost on teada juhtumeid, kus
Euroopast tulnud maadeavastajaid hämmastas indiaanlaste võime terveid päevi
ilma söömata tööd teha. Mate kuulus toonikute hulka, mis kohalikel niiviisi
tegutseda võimaldas.
Mate sisaldab rikkalikult polüfenoole, mistõttu on joogi
antioksüdantsed omadused võrreldavad rohelise teega. Antioksüdandid tõstavad
raku võimet end kahjustuste vastu kaitsta. Seeläbi saab organism tervikuna
kaitstud mitmete krooniliste haiguste eest. Nii taime lehed kui sellest
tehtavad tõmmised sisaldavad märkimisväärsel kogusel kaaliumi, naatriumi ja magneesiumi.
Mate sisaldab B1-vitamiini, mille puudust võib tekitada liigne alkoholi, kohvi
ja koolajookide tarbimine. Muuhulgas on vitamiini vaja ajutegevuse ja mälu
talitluseks ning närvisüsteemi normaalseks tegevuseks. Mates leidub aineid,
millel on tugev mõju inimese immunsüsteemile. Keha kaitsesüsteemi
stimuleerimine aitab meil edukamalt haiguste vastu võidelda.
Vaatamata mate stimuleerivatele ja tervist turgutavatele
toimetele on mõned uuringud kirjeldanud taime kantserogeensust. Mitmed uuringud
on seostanud regulaarset mate joomist kõrgenenud riskiga erinevate vähivormide
tekkeks. Kõige järjekindlamaid tulemusi annab seos söögitoruvähi ja matejoogi
tarvitamise vahel. Siiski väidetakse, et vähirisk võib tõusta mate väga kõrgel
temperatuuril tarbimisest. Kõik liigkuumad joogid kahjustavad suu limaskesta,
söögitoru ja magu. Kahjustused võivad viia vähi arenemiseni. Siiski ei lükka
põhjendused ümber teisi uurimusi, mis on kinnitanud vähki tekitavate ainete
olemasolu mates. Kas mate on tervist andev või võttev jook? Selles osas ei leia
teadlased ühest vastust, kuna matest on leitud komponente, mis võivad vähi
arengut pidurdada. Need vastukäivad leiud on viinud segaduseni ja lõpliku
otsuse peab tegema ikkagi tarbija ise. Traditsioonilise tarbimise järgi lisatakse
samadele lehtedele korduvalt vett juurde. Selle tulemusel puutub teejooja kokku
suurema koguse kantserogeensete ainetega. Klassikalise teetseremoonia jooksul
võidakse vett vahetada tervelt kaheksa korda! Üks tassitäis värsketest
lehtedest tehtud matet kahandab märgatavalt riski kokkupuuteks kahjulike
ainetega ja erilist põhjust kartmiseks ei ole.
Punane tee
Eksootilisel punasel ehk rooibos teel pole traditsioonilise
teetaimega midagi pistmist. Punast teed tehakse kadakapõõsast meenutava taime
lehtedest. Madal Aspalathus linearis
põõsas kasvab vaid Lõuna-Aafrikas Hea Lootuse neeme lähistel. Korjamisel on
rooibose lehed rohelised, kuid kääritamisprotsessi tulemusel omandab teejook
tassi valatuna sügavpunase värvuse.
Sarnaselt rohelisele teele sisaldab rooibos flavonoide, mis
töötavad inimkehas antioksüdantidena. Neist tugevaima toimega on aspalatiin,
mille toime avaldub organismi oksüdatiivse stressi alanemises ning
vananemisprotsesside aeglustumises. Oksüdatiivne stress tekib siis, kui
antioksüdantide tase on organismis vabade radikaalidega võrreldes tasakaalust
välja langenud. Tegu on ohtliku seisundiga, kuna see võib aidata kaasa vähktõve
ja mitmete muude krooniliste haiguste arengule. Vabade radikaalide üleliigsele
tekkele ja enneaegsele vananemisele aitavad kaasa päikesekiirgus, alkoholi
liigtarbimine ja suitsetamine. Lisaks sellele väheneb aastate möödudes inimese
loomuliku antioksüdantse süsteemi suutlikkus. Seega aitab antioksüdantide
poolest rikaste toodete tarbimine aeglustada vananemist ning eemal hoida
raskeid kroonilisi haigusi. Seetõttu tuntaksegi rooibost Aasias kui „pika elu
teed“.
Kõrge flavonoidide sisaldus põhjustab rooibose
spasmolüütilisi omadusi, mispärast kasutatakse teejooki kõhuvalu, ärritunud
soole sündroomi ja muude kõhuvaevuste puhul. Rooibos on suurendanud
laborikatsetes katseloomadel maksa vastupanuvõimet, mis annab lootust tulevikus
tee kasutamisele krooniliste maksahaiguste ravimisel. Slovakkias tehtud
uuringute tulemusel soovitavad teadlased tarbida teed krooniliste maksaprobleemide
korral.
Rooibos ei sisalda kofeiini, mistõttu on see sobilik
inimestele, kellel on probleeme südametegevuse, vererõhu, närvisüsteemi või
maohaavanditega. Nimelt võib kofeiini tarbimine tekitada unetust,
ärevushäireid, südame arütmiat ja muid ebameeldivaid kõrvalnähte. Samuti
sisaldab üks tassitäis punast teed poole vähem tanniine kui sama kogus rohelist
teed. Tanniinid annavad teele kibeda maitse ning mõjutavad ainevahetust
takistades raua ja valkude omastamist. Kohv ja tee sisaldavad oblikhapet, mida
ei tohiks tarbida inimesed, keda vaevavad osteoporoos või neerukivid. Teadlased
on kindlaks teinud, et punane tee ei sisalda oblikhapet ning on seega sobivaks
asenduseks kohvile ja teele.
Ilmunud ajakirjas Tervis Pluss. Foto: cukierski.net
No comments:
Post a Comment