Septembrist kuni
lumetulekuni tasub minna jõhvikale, sest need tervist toetavad marjad aitavad
muuhulgas vastu panna ka sügisestele haigustele.
Juba vanarahvas teadis, et kuremari on põie- ja
neerupõletike vastu tõhus relv. Tänapäeval on vanadest aegadest peale
täheldatud omadused teadusliku kinnituse saanud. 1994. aastal viidi läbi
põhjalik uuring, mille käigus jõi üks grupp naisi igapäevaselt 300 ml
jõhvikamahla ning kontrollgrupile anti „jõhvikamaitselist“ mahla. Jõhvikamahla
joojatel esines mõõdetud perioodi jooksul üle poole vähem kuseteede põletikke.
Praeguseks on katseid korduvalt sarnaste tulemustega korratud. Jõhvikamahla
tõhusus peitub uriini happelisemaks muutmises, antibakteriaalses hipuurhappes
ja teistes osakestes, mis takistavad kolibakterite elutsemist organismis.
Põletiku tekkimiseks peavad haigusetekitajad end kuseteede seintele kinnitama,
kuid jõhvikates leiduvad ühendid takistavad sellel juhtumast. Seejärel väljuvad
kolibakterid organismist loomulikul teel. 80-90% kuseteede põletikest on
põhjustatud kolibakterite ehk soolekepikeste tegevusest, mistõttu võib
jõhvikate poolt antavat kaitset lugeda märkimisväärselt efektiivseks.
Muuhulgas võivad kolibakterid põhjustada kõhulahtisust ja muid
ebameeldivaid seedehäireid. Vanuri, väikelapse või rasket kroonilist haigust
põdeva inimese puhul võib soolekepikeste poolt tekitatud seisund eluohtlikuks
muutuda. Jõhvikates leiduv tanniinide grupp muudab kolibakterite membraane,
takistab bakteritel rakkudega kokku puutuda ja häirib bakteritevahelist
kommunikatsiooni. Kõik need täheldatud omadused viitavad sügisestele marjadele
kui antibiootikumiravi võimalikule alternatiivile.
Suurem osa põletikulistest haigustest saab alguse
haigusetekitajate kinnitumisest inimorganismi kudedele. Tänaseks on selgunud,
et jõhvikate toime ei oma mõju ainult kolibakteritele, vaid reguleerib laiemalt
eri liiki mikroobide tegevust. Mehhanism on sama, mis on hoidnud kolibakterite
talitlust kontrolli all. Kukemarjade söömisel väheneb seedekulglas
toidumürgistust ja põletikke tekitavate bakterite hulk märgatavalt. Katsed on
näidanud, et samaaegselt suureneb seedimist soodustavate bakterite kogus kuni
25-kordselt. Seega on jõhvikad tugeva probiootilise toimega ning osutuvad eriti
kasulikuks peale antibiootikumide kuuri. Ravikuuri järgselt on tähtis taastada
sooltes normaalse mikrofloora.
Jõhvikad sisaldavad kiinahapet, mille omapära seisneb
organismis muutumatuna püsimises. Kiinahape muudab uriini enne kehast väljumist
kergelt happelisemaks ja sellest piisab, et hoida ära kaltsiumi ja fosfaadi
ühendite moodustumist lahustumatuteks kivideks. Jõhvikate tarbimine aitab
neerukivide teket vältida, sest enamik kividest koosneb just nimelt
kaltsiumisooladest.
Ateroskleroosi käigus koguneb LDL-kolesterool ehk „halb
kolesterool“ arterite seintele, mistõttu on loomulik vere ringlus häiritud.
Edasi arenenud haigus võib takistada vereringet ohtlikul määral või täielikult,
millest annavad märku valud rinnus. Ateroskleroos võib viia vereklompide tekke
ja südameatakini. Jõhvikates sisalduvad flavonoidid aitavad alandada „halva
kolesterooli“ taset ning pakuvad kaitset levinud südamehaiguse eest.
Teiste viljadega võrrelduna on jõhvikad antioksüdantide
koguse poolest esirinnas. Liigne oksüdatiivne stress võib põhjustada kiiremat
vananemist, krooniliste haiguste teket ja väsimust. Antioksüdandid võivad
takistada kasvaja arengut ja vähendada vähiravi ebameeldivaid kõrvaltoimeid.
Punakad marjad sisaldavad endas 5 korda rohkem antioksüdante kui brokkoli ning
ületavad oma suures koguses ka õunu, maasikaid, apelsine ja sidruneid.
Antioksüdantide hulka vähendavad töötlemine, pikk hoiustamisperiood ja
kuumutamine.
Jõhvikas on oivaline lisand kaalusõbra toidulauale, sest see
on madala kalorsuse ja süsivesikute kogusega ning sisaldab ohtralt kiudaineid.
50 grammi jõhvikaid sisaldab napilt üle 20 kalori! Tarbides jõhvikaid saab
inimene vajaliku koguse K-vitamiini, et säilitada luukoe loomulikku tihedust ja
tugevust. Lisaks vajab inimene K-vitamiini neerude normaalse talitluse tagamiseks.
Kodumaised kartulid sisaldavad tõepoolest C-vitamiini, aga selle sisaldus on
märtsikuuks langenud tervelt viis korda. Appi tulevad külmutatud jõhvikad, mis
sisaldavad suurel hulgal organismi tugevdavat C-vitamiini. Külmadel ja märgadel
aegadel aitab see vitamiin tõrjuda kehast välja külmetushaiguste tekitajaid.
Sagedasti on kaalujälgijad jõhvikate kasulike omadustega
kursis, kuid nende haput maitset ei pruugi kõik ühtemoodi taluda. Poodides on
saadaval jõhvikatooteid, mis maitsevad meeldivamalt, ent nende valmistamisel on
tihti kasutatud suurtes kogustes suhkrut. Kuivatatud jõhvikad võivad varjata
enda koostises suurt hulka liigseid süsivesikuid. Eriti tasub seda meeles
pidada Atkinsi tüüpi dieetide järgijatel.
Jõhvikaid, nendest pressitud mahla ja teisi saadusi ei
soovitata tarbida koos varfariini ja muude verd vedeldavate ravimitega.
Suubritannias on avalikkuse ette jõudnud mitmeid juhtumeid, kus varfariini ja jõhvikamahla
koostoimel tekkisid patsientidel rasked sisemised verejooksud.
Korjamine ja
säilitamine
Marju võib soodesse ja rabametsadesse otsima minna
septembrist kuni lumetulekuni. Jõhvikaid on kõige kasulikum korjata
oktoobrikuus, sest pooltoorena korjatud marjadel on madal toiteväärtus.
Korjatud marjad seisavad hästi külmutatult või läbi keedetud külmas vees.
Neljakraadises vees säilib marja toiteväärtus kuni pool aastat. Kukemarju võib
hoida talv läbi külmutamata või leotist kasutamata ka pimedas ja jahedas kohas.
Sügisesed retseptid
jõhvikatega
Jõhvikate eripärast maitset võib tasakaalustada apelsinide,
õunte, ananasside või pirnidega. Hapukat maitset saab kavalalt ära kasutada
toorsalatites, asendades sidrunimahla ja äädika hoopis värskete jõhvikatega või
nendest pressitud mahlaga. Kuivatatud sügismarjad lisavad särtsu müslile või kaerahelbepudrule.
Apelsini-jõhvikaküpsised
220 g tükeldatud jõhvikaid
225 g võid
180 g valget suhkurt
110 g pruuni suhkurt
310 g nisujahu
1 muna
1 tl apelsinikoort
2 spl apelsinimahla
½ tl küpsetuspulbrit
½ tl soola
60 g tükeldatud kreeka pähkleid (soovi korral)
Katteks:
190 g puudersuhkrut
½ tl apelsinikoort
3 spl apelsinimahla
Eelsoojenda ahi 190 kraadini. Sega suures kausis või, valge
ja pruuni suhkru ühtlaseks massiks. Lisa muna, apelsinikoore ja mahla ning sega
korralikult läbi. Seejärel vala apelsinisegusse jahu, küpsetuspulbri ja soola.
Lõpuks vala taina sisse jõhvikad ja soovi korral ka kreeka pähklid. Sega
tainast marjade ühtlase jaotumiseni. Aseta valminud taina supilusika abil
küpsetusalusele või küpsisevormidesse. Küpsised peaksid olema alusele asetatud
vähemalt 4-5 cm vahedega. Küpseta neid 12-15 minutit kuni ääred on kuldseks
värvunud. Eemalda küpsised aluselt ja aseta taldrikule jahtuma. Väikeses kausis
sega omavahel apelsinikoored, mahla ja puudersuhkru ühtlaseks massiks. Vala
selle üle jahtunud küpsiste ja lase seista kuni tahkumiseni.
Smuuti „Marjaüllatus“
50 ml jõhvikamahla
50 ml õunamahla
175 g külmutatud marjasegu
125 g madala rasvasisaldusega jogurtit (maitsetu või
maasikaga)
Purusta köögikombaini või saumikseri abil. Kõigepealt lisa
mahlad, seejärel jogurt ja kõige viimaks marjasegu. Mikserda täisvõimsusel
20-30 sekundit. Magusama maitse jaoks võib lisada koosmarjaseguga ka mett või
vahtrasiirupit.
Ilmunud ajakirjas Tervis Pluss. Pilt: Vegetarian-nutrition.info
No comments:
Post a Comment