Kiire kaalukaotus greibiga



Greibidieet lubab nädalaga vabaneda tervelt 3-4 üleliigsest kilogrammist.
Esimesed kuuldused greibidieedist hakkasid levima Ameerika näitlejate seas 1930ndatel aastatel, mistõttu tuntakse seda ka Hollywoodi dieedi nime all. Neljakümne aasta pärast sai dieet tõeliselt populaarseks, sest puuviljale poogiti külge lausa maagilisi omadusi. Reklaamidest võis teada saada, et greibis sisalduvad ained hävitavad iseseisvalt ja väga efektiivselt rasvarakke. Tänaseks päevaks on greipi põhjalikult uuritud ja selle tulemusel imekspandavad omadused ümber lükatud. Samas ei ole dieedi populaarsus kuhugi kadunud. Popikuninganna Kylie Minogue on avaldanud, et 7-päevane greibikava on tema salarelv üleliigsete kilode vastu. Staar jääb hapukatele puuviljadele lootma enne tähtsaid esinemisi ja rannapuhkusele minekut. Greibidieedist liigub ringi palju eri versioone, kuid läbivad reeglid on neil kõigil sarnased. Suurimad erinevused esinevad tavaliselt lubatud ja keelatud toiduainete nimekirju võrreldes.

Harilikult tehakse greibfruudi kuuri 7-12 päeva ning selle jooksul väheneb kehakaal 1-4 kilo võrra. Söömisel on põhiliselt rõhku pandud greibile, salatitele, köögiviljadele, lihale ja munale. Tähtis on meeles pidada, et greibidieet ei muuda keha saledamaks ega tõmba kõhtu trimmi. Pigem on tegu hüppega kiirema ainevahetuse ja efektiivsema kaalulangetuse suunas.

San Diegos läbi viidud uuringud näitasid, et kolm korda päevas greibimahla joonud ülekaalulised kaotasid kontrollgrupiga võrreldes rohkem kilosid. Katseid läbi viinud Dr. Ken Fujioka sõnul aitab greibi söömine veresuhkru taset madalamal hoida. Selle tagajärjel muutub toidu töötlemine efektiivsemaks ning väiksem osa tarbitud kaloritest talletatakse rasvana. Lisaks sellele on greip kõrge veesisaldusega, tervenisti 90% viljast koosneb vedelikust. Suurem vee tarbimine võib kiirendada ainevahetust ja tõsta energiataset.

Pool greipi sisaldab vaid 52 kalorit ja 0 grammi rasva! Mahlakas puuviljas leidub sidrunhapet, naturaalseid suhkruid ja eeterlikke õlisid. Greip on rikas kaltsiumi, foolhappe, fosfori ja kaaliumi poolest. Greip on suurepärane allikas immuunsüsteemi tööd toetava C-vitamiini saamiseks. Vitamiin vähendab külmetuse sümptomeid ja nende esinemise sagedust. C-vitamiin aitab vältida vabade radikaalide poolt põhjustatud kahjustusi rakkudele, mistõttu väheneb risk põletikuliste protsesside nagu reuma ja osteoartriidi tekkeks. Uuringutele tuginedes võib väita, et C-vitamiinirikaste puu- ja köögiviljade tarbimine alandab südamehaiguste, rabanduste ja vähi riski.

Greibile annavad roosa ja punase värvitooni karotenoidide klassi kuuluv lükopeen. Tihti esinevate karotenoidide seas on just lükopeen tõhusaim vabade radikaalide hävitaja. Kasvajate tekkimise eest kaitsevad ka greibis esinevad limonoidid, millede pikk toimeaeg on eeliseks teiste antikantserogeenide ees. Rohelises tees ja šokolaadis esinevad fenoolid on inimese kehas aktiivsed vaid 4-6 tundi. Vastukaaluks tegutsevad limonoidid organismis kuni 24 tundi!

Ajakirjas British Journal of Nutrition avaldatud uuringu tulemused viitavad greibimahla neerukivide vastasele toimele. Nimelt igapäevaselt ½ kuni 1 liitri tsitruseliste mahla joonud naistel suurenes uriini happelisus ja sidrunhappe osakaal. See vähendab märgatavalt riski lahustumatu kaltsiumoksalaadi ladestumiseks, mis on üks neerukivide põhikomponente.

Katsed on näidanud, et greibis sisalduvad ained soodustavad maksaensüümide tööd. Selle tulemusel väljutavad ensüümid kehast mürkaineid efektiivsemalt ning organismi jääb vähem vähi arengut soodustavaid toksiine. Pärast rasket päeva peletab väsimust greibimahlast ja meest kokku segatud toonik. Värskelt pressitud greibimahl aitab leevendada köha ja kriipivat kurku.

Greibidieedi menüü

Tee ja kohv peavad olema ilma suhkruta. Liha puhul ei ole valmistamismeetod tähtis. Õhtused tärklisevabad  köögiviljad (näiteks lillkapsas, brokkoli, paprika ja spinat) võiksid olla soovitatavalt aurutatud, et nende toiteväärtus oleks säilinud.

Hommikusöök
½ greipi
2 peekoniviilu
2 muna
Tee ja kohv

Lõunasöök
½ greipi
Salat
Liha

Õhtusöök
½ greipi
Liha
Köögiviljad
Tee ja kohv

Ettevaatust! Greibi söömine ja pressitud mahla joomine koos ravimitega manustamisel võib põhjustada ootamatuid kõrvalnähte või ravimite efektiivsuse vähenemist. Küsi apteekrilt või perearstilt, kas konkreetse ravimiga on tsitrusvilja tarbimine lubatud või mitte.

Dieedi reeglid

·         Ära eemalda dieedi menüüst ühtegi toiduainet. Peekoni ja salatite söömine on tähtis, kuna need mängivad olulist rolli rasvade põletamises.
·         Toidukordade vahel ei ole lubatud süüa.
·         Päevas on lubatud juua kuni üks tass kohvi, sest see põhjustab organismis insuliinitaseme tõusu.
·         Vett tuleb juua vähemalt kaheksa klaasi päevas.
·         Väldi rammusaid ja süsivesikuterikkaid salatikastmeid. Eelistama peaks puhast oliiviõli, sidrunimahla ja äädikat.
·         Liha, salati ja köögiviljade portsjoneid võib kahe- või kolmekordistada.
·         Füüsiline treening ei ole dieedi ajal soovitatav, sest toitumisplaan ei anna selleks piisavalt kaloreid.
·         Dieeti ei ole lubatud järgida üle 12 päeva.

Tavaliselt lubatud toidud
Greip, muna, liha, brokkoli, pähklid, kapsas, roheline sibul, tomat, spinat, seller, paprika, punane sibul, juust ja redis.

Rangelt keelatud toidud
Kartul, oad, harilik sibul, mais, pagaritooted, leib-sai ja riis.

Ilmunud ajakirjas Tervis Pluss. Foto: pittmandavis.com

No comments:

Post a Comment