Üllatavalt tervistav õun



Õun on meie toidulaual üks tavalisemaid puuvilju, kuid vähesed on teadlikud selle tervist tugevdavatest omadustest.
Inglise keeles levinud ütlusel „Ãœks õun päevas hoiab arsti eemal“ võib tõepõhi all olla. Viimaste aastate jooksul on võetud luubi alla õuntes sisalduvad polüfenoolid ja tulemused on olnud üllatavad. Teadlased on avastanud, et õuntes sisalduvate fütotoitainete jaotus on eelnevalt arvatust palju unikaalsem. Fütotoitained pole küll eluks esmavajalikud ja ei anna energiat, ent need aitavad alandada krooniliste haiguste riski. Tõenäoliselt sisaldavad õunad laialt polüfenoole selleks, et vilja päikesest tuleva UVB-kiirguse eest kaitsta. Nimelt on mitmetel õuna koores esinevatel polüfenoolidel võime haarata endasse UVB-kiirgust. Polüfenoolid on otsekui õuna looduslik päikesekreem! Suur osa õunas sisalduvatest polüfenoolidest on antioksüdantsete omadustega. Seetõttu uurivad teadlased nende mõju inimesele. Eriti efektiivselt mõjutavad õunad rasvarikaste rakumembraanide oksüdeerumist. Protsessil on organismis tähtis roll, kuivõrd lipiidide peroksüdatsioon veresoontes on üks võtmefaktoreid arterite ummistumiseks. Seda tuntakse ateroskleroosi nime all. Mitmete uuringute algsed tulemused osutavad õunas sisalduvate ainete eri vähivormide tekke riski alandavatele toimetele, eriti soole- ja rinnavähi suhtes. Köögi- ja puuviljade mõju kopsuvähile on palju uuritud ja kõige silmapaistvamat mõju on avaldanud õunad. Võrreldes teiste viljadega omab õuntes sisalduv ainete kokteil märgatavalt kopsuvähi riski alandavat toimet. Teadlased ei ole täpset mehhanismi kindlaks teinud, kuid konkreetsete ainete leidmisel ja eraldamisel võivad need osutuda potentsiaalseteks vähiravimiteks. Loomulikult jäävad kõige tõhusamaks kopsuvähi riski vähendamise meetodiks suitsetamisest loobumine ja passiivse suitsetamise vältimine.

Sarnaselt kopsuvähki ennetavate avastustega üllatas teadlasi õuntes leiduvate ainete võime avaldada toimet astmale. Arvukad uuringud on leidnud seose õunte tarbimise ja astma tekke alanemise vahel. Ilmselt peitub toimejõud puuviljas leiduvates antioksüdantides ja põletikuvastastes ühendites.

Õunad toetavad südame-veresoonkonna tööd tänu kahele toitainete grupile: vees lahustuvad kiudained (pektiin) ja eelpool mainitud fütotoitained. Regulaarne õunte tarbimine alandab nii üldist kolesterooli taset kui ka LDL-kolesterooli ehk „halva kolesterooli“ taset. Mitmetes uuringutes on regulaarse tarbimise all mõistetud vaid päevas ühe värske õuna söömist. Meie südame-veresoonkonda võib põletikuliste protsesside eest kaitsta õuntes sisalduv kvertsetiin. Nimelt väheneb pärast õunte tarbimist C-reaktiivse valgu tase veres. C-reaktiivse valgu mõõtmist kasutatakse organismis esinevate põletike avastamiseks. Sarnast põletikunäidu alanemist on täheldatud katsealustel, kes tarbisid regulaarselt tumedat Å¡okolaadi.

Viimasel ajal on hakatud uurima õuntes sisalduvate polüfenoolide toimet veresuhkru reguleerimisele. Need polüfenoolid on võimelised süsivesikute seedimist ja imendumist mõjutama mitmel moel. Kvertsetiin ja teised flavonoidid takistavad teatud ensüümide toimimist, mistõttu keerulisemaid süsivesikuid lõhustatakse lihtsuhkruteks aeglasemal tempol. Selle tulemusel väheneb suhkrute vastuvõtmise koormus vereringele. Sama tulemuse annab seedeelundkonnast glükoosi imendumise kiirust vähendav toime. Insuliin on pankrease poolt toodetav hormoon, mida on vaja veresuhkru taseme langetamiseks. Polüfenoolid aitavad pankreasel rohkem insuliini toota, mille tulemusel on veresuhkru tase enam tasakaalus.

Rahvameditsiinis on õun alati tähtsal kohal olnud. Õunakoorest tehtud teega raviti palavikku, põrnahaiguseid, lümfisõlmede põletikke ja suhkruhaigust. Kuivatatud õuntest tehtud tõmmis pidavat aitama hingamisteede vaevuste ja kehvveresuse vastu. Suurtes kogustes õunu söödi kõhukinnisuse ja muude kõhukaebuste puhul. Enne suuremat söömingut tasub kõhus ruumi jätta ka õunale, sest see ergutab maomahla ja teiste seedenõrede eritumist.

Õunte keemiline koostis on erinev, kuna maailmas on tuhandeid õunasorte. Põhjapoolsemad õunasordid sisaldavad rohkem C-vitamiini, mistõttu võib Eestis kasvatatud õunu julgelt vitamiini rohkuse poolest eelistada. Mineraalidest sisaldavad õunad tavaliselt kaaliumit, mangaani, rauda ja magneesiumit. Kasulikke aineid sisaldab ka õunakoor ja isegi lehed!

Õunu on kõige tarbekam säilitada värskena jahedas ruumis, sest siis jäävad alles kõik mikrotoitained, millest osa võivad töötlemisel hävineda. Loomulikult on võimalik ubinatest teha kõiksugu hoidiseid, näiteks moosi, kompotti ja keedist. Jookidest võib teha mahla, siidrit ja veini. Kuivatatud õuntest ja selle koorest saab valmistada teed, mis sobib suurepäraselt pimedateks talveõhtuteks. Lisaks heale maitsele võib see hästi toimida palavikualandajana.

Hapusid õunu ei soovitata tarbida mao ja kaksteistsõrmiku haavandtõve, kõrgenenud happesusega gastriidi ja sapipõiepõletiku korral. Samuti peaksid eelistama magusamaid õunu maksa- ja sapiteede haiguste põdejad. Küll aga soovitatakse hapusid õunu tarbida neil, kel on alahappesusega gastriit.

Õuna-porgandisalat

3 õuna
4 keskmise suurusega porgandit
15 ml sidrunimahla
180 ml hapukoort või majoneesi
200 g rosinaid
140 g tükeldatud pekaanipähkleid

Koori porgandid ja lõika õhukesteks laastudeks. Koori õunad ja tükelda suupärasteks kuubikuteks. Lisa kõik koostisained salatikaussi ja segades lisa sidrunimahla, et vältida õunte pruuniks muutumist. Jahuta tund aega enne serveerimist.

Müsliküpsised õunaga

225 g isekerkivat jahu
100 g võid, tükeldatud
22 g pruuni suhkrut
1 tl kaneeli
2 dessertõuna, kooritud ja tükeldatud
75 g suhkruvaba müslit
1 suur muna, klopitud
4-5 spl 2% piima

Eelkuumuta ahi 190 kraadile. Kata ahjuvorm küpsetuspaberiga. Lisa kaussi jahu ja või ning hõõru näppude abil ühtlaseks seguks. Sega sisse suhkur, kaneel, õunatükikesed ja müsli. Lisa müsli ja piisavalt piima, et segu muutuks ühtlaseks taignaks. Aseta taigen supilusika abil küpsetuspaberile, jättes ruumi taigna paisumisele. Küpseta kuldpruuniks umbes 15 minutit. Retseptist tuleb umbes 24 tervislikku küpsist.

Ilmunud ajakirjas Tervis Pluss. Foto: comatosewithbraindamage.blogspot.com

No comments:

Post a Comment