Õun on meie
toidulaual üks tavalisemaid puuvilju, kuid vähesed on teadlikud selle tervist
tugevdavatest omadustest.
Inglise keeles levinud ütlusel „Üks õun päevas hoiab arsti
eemal“ võib tõepõhi all olla. Viimaste aastate jooksul on võetud luubi alla
õuntes sisalduvad polüfenoolid ja tulemused on olnud üllatavad. Teadlased on avastanud,
et õuntes sisalduvate fütotoitainete jaotus on eelnevalt arvatust palju
unikaalsem. Fütotoitained pole küll eluks esmavajalikud ja ei anna energiat, ent
need aitavad alandada krooniliste haiguste riski. Tõenäoliselt sisaldavad õunad
laialt polüfenoole selleks, et vilja päikesest tuleva UVB-kiirguse eest
kaitsta. Nimelt on mitmetel õuna koores esinevatel polüfenoolidel võime haarata
endasse UVB-kiirgust. Polüfenoolid on otsekui õuna looduslik päikesekreem! Suur
osa õunas sisalduvatest polüfenoolidest on antioksüdantsete omadustega.
Seetõttu uurivad teadlased nende mõju inimesele. Eriti efektiivselt mõjutavad
õunad rasvarikaste rakumembraanide oksüdeerumist. Protsessil on organismis
tähtis roll, kuivõrd lipiidide peroksüdatsioon veresoontes on üks võtmefaktoreid
arterite ummistumiseks. Seda tuntakse ateroskleroosi nime all. Mitmete
uuringute algsed tulemused osutavad õunas sisalduvate ainete eri vähivormide
tekke riski alandavatele toimetele, eriti soole- ja rinnavähi suhtes. Köögi- ja
puuviljade mõju kopsuvähile on palju uuritud ja kõige silmapaistvamat mõju on
avaldanud õunad. Võrreldes teiste viljadega omab õuntes sisalduv ainete kokteil
märgatavalt kopsuvähi riski alandavat toimet. Teadlased ei ole täpset
mehhanismi kindlaks teinud, kuid konkreetsete ainete leidmisel ja eraldamisel
võivad need osutuda potentsiaalseteks vähiravimiteks. Loomulikult jäävad kõige tõhusamaks
kopsuvähi riski vähendamise meetodiks suitsetamisest loobumine ja passiivse
suitsetamise vältimine.
Sarnaselt kopsuvähki ennetavate avastustega üllatas teadlasi
õuntes leiduvate ainete võime avaldada toimet astmale. Arvukad uuringud on
leidnud seose õunte tarbimise ja astma tekke alanemise vahel. Ilmselt peitub
toimejõud puuviljas leiduvates antioksüdantides ja põletikuvastastes ühendites.
Õunad toetavad südame-veresoonkonna tööd tänu kahele
toitainete grupile: vees lahustuvad kiudained (pektiin) ja eelpool mainitud fütotoitained.
Regulaarne õunte tarbimine alandab nii üldist kolesterooli taset kui ka
LDL-kolesterooli ehk „halva kolesterooli“ taset. Mitmetes uuringutes on
regulaarse tarbimise all mõistetud vaid päevas ühe värske õuna söömist. Meie
südame-veresoonkonda võib põletikuliste protsesside eest kaitsta õuntes
sisalduv kvertsetiin. Nimelt väheneb pärast õunte tarbimist C-reaktiivse valgu
tase veres. C-reaktiivse valgu mõõtmist kasutatakse organismis esinevate põletike
avastamiseks. Sarnast põletikunäidu alanemist on täheldatud katsealustel, kes
tarbisid regulaarselt tumedat šokolaadi.
Viimasel ajal on hakatud uurima õuntes sisalduvate
polüfenoolide toimet veresuhkru reguleerimisele. Need polüfenoolid on
võimelised süsivesikute seedimist ja imendumist mõjutama mitmel moel. Kvertsetiin
ja teised flavonoidid takistavad teatud ensüümide toimimist, mistõttu
keerulisemaid süsivesikuid lõhustatakse lihtsuhkruteks aeglasemal tempol. Selle
tulemusel väheneb suhkrute vastuvõtmise koormus vereringele. Sama tulemuse
annab seedeelundkonnast glükoosi imendumise kiirust vähendav toime. Insuliin on
pankrease poolt toodetav hormoon, mida on vaja veresuhkru taseme langetamiseks.
Polüfenoolid aitavad pankreasel rohkem insuliini toota, mille tulemusel on
veresuhkru tase enam tasakaalus.
Rahvameditsiinis on õun alati tähtsal kohal olnud.
Õunakoorest tehtud teega raviti palavikku, põrnahaiguseid, lümfisõlmede
põletikke ja suhkruhaigust. Kuivatatud õuntest tehtud tõmmis pidavat aitama
hingamisteede vaevuste ja kehvveresuse vastu. Suurtes kogustes õunu söödi
kõhukinnisuse ja muude kõhukaebuste puhul. Enne suuremat söömingut tasub kõhus
ruumi jätta ka õunale, sest see ergutab maomahla ja teiste seedenõrede
eritumist.
Õunte keemiline koostis on erinev, kuna maailmas on
tuhandeid õunasorte. Põhjapoolsemad õunasordid sisaldavad rohkem C-vitamiini,
mistõttu võib Eestis kasvatatud õunu julgelt vitamiini rohkuse poolest
eelistada. Mineraalidest sisaldavad õunad tavaliselt kaaliumit, mangaani, rauda
ja magneesiumit. Kasulikke aineid sisaldab ka õunakoor ja isegi lehed!
Õunu on kõige tarbekam säilitada värskena jahedas ruumis,
sest siis jäävad alles kõik mikrotoitained, millest osa võivad töötlemisel
hävineda. Loomulikult on võimalik ubinatest teha kõiksugu hoidiseid, näiteks
moosi, kompotti ja keedist. Jookidest võib teha mahla, siidrit ja veini.
Kuivatatud õuntest ja selle koorest saab valmistada teed, mis sobib
suurepäraselt pimedateks talveõhtuteks. Lisaks heale maitsele võib see hästi
toimida palavikualandajana.
Hapusid õunu ei soovitata tarbida mao ja kaksteistsõrmiku
haavandtõve, kõrgenenud happesusega gastriidi ja sapipõiepõletiku korral. Samuti
peaksid eelistama magusamaid õunu maksa- ja sapiteede haiguste põdejad. Küll
aga soovitatakse hapusid õunu tarbida neil, kel on alahappesusega gastriit.
Õuna-porgandisalat
3 õuna
4 keskmise suurusega porgandit
15 ml sidrunimahla
180 ml hapukoort või majoneesi
200 g rosinaid
140 g tükeldatud pekaanipähkleid
Koori porgandid ja lõika õhukesteks laastudeks. Koori õunad
ja tükelda suupärasteks kuubikuteks. Lisa kõik koostisained salatikaussi ja
segades lisa sidrunimahla, et vältida õunte pruuniks muutumist. Jahuta tund
aega enne serveerimist.
Müsliküpsised õunaga
225 g isekerkivat jahu
100 g võid, tükeldatud
22 g pruuni suhkrut
1 tl kaneeli
2 dessertõuna, kooritud ja tükeldatud
75 g suhkruvaba müslit
1 suur muna, klopitud
4-5 spl 2% piima
Eelkuumuta ahi 190 kraadile. Kata ahjuvorm küpsetuspaberiga.
Lisa kaussi jahu ja või ning hõõru näppude abil ühtlaseks seguks. Sega sisse
suhkur, kaneel, õunatükikesed ja müsli. Lisa müsli ja piisavalt piima, et segu
muutuks ühtlaseks taignaks. Aseta taigen supilusika abil küpsetuspaberile,
jättes ruumi taigna paisumisele. Küpseta kuldpruuniks umbes 15 minutit.
Retseptist tuleb umbes 24 tervislikku küpsist.
Ilmunud ajakirjas Tervis Pluss. Foto: comatosewithbraindamage.blogspot.com
No comments:
Post a Comment