Gluteenitalumatuse
all kannatajad ei või süüa tavalist singivõileiba ega lubada endale kohvi
kõrvale magusat saiakest.
Gluteenivaba dieedi järgimine on tähtis inimestele, kellel
on diagnoositud tsöliaakia ehk gluteenenteropaatia. Tsöliaakiahaigetel
kahjustavad nisust, rukkist, odrast ja kaerast valmistatud toidud peensoole
limaskesta. Neis neljas teraviljas leidub teatud tüüpi valke, mis hävitavad
haiguse käes kannatajate peensoole hattusid. Peensoole hatud on umbes 1 mm
kõrgused kinda sõrme osa meenutavad limastkesta jätked. Haiguslugu võib jõuda
nii kaugele, et hatud on täielikult kadunud ja tekkinud on atroofia. Hatud
mängivad organismis väga tähtsat rolli, sest nende kaudu imenduvad kõik tähtsad
toitained. Peensooles omastatakse muuhulgas ka vitamiine, mineraalaineid ja
mikroelemente. Tavapärased sümptomid nagu pidev kõhulahtisus ja kõhnumine
viitavadki toitainete kaole organismis. Tsöliaakiasse haigestunud inimestel on
selleks pärilik eelsoodumus. Mõned uuringud näitavad, et gluteenitalumatust
esineb vähemalt ühel 133-st inimesest Euroopa riikides. Lisaks tsöliaakiale
võib gluteen põhjustada allergiat, mis otseselt soolestikku ei kahjusta.
Teadlased usuvad, et ühel osal patsientidest polegi võimalik kroonilist haigust
kinnitada. Vaatamata sellele võivad nad kaevata kergemate vaevuste üle, mis
tulenevad ülitundlikkusest gluteeni vastu.
Gluteen on raskestiseeditav valk, mida sisaldavad nisu, oder
ja rukis. Samuti võib gluteeni sisaldada kaer, kuid teadlased on selle
teravilja suhtes eri arvamustel. Igal juhul tasub gluteenitalumatul seda
vältida. Tsöliaakia raviplaan kujutab endast gluteenivaba dieeti ning selle
esimesi tulemusi võib märgata juba pärast esimest nädalat. Kogu peensool
paraneb 3-6 kuu vältel, kuid see ei tähenda, et seejärel võiks taaskord
gluteeni sisaldavaid tooteid tarbida. Organismi seisukohast on tähtis terve elu
järgida gluteenivaba toitumiskava, et ära hoida tõsisemaid terviseprobleeme,
mis püsivate seedetrakti kahjustustega kaasnevad.
Gluteenitalumatud peavad tihti uurima paljude toiduainete ja
roogade tausta, sest gluteen võib peituda üsna ootamatutes kohtades. Sojakaste
võib esmaspilgul tunduda ohutu valikuna, kuna soja ei sisalda gluteeni. Küll
aga võib odavamatesse kastmetesse raha kokkuhoiu eesmärgil lisatud olla nisu
ning see ei pruugi pakendil märgitud olla. Seepärast on targem sojakastet mitte
tarbida, kui selle kvaliteedis ei saa täielikult kindel olla. Enamik jäätiseid
ei sisalda gluteeni, aga tähelepanelik tuleb olla toodete puhul, millesse on
juurde pandud ohtralt lisandeid. Kindlasti võib gluteeni leiduda
küpsisetükikestega jäätises. Kõige kindlam valik on õppida selgeks kodune
jäätisetegu. Sarnaselt kreemjatele suppidele võib enamik kastmetest sisaldada
nisujahu. Restoranides lisatakse kastmetele tihti suuremal hulgal jahu, et
odavama raha eest suuremat kogust valmis vaaritada. Kodustes kastmetes saab
asendada nisujahu maisijahuga, mis maitset vaid vaevumärgatavalt muudab.
Gluteenisisaldusega võivad üllatada mõned tabletid ja see ei pruugi isegi
pakendil märgitud olla. Ravimitööstus kasutab vahel teraviljasaaduseid
tablettide sidusainena. Gluteenivalgud peidavad end vorstides, pihvides ja
vahel isegi kartulikrõpsudes. Kahtluse korral võib alati võtta ühendust
tootjaga, et saada kinnitust gluteeni sisalduse kohta.
Ameerikas on leidnud gluteenivaba elustiil järgijaid ka
nende hulgas, kellel tsöliaakiat pole diagnoositud. Leidub gluteenivastaseid,
kes tunnevad end paremini seetõttu, et söövad dieedi tulemusel vähem kiirtoite
ja valmisprodukte. Suur osa kiiresti valmivatest toitudest sisaldavad lisaks
gluteenile liigseid kaloreid ja küllastunud rasvu. Loomulikult muutub
enesetunne paremaks, kui seniste kaloripommide asemel tarbitakse
vitamiinirikkaid puu- ja juurvilju.
Gluteenivaba toitumiskava järgijatele on välja mõeldud
retsepte, et elu magusamaks teha!
Mandliküpsised
šokolaaditükkidega
470 g mandlijahu
200 ml viinamarjaseemneõli
200 ml agaavinektarit
25 ml vanilliessentsi
140 g tumeda šokolaadi tükikesi
80 g tükeldatud mandleid
1 tl küpsetuspulbrit
½ tl soola
Sega suures kausis mandlijahu, sool ja küpsetuspulber.
Väiksemas kausis kombineeri viinamarjaseemne õli, agaavinektar ja
vanilliessents. Vala saadud vedeliku jahusegusse ja liiguta ringi kuni täieliku
segunemiseni. Seejärel lisa taignasse šokolaaditükid ja tükeldatud mandlid.
Aseta ühe supilusikatäie haaval taigent küpsetuspaberile ja suru see peopesaga
laiaks. Küpseta 7-10 minutit 180 kraadi juures kuni küpsised on kergelt
kuldseks muutunud. Lase valminud küpsistel panni peal 20 minutit jahtuda.
Lubatud ja keelatud
toiduained
Teravili
Lubatud: Mais,
tatar, hirss, soja, riis
Keelatud: Nisu-,
rukki-, odra- ja kaerajahust tooted, nisujahust pasta, küpsised, tordid,
müslid, manna
Piimatooted
Lubatud: Keefir,
juust, kohupiim, jogurt, hapu- ja rõõskkoor
Mittesoovitatav:
Täispiim
Aedviljad
Lubatud: Kartul,
porgand peet, värske kapsas, lillkapsas, kurk, tomat, paprikas, kõrvits,
põlduba, porru, mugulsibul
Keelatud:
Aedviljakonservid, kaalikas, hapukapsas
Liha
Lubatud:
Kanaliha, sealiha, veiseliha, kala, keel, maks, kanamunad
Keelatud:
Keeduvorstid ja –singid, viinerid, sardellid, suitsuvorstid, verivorst,
pelmeenid
Puuviljad ja marjad
Lubatud: Kõik
värsked puuviljad ja marjad
Mittesoovitatav:
Apelsin, mandariin
Rasvad
Soovitatav: Või,
oliiviõli
Mittesoovitatav:
Margariin
Keelatud:
Majonees
Magusained
Lubatud: Suhkur,
mesi
Mittesoovitatav:
Aspartaam
Keelatud:
Teraviljasisaldusega maiustused
Joogid
Lubatud:
Mahlajoogid, taimetee, mineraalvesi
Mittesoovitatav:
Gaseeritud joogid, oakohv, kakao
Keelatud: Viljakohv,
kali, õlu
Maitseained ja lisandid
Lubatud: Kõik
maitsetaimed ja ürdid
Mittesoovitatav:
Tomatipasta, ketšup
Keelatud:
Teravilja sisaldusega maitsesegud ja salatikastmed
Ilmunud ajakirjas Tervis Pluss. Pilt: melindahilsonnneely.com
No comments:
Post a Comment