Itaaliapärased bruschetta’d, värsked puuviljad ja
šašlõkk köögiviljadega – sel suvel kerge kehakinnitus veelgi maitsvamaks ja
tervislikumaks!
Kellele ei meeldiks suvekuud, mil ilmad on soojemad ja
senisest enam on võimalik aega veeta kodust väljaspool. Küll aga annavad
tihtilugu suvega kaasnevad aiapeod, grillimised ja piknikud ahvatluse tervisliku
toidusedeli unustamiseks ja söömisega liialdamiseks. Kui sooviks on suvel oma
senist head vormi hoida või mõne lisakilo kaotada, tulevad appi tervislikud
suupisted, mida toidukordade vahel näksida. Need aitavad ära hoida ülesöömist,
mis hoiab omakorda kaalunumbreid kontrolli all.
Värsked puuviljad
Kõikvõimalikud värsked fruktid aitavad samaaegselt leevendada
näljatunnet ja alandada tarbitavate kalorite kogust. Eriti mõnusaks palaks on
puuviljad ja marjad neile, kellel on suvel kõrgenenud magusaisu. Värskendavates
viljades on naturaalselt esinevaid suhkruid, mille tarbimisega saab organism
korraliku koguse vitamiine ja teisi mikrotoitaineid. Kui tavalistest lõigutud
puuviljadest tekkib tüdimus, võib neid kasutada salatites, smuutides ning
maitsestamata jogurtiga segatuna.
Mahlajää
Poes müüdavad mahlapulgad ja mahlajäätised on tihti
kunstlike maitse- ja värvainetega ning sisaldavad muidki tervisele kahjulikke
lisandeid. Palju tervislikum lahendus on ise mahlajää valmistamine. See on
imelihtne! Vala täismahla jääkuubikute restile ja tõmba sellele kile peale.
Lükka läbi kile iga jääkuubiku keskele tikk. Mahlakuubikute täielikul
jäätumisel on valminud mõnus jahutus palavate suveilmade tarbeks. Täismahla
sisse võib segada ka mikserdatud puuvilju, et mahlajää oleks toitvam.
Šašlõkk
köögiviljadega
Grillvarda otsa saab liha asemel lükata hoopis köögivilju,
näiteks kirsstomateid, paprikat, šampinjone ja suvikõrvitsat. Aedviljadega
täidetud vardad võib juba hommikul enne grillipidu külmkappi ootele panna, et
süte hõõgudes oleks mahe suutäis käepärast võtta. Tahedama suutäie austajatele
võib vardale laduda vaheldumisi liha ja köögivilju.
Jogurtiparfee
Laota erinevate kihtidena kaussi maitsestamata jogurtit ning
värskeid maasikaid, mustikaid ja vaarikaid. Kõige peale raputa natuke müslit.
Isetehtud müsli on poes müüdavast parem valik, sest kaubalettidel olevas
valikus domineerivad üleliigselt lisatud suhkruga tooted. Koduse müsli jaoks
sega omavahel kaerahelbed, nisukliid, kuivatatud puuviljad ja mandlilaastud.
Smuutid
Värsketest puuviljadest blenderi, saumikseri või
köögikombaini abil valmistatud joogid on palaval suvepäeval tõeliseks
kosutuseks. Segujookide sees võib kasutada nii kodumaiseid aiasaaduseid kui ka
poest ostetud eksootilisemaid vilju. Smuutidele saab muuta ahvatlevateks
kokteilideks, lisades neile piima või maitsestama jogurtit. Kindlasti on tegu
tervislikuma valikuga kui limonaadid või poes müüdavad mahlajoogid.
Köögiviljad
dipikastmega
Sega tilli, murulauku või teisi rohelisi maitsetaimi ja
natuke jahvatatud musta pipart kodujuustu sisse. Lisa segule supilusikatäis
madala rasvasisaldusega hapukoort. Tulemuseks on hõrgutav dipikaste, kuhu sisse
ei pea kastma vaid kartulikrõpse. Mahe dipikaste sobib muuhulgas värskete kurgi
viilude, paneeritud lillkapsa ja beebiporgandite kõrvale.
Pähklid
Pähklid on suurepärased suvised suupisted, mis ei tee
targalt tarbides tervisele liiga. Need sisaldavad tervislikke rasvhappeid ja
vähi tekke riski vähendavaid antioksüdante. Muuhulgas on heaks valikuks
maapähklid, makadeemia pähklid, pistaatsia pähklid ja mandlid. Eelistada tuleks
pähkleid, millele ei ole lisatud soola ega muid lisandeid.
Retseptid
Mõnus müslibatoon
175 g võid
150 g mett
100 g Demerara/toorsuhkrut
350 g kaerahelbeid
75 g pekanipähkleid (pooleks tehtud)
75 g rosinaid
75 g kuivatatud papaiat, tükeldatud
75 g kuivatatud aprikoose, tükeldatud
50 g kõrvitsaseemneid
50 g päevalilleseemneid
50 g seesamiseemneid
50 g jahvatatud mandleid
1 tl jahvatatud kaneeli
Eelkuumuta ahi 190 kraadini. Võta 23 cm laiune nelinurkne
koogivorm ning vooderda selle põhi küpsetuspaberiga. Lisa või ja mesi
praepannile ning kuumuta neid aeglasel tulel kuni või on sulanud. Kui segu on
muutunu ühtlaseks, siis lisa suhkru ja sega selle täieliku lahustumiseni. Tõsta
kuumust segu keemiseni ja keeda seda 2 minutit samal ajal segades. Selle
tulemusel valmib karamellikaste. Eemalda kuumuselt ja lisa ülejäänud
koostisained. Sega ringi kuni ühtlase massi tekkimiseni. Tõsta lusika abil
müslitainas koogivormile ja pressi see ühtlasele kõrgusele. Hoia vormi 15
minutit ahjus kuni ääred muutuvad pruuniks. Eemalda ahjust ja jäta jahtuma.
Enne batoonideks lõikamist ja söömist jahuta müslivorm külmkapis maha.
Müslibatoonid sobivad suurepäraselt nii kodus näksimiseks kui ka matkadele ja
reisidele kaasa võtmiseks! Need müslibatoonid annavad paraja koguse kiudaineid
ja tervislikke rasvu.
Bruschetta tomati ja
basiilikuga
1 keskmise suurusega baguette (pikk Prantsuse sai)
6-7 küpset ploomtomatit
2 küüslauguküünt, hakitud
6-8 värsket basiilikulehte, hakitud
külmpressitud oliiviõli
purustatud musta pipart
Lõika saiast 1 cm paksused viilud ning rösti neid süte
kohal, grillahjus või kuumal pannil. Kuumaks aetud viilud tuleb korralikult üle
hõõruda poolitatud küüslauguküüntega. Seejärel piserda saiaviile oliiviõliga.
Hõõru saiadele pooleks lõigatud tomatite viljaliha, sortsuta peale veelgi
oliiviõli ja maitsesta musta pipraga. Kõige viimaks kata bruschetta’d värske basiilikuga. Itaaliast pärinevad bruschetta’d ühendavad endas küpsete
suviste tomatite ja särtsakalt värske basiiliku maitseomadused. Tegu on
tõeliselt kerge ja tervisliku toiduga, mis sobib nii eelroaks kui ka lihtsalt
suupisteks.
Smuuti „Vitamiinipäike“
pool banaani
100 g maasikaid
50 g mustikaid
50 g kirsse
2 jääkuubikut
50 ml apelsinimahla
90 g maitsestama jogurtit (või vanillimaitselist)
Mikserda kõik koostisained ühtlaseks joogiks. Magusama joogi
saamiseks võib lisada kuni 1 supilusikatäie mett.
Apelsinipala
kaneeliga neljale
4 keskmise suurusega apelsini
2 spl apelsinimahla
2 spl sidrunimahla
1 spl suhkrut
1 tl jahvatatud kaneeli
Eemalda terava noa abil apelsinikoor ja selle alune valge
kiht. Lõika iga apelsin 5-6 viiluks ja jaota neljale taldrikule. Sega kokku
mahlad, suhkur ja kaneel ning vala apelsiniviilud saadud vedelikuga üle.
Ilmunud ajakirjas Tervis Pluss. Foto: diet.lovetoknow.com
No comments:
Post a Comment