Jaapani köögi
mõjutused, kodumaised puuviljad ja võimalikult lihtne toit – see on
makrobiootiline dieet.
„Makrobiootiline“ on Kreeka päritolu sõna, mis tähendab
tõlkes pikka elu. Vanas-Kreekas kirjeldas lääne meditsiini isa Hippokrates sellega
inimesi, kes elasid kaua ja olid oma parima tervise juures. Makrobiootilise
dieedi lõi George Ohsawa, kelle sõnul on hea tervise aluseks võimalikult lihtne
toit. Tema esialgne dieedikava hõlmas kümmet astet, mis muutusid iga korraga
aina piiravamaks. Viimane aste lubas toituda vaid pruunist riisist ja veest.
Äärmusesse kaldumise tõttu ei ole astmeline süsteem tänapäeval enam kasutusel. Hollywoodi
staarid on lisaks teistele populaarsetele dieetidele proovinud ka
makrobiootilist eluviisi. Tuntud näitlejanna ja kahe lapse ema Gwyneth Paltrow
lootis, et range toitumiskava aitab isal
kõrivähi vastu võidelda. „Arstid ütlesid, et ta peab hakkama tervislikumalt
elama. Ma lugesin raamatuid, mis kirjeldasid inimkeha piiramatuid võimeid, kui
teda säästetakse töödeldud toitudest ja valgest suhkrust. Minevikust on teada
lugusid, kuidas inimesed on end hämmastaval kombel tervendanud,“ selgitab
Paltrow. Isa varajane lahkumine ei muutnud näitlejanna meelt ning ta jätkas ise
selle dieediga veel mitu aastat.
Makrobiootilise dieedi võtavad tihti ette inimesed, kes
otsivad läbi tervisliku toitumise füüsilist ja spirituaalset heaolu. Raskete
haiguste all kannatajad on samuti puhta toidu dieedist abi otsinud. Tavaliste
ravimeetodite kõrval loodetakse vähi, AIDSi ja südamehaiguste korral
turgutavatele toitumiskavadele. 2000. aastal läbi viidud uuring tõestas, et
mõnikord aitavad makrobiootilise dieedi sarnased kuurid vähihaigete
elukvaliteeti tõsta. Elukvaliteet tõuseb tänu stressitaseme langusele,
haigusega kaasnevate ebamugavuste vähenemisele ja patsientidele teatava
kontrollitunde andmisele.
Makrobiootiline dieet asetab rõhku köögiviljadele,
fruktidele ja täisteraviljadele. Seetõttu saab dieeditaja igapäevase
toitusedeliga suure hulga kiudaineid, mitmeid kasulikke vitamiine ja mineraale.
Dieet piirab küllastunud rasvade, suhkru, alkoholi ja töödeldud toitude
tarbimist. Tänapäeva elutempo juures on dieedist eemaldatud ainete üleliigne
tarbimine väga kerge. See võib aga viia raskete terviseprobleemideni. Makrobiootilise
eluviisi järgi joonduja saab sojatoodetest palju fütoestrogeene. Need taimsed
eelhormoonid võivad aidata vähendada rinnavähi riski. Teadlaste sõnul on vaja
teha edasisi uuringuid, et väitele suuremat kaalu anda.
Vähemalt poole igast toidukorrast moodustavad täisteraviljad.
Nende hulka kuuluvad näiteks riis, rukis, oder ja tatar. Vahetevahel võib süüa
pagaritooteid, nuudleid, pastat ja muid jahutooteid. Makrobiootilise dieedi
järgija sööb iga päev suppi. Enamasti on soovitatud süüa miso ja shoyu
puljongeid, mis on jaapanlaste menüüs tähtsal kohal. Teise suure osa päevasest
toidust moodustavad köögiviljad. Kuni üks kolmandik tarbitavatest aedviljadest
võivad olla toored. Ülejäänud olgu aurutatud, keedetud või hautatud. Ube
peetakse nii tähtsaks, et need peaksid moodustama 10% päevasest toidupoolisest.
Selle alla kuuluvad nii keedetud oad kui ka oatooted nagu tofu, natto ja
tempeh.
Nädalas on lubatud tarbida väike kogus kala või mereande.
Loomaliha, linnuliha, munad ja piimatooted on tavaliselt menüüst eemaldatud. Kala
süüakse koos wasabi, ingveri või sinepiga, et aidata kehal mürkidega paremini
toime tulla. Pähkleid ja seemneid soovitatakse tarbida mõõdukalt. Pähkleid võib
kergelt röstida ja soolata meresoolaga. Kohalikke puuvilju ja marju võib süüa
mitu korda nädalas. Õunad, pirnid, maasikad, vaarikad ja muud kasulikud viljad
sobivad toidusedelisse suurepäraselt. Küll aga pole lubatud tarbida kaugetelt
maadelt toodud troopilisi puuvilju. Need sisaldavad enamasti suuremas koguses
väetiseid, taimekaitsevahendeid ja säilitusaineid.
Kaks kuni kolm korda nädalas on lubatud hea tervisega
inimestel süüa magustoitu. Erilist tähelepanu tasuks pöörata naturaalselt
magusatele toiduainetele. Magusavajadust on soovitatud rahuldada kohalike
puuviljade ja kuivatatud fruktidega. Ka magustajate puhul on tähtis jälgida
nende looduslikkust. Kindlasti tasub vältida liigselt töödeldud ja rafineeritud
magusaineid, näiteks valget suhkrut ja šokolaadi. Toidu valmistamisel
kasutatakse makrobiootilises dieedis peamiselt rafineerimata oliivi-, seesami-
ja maisiõli.
Joomine on mõeldud ainult janu kustutamiseks. Tähtis on
vältida suures koguses kofeiini sisaldavaid jooke. Joomiseks ja toidu
tegemiseks soovitatakse filtreeritud vett.
Toitumisteadlased on kritiseerinud makrobiootilise dieedi
piiratust. Puudu jääb mitmetest toitainetest nagu valgud, B12-vitamiin,
magneesium ja kaltsium. Muuhulgas võib niivõrd piiratud toidusedeliga dieet
esile kutsuda peavalu, väsimust, nahalööbeid ja lihasnõrkust. Psühholoogiliselt
võivad esile kerkida depressioon, ärevus ja tüdimus. Need sümptomid on täiesti
individuaalsed ja ei pruugi lühema dieeditamise puhul esile tulla.
Pikemaajalisel järgimisel soovitatakse tarbida toidulisandeid, et korvata
teatud toitainete puudust. Eeltoodud põhjustel ei ole dieeti soovitatud
lastele, noortele, rasedatele ja rinnaga toitvatele naistele.
Makrobiootilise dieedi ABC
Bancha
Jaaapani roheline tee kolmanda korje lehtedest. Neutraalse
maitsega ja sobib igapäevaseks tarbimiseks. Madala kofeiinisisaldusega.
Miso
Pruun pasta, mis on tavaliselt valmistatud fermenteeritud
sojaubadest. Kasutatakse kõige rohkem miso-supi sees.
Natto
Toode bakterite abil fermenteeritud sojaubadest. Populaarne
ja valgurikas hommikusöök Jaapanis.
Shoyu supp
Valmistatud kanapuljongist, kuhu on lisatud ohtralt
sojakastet.
Tempeh
Lühiajaliselt fermenteeritud ja seejärel kokku pressitud
sojaoad. Maitseomadused sarnanevad pähklitele.
Tofu
Sojaubadest valmistatud toode, mida taimetoitlased armastavad
liha asendajana kasutada.
Wasabi
Terava maitsega Jaapani mädarõigas, mis on enim tuntud sushi
asendamatu lisandina.
Näidismenüü
Hommikusöök
Täisterahelbed sojapiimaga
Värsked beebiporgandid või kurgilõigud
Bancha tee (ilma suhkruta)
Lõunasöök
Miso supp
Täistera näkileib
Aedsalat
Bancha tee (ilma suhkruta)
Õhtusöök
Pruun riis kabatšokiga
Miso supp
Kodumaised õunad
Vahepalad
Peotäis pähkleid või marju
Küpsetatud õun
Ilmunud ajakirjas Tervis Pluss. Pilt: targetwoman.com
No comments:
Post a Comment