Detoksiga mürkidest vabaks



Pühade ajal kogunenud liigsed kilod ja mürkained ei jäta ka kuulsusi kimbutamata. Hollywoodi staaridel on varuks võtta tõhusad abinõud!
38-aastane Oscariga pärjatud näitlejanna Gwyneth Paltrow on tunnistanud, et ta pidi pärast jõulude ja uue aasta pidustusi ette võtma range detoks-dieedi. „Ma palusin oma arstil koostada menüü, mis ei oleks nii äärmuslik kui teised detoks-dieedid, aga viiks sama heade tulemusteni. Ta isegi kommenteeris ühte minu leitud toitumisplaani ja ütles, et see võib maksale kahju teha,“ selgitas särav filmitäht. „Selle 7-päevase kuuri ajal on tähtis palju vett juua. Kindlasti tuleb enne arstilt järele küsida, kas see on ikka lubatud!“. Staari detoks-eksperdi Dr. Alejandro Jungeri sõnul on toitumiskuuri ajal kasulik teha jooga ja sügava hingamise harjutusi. Paari teelusikatäie oliiviõli võtmine enne magamaminekut aitab virgutada maksa sapi tootmist. Mõistlik on eelistada orgaaniliselt puhtaid vilju, et vältida taimekaitsevahendite ja kunstlike väetiste jääkide organismi sattumist.

Detoks-dieet kujutab endast üldpuhastava toimega toitumiskava. Ei ole olemas ühtegi kindlat detoks-kava, vaid selle asemel on saadaval sadu plaane erineva ajalise kestuse, toidupiirangute ja soovitustega. Läbiv eesmärk on keha puhastamine sinna kogunenud mürkidest ja jääkainetest. Loomulikult teeb nende eemaldamiseks inimorganism pidevalt suurt tööd, kuid teatud olukordades võib kahjulikke aineid tavapärasest rohkem olla. Põhjusteks võivad muuhulgas olla ületöötamine, alkoholi liigtarvitamine ja stressirohke periood.

Enamike keha puhastavates dieetide reeglite järgi on keelatud kohvi, kakao, alkohol ja suhkrurikkad toidud. Ka suitsetamine ei lähe kokku detoks-dieedi põhimõtetega ja töötab selle toimele otsejoones vastu. Gwyneth Paltrow poolt läbi proovitud toidusedelis ei ole lubatud piimatooted, loomaliha, koorikloomad, töödeldud toiduained, rasvarikkad pähklid ja teatud köögiviljad (kartul, tomat, paprika ja baklažaan).

Detoks-dieetide puhul on tähtis meeles pidada, et nendega ei tohi liiale minna. Lühiajaline äärmuslikum toidurežiimi muutus ei tee vastupidava tervise juures midagi halba. Venitades piiratud toidusedelit kauemaks kui lubatud, võib tervisele tõsiseid ja püsivaid kahjustusi tekitada. Seepärast tasub alati enne puhastuskuurile minekut arstiga konsulteerida. Krooniliste tervisehädade või teatud ravimite tarvitamisel võib detoks-dieet ettarvamatute tagajärgedeni viia.

Toitumisspetsialist Mai Maser on soovitanud karme detoks-dieete vältida rasedatel, kasvava organismi eripäradest tingituna kuni 21-aastastel ning inimestel, kellel esineb südameprobleeme. Samuti kehtib hoiatus last planeerivatele naistele, sest neil võib detoks-dieedi järgimine segada sugurakkude funktsioone, mis võib omakorda viia viljatuseni.

7-päevane näidismenüü

Näidismenüüs toodud kellaaegu võib vastavalt ärkamise ajale endale sobivamaks muuta. Kookospähkli vee võib asendada tavalise vee või mõne taimeteega nagu kummel, kibuvits või piparmünt. Päevade arvu võib vähendada vastavalt enda soovile.

Esimene päev

07:00 – Klaasitäis leiget vett sidruniga
08:00 – Taimetee
10:00 – Mustika ja mandli smuuti
11:30 – Kookospähkli vesi (ilma suhkruta)
13:30 – Porgandisalat ingveriga
16:00 – Peotäis kõrvitsa- ja päevalilleseemneid
18:00 – Supp brokkoli ja rukolaga

Teine päev

07:00 – Klaasitäis leiget vett sidruniga
08:00 – Taimetee
10:00 – Vaarikasmuuti
11:30 – Kookospähkli vesi
13:30 РKanafilee aurutatud k̦̦giviljadega
16:00 – Puljong vesikressiga
18:00 – Hernesupp basiilikuga

Kolmas päev

07:00 – Klaasitäis leiget vett sidruniga
08:00 – Taimetee
10:00 – Kaerahelbepuder
11:30 – Kookospähkli vesi
13:30 – Mustika ja mandli smuuti
16:00 – Kurgi, laimi ja basiiliku mahl
18:00 – Smuuti „Roheline üllatus“

Neljas päev

07:00 – Klaasitäis leiget vett sidruniga
08:00 – Taimetee
10:00 – Mango ja kookospiima smuuti
11:30 – Kookospähkli vesi
13:30 – Puljong vesikressiga
16:00 – Peotäis mustikaid
18:00 – Aurutatud lõhe ja värsked köögiviljad

Viies päev

07:00 – Klaasitäis leiget vett sidruniga
08:00 – Taimetee
10:00 – Virsku ja mandli smuuti
11:30 – Kookospähkli vesi
13:30 – Toorsalat (porgand, redis, kurk)
16:00 РSegumahl (peet, porgand, ̵un, ingver)
18:00 – Supp kurgi ja avokaadoga

Kuues päev

07:00 – Klaasitäis leiget vett sidruniga
08:00 – Taimetee
10:00 – Mustika ja mandli smuuti
11:30 – Kookospähkli vesi
13:30 – Aurutatud lõhe värskete köögiviljadega (lisada võib oliiviõli ja sidrunimahla)
16:00 – Smuuti „Roheline üllatus“
18:00 – Kanafilee pruuni riisiga

Seitsmes päev

07:00 – Klaasitäis leiget vett sidruniga
08:00 – Taimetee
10:00 – Vaarika ja kookospiima smuuti
11:30 – Kookospähkli vesi
13:30 РPuljong keedetud k̦̦giviljadega
16:00 – Peotäis mandleid
18:00 – Aurutatud kala ja hautatud kabatÅ¡okk

Eestipärane mustika ja mandli smuuti

100 g mustikaid
200 ml mandlipiima
1 spl kama

Sega miksri või köögikombaini abil kõik ained kokku. Mandlipiima võib asendada kookospiimaga.

Smuuti „Roheline üllatus“

4 sellerivart
1 õun
2 pirni
½ sidrunit
värske ingver

Lõika ingverist välja 2 cm laiune tükk ja eemalda sellelt koor. Lisa see koos selleri, õuna ja pirnidega köögikombaini või miksri anumasse. Pigista sidrun sinna tühjaks ja purusta viljad ühtlaseks vitamiinijoogiks.

Supp kurgi ja avokaadoga

1 kurk
½ avokaadot
1 laim
½ tl soola

Koori avokaado ja kurk ning lõika mõlemad parajateks tükkideks miksri jaoks. Kurgilt eemalda ka seemned. Lisa miksri anumasse mõlemad köögiviljad, soola ning pigista sinna laimi tühjaks. Pärast segamist on valminud kreemjas ja maitsev toorsupp. 

Ilmunud ajakirjas Tervis Pluss. Foto: drfranklipman.com

No comments:

Post a Comment