Vahtrasiirup on küll
aluseks populaarsele paastukuurile, kuid see pole mesimagusa siirupiga tutvust
tegemiseks ainus põhjus.
Viimastel aastatel on nii meil kui mujal kogunud tuntust
vahtrasiirupi dieet. Selle laiale levikule on tublisti kaasa aidanud Ameerika
superstaar Beyonce Knowles. Särav popdiiva on avaldanud, et ta läbis
vahtrasiirupi dieedi kuuri enne filmivõtete algust kiiresti langetamiseks.
Paastumine kestis 10 päeva, mille jooksul kaotas Beyonce tervelt üheksa kilo!
Nende kümne päeva jooksul jõi ta peamiselt siirupijooki, mis koosnes
vahtrasiirupist, Cayenne’i piprast, sidrunimahlast ja veest. Igapäevane eesmärk
oli tarbida 6-12 klaasitäit segujooki. Lisaks sellele oli lubatud juua
taimeteesid, kuid igasugune söömine jäi rangelt keelatuks. Sel põhjusel on
saanud dieediplaan ohtralt kriitikat arstidelt ja toitumisteadlastelt.
Lühiajaline paastumine ei kujuta tervele inimesele erilist ohtu, ent suureks
probleemiks kujuneb selle liialt pikaajaline järgimine. Toitumisspetsialist
Tiiu Liebert on hoiatanud, et taolistest dieetidest pikalt kinni pidamisega
võivad tekkida väga tõsised tervisehäired. Rusikareeglit n-ö šokidieetide puhul
ei kehti, sest inimeste organismide reaktsioonid ja vastupidavus on täiesti individuaalsed.
Kindel on see, et ületada ei tohiks Beyonce siirupipaastu kestvust, kuna
mitmenädalane äärmuslikust toitumiskavast kinni hoidmine võib osutuda lausa
eluohtlikuks. Negatiivse vastukaja tulemusel on üha enam hakatud vahtrasiirupi
dieeti liigitama detoks-dieetide alla. Nimelt on detoks-kavade eesmärgiks
organismi puhastamine ning kaalu langetamine on tahaplaanile jäetud. Nii ei
teki inimestel kiusatust siirupijooki pikemalt juua, sest üldpuhastava kuuri
läbimiseks piisab lühikesest perioodist. Tervise säästmiseks tehakse mõnikord
siirupikuuri vaid ühe päeva. Selleks asendatakse kõik toidukorrad 1-2 klaasi
siirupijoogiga.
Vaatamata kriitikale on vahtrasiirupi dieet muutunud küllalt
populaarseks. Kiidetakse selle keha puhastavat toimet, siirupijoogi meelierutavat
maitset ja kiirelt saadavaid tulemusi. Tülikate kõrvaltoimetena on välja toodud
väsimust, sagedat meeleolumuutust ja kõhulahtisust. Psühholoogilise külje pealt
osutub raskeks söögiaegadel teistega samas ruumis viibimine, kuna toidulõhnad võivad
muuta näljatunde väljakannatamatuks. Madala päevase kaloraaži tõttu on trenni
tegemine rangelt keelatud. Kogu sisse võetav energia läheb keha normaalse
elutalitluse tagamiseks. Tahke toidu puudumisel tekib kõhukinnisus, mille
vältimiseks joovad osad dieeditajad kõhtu lahtistava toimega teesid või
soolvett. Tõepoolest võivad lühiajalised ja äärmuslikud dieedid esmalt kaalulangust
põhjustada, ent tavalise toidurežiimi juurde naastes tulevad kaotatud kilod
suure tõenäosusega tagasi. Kui eesmärgiks on üldpuhastav kuur, siis on tähtis enne
selle alustamist konsulteerida arstiga, et teha kindlaks võimalikud
vastunäidustused.
Siirupijoogi retsept
2 l vett
200 ml sidrunimahla
300 ml vahtrasiirupit
1 tl Cayenne’i pipart
Vahtrasiirupi ahvatlevalt magusast maitsest ja tervisele
tuge andvatest toitainetest osa saamiseks ei pea ette võtma äärmuslikku
dieedikava. Toidulauda rikastav vahtrasiirup sisaldab ühe annuse kohta paraja
koguse mangaani. Tegu on vajaliku mikroelemendiga, mis on asendamatuks
kaasteguriks mitmete ensüümide tegevuses. Need ensüümid osalevad energia
tootmises ja antioksüdantsetes kaitsemehhanismides. Vaid 30 ml vahtrasiirupit
katab mangaani päevase vajaduse 22% ulatuses.
Vahtrasiirup sisaldab tsinki, mis on samuti inimesele
vajalik bioelement. Lisaks antioksüdantsetele omadustele võib tsink toetada ateroskleroosi
arengu pidurdust. Mineraalainet on vaja veresoonte sisepinda katvate ehk
endoteelirakkude funktsioneerimiseks. Peale selle aitab tsink vältida
endoteelirakkude kahjustumist „halva“ kolesterooli ja teiste oksüdeerunud
rasvade poolt. Liigmadala tsingi tarbimisega kaasneb endoteelirakkude suurem
vastuvõtlikkus vigastustele. Uuringud on näidanud, et mangaani puudusega
täiskasvanutel on alanenud „hea“ kolesterooli ehk HDL-kolesterooli tase. Seega
on südame seisukohalt mõlemad mineraalained küllaltki tähtsad.
Inimese kudedest leidub tsinki kõige rohkem eesnäärmes,
mistõttu omandab selle tarbimine meestele erilise tähtsuse. Mineraalaine madal
tase organis on seotud suurema eesnäärmevähi riskiga. Muuhulgas võib
tsingipuudus esile kutsuda maitse- ja lõhnatundlikkuse kadumist, juuste
väljalangemist, isutust ja nahaprobleeme.
Vahtrasiirupit valides peab pakendilt uurima, et tegu oleks
naturaalse tootega. Tihtilugu on sama nime all saadaval ebakvaliteetseid
tooteid, mille lähemal uurimisel selgub, et tegu on „vahtrasiirupi maitselise“
magustajaga. Avamata vahtrasiirupit võib hoida jahedas ja kuivas kohas, kuid
juba avatud pakendi peaks asetama külmkappi.
Igapäevaselt võib vahtrasiirupit tarvitada tavalise
lauasuhkru asendajana, näiteks tee ja kohvi sees. Siirup annab suhkruga
võrreldes mitmekülgsema maitseelamuse koos tervisele vajalike ainetega.
Kuldpruuni siirupiga võib katta hommikust putru, müslit või maisihelbeid.
Põhja-Ameerikas on vahtrasiirup väga populaarne lisand pannkookidele.
Vahtrasiirupis
röstitud kana
4 suurt kanakoiba
750 g kartuleid, poolitatud
2 väikest punast sibulat, tükeldatud
2 paprikat, tükeldatud
4 küüslauguküünt, hakitud
2 spl oliiviõli
3 spl vahtrasiirupit
1 spl Dijoni sinepit
mõni oksake värsket tüümiani
Kuumuta ahi 200 kraadini. Sega suures ahjuvormis kartulid,
sibulad, 2 küüslauguküünt, 1 spl õli ning osa tüümianist. Hoia ahjus 15
minutit. Samal ajal purusta viimased küüslauguküüned, ja sega need
vahtrasiirupi, sinepi, õli ja allesjäänud tüümianiga. Lisa paprika ja kana
ahjuvormile ning pintselda liha siirupiseguga üle. Seejärel hoia ahjus veel
45-60 minutit, kuni kanakoivad on kuldpruunid ja köögiviljad pehmed. Serveerida
võib värskete köögiviljadega.
Vahtrasiirupi
muffinid
150 g kreeka pähkleid, tükeldatud
275 g jahu
50 g kaerahelbeid
näpuotsatäis soola
130 ml piima
130 ml vahtrasiirupit
125 ml taimeõli
1 muna
Eelkuumuta ahi 190 kraadini. Sega kausis kokku kreeka
pähklid (jäta 3 spl alles), jahu, küpsetuspulber, kaerahelbed ja sool. Teises
kausis sega piima, vahtrasiirupi, õli ja muna. Lisa vedel segu kuivale ja sega
need omavahel läbi. Tõsta taigen lusika abil paberkorvikestesse või muffinipannile. Raputa muffinid alles
jäänud pähklitega üle ja küpseta ahjus 20 minutit.
Ilmunud ajakirjas Tervis Pluss. Pilt: land-of-snow.com
No comments:
Post a Comment