Iidne sõpruse ja
tervise tee on abimeheks vaimse töö tegijatele, kaalujälgijatele ja kõigile
teistelegi, kes vajavad üht turgutavat jooki.
Lõuna-Ameerika roheliseks teeks peetav mate leiab üha enam
austajaid eestlaste seas. Põhjuseks on mate toime, mis sarnaneb teistele
ergutavatele jookidele nagu roheline tee ja kohv. Tõepoolest meenutab mate jook
välimuselt rohelist teed, kuid maitset ja aroomi ei anna võrreldagi. Esimest
korda matet proovinuna kirjeldatakse seda kui maalähedase, talutavalt kibeda ja
tugeva aroomiga teejooki. Sarnaselt rohelisele teele on paraguai teed saadaval
erinevate segudena, et olla ka kõige nõudlikumate maitsemeelte järgi.
Lõuna-Ameerikas on populaarne segada matet piparmündi või tsitruselistega.
Levinud eksiarvamuse kohaselt sisaldab mate tee kofeiini
asemel sama aine stereoisomeeri nimega mateiin. Tegelikult sisaldab kuivatatud
tee 0.7-1.7% täiesti tavalist kofeiini. Kofeiinisisaldus võib sõltuda taime
soost ja sellest, kas seda on kasvatatud varjus või mitte. Võrdluseks
sisaldavad teelehed keskmiselt 0.4-0.9% ja jahvatatud kohv kuni 3.2% kofeiini.
Roheliseks kullaks kutsutud mate sisaldab lisaks kofeiinile
teisigi ergutavaid aineid. Mate nautijad väidavad, et joogil on teest ja
kohvist märgatavalt erinev toime. Teaduslikult põhjendatakse seda
struktuuriliselt sarnaste teobromiini ja teofülliini iseäraliku
kombinatsiooniga. Teobromiin on šokolaadis ja kakaos leiduv tujutõstev aine,
mis avaldab turgutavat toimet ka mate joojale. Sellel alkaloidil on küll
kofeiiniga sarnane toime, kuid mõjutab närvisüsteemi kordades vähem. Teofülliin
tõstab südamelihase toonust, vererõhku ja pulssi ning stimuleerib närvisüsteemi
tegevust. Mate igapäevased tarbijad kiidavad selle energiat, toonust ja
keskendumisvõimet tõstvaid omadusi. Kaalujälgijatele on meelt mööda mate
joomisega kaasnev kahanenud söögiisu. Leidub dietolooge, kes soovitavad
näljatunde leevendamiseks matet proovida. Ajaloost on teada juhtumeid, kus
Euroopast tulnud maadeavastajaid hämmastas indiaanlaste võime terveid päevi
ilma söömata tööd teha. Mate kuulus toonikute hulka, mis kohalikel niiviisi
tegutseda võimaldas.
Mate sisaldab rikkalikult polüfenoole, mistõttu on joogi
antioksüdantsed omadused võrreldavad rohelise teega. Antioksüdandid tõstavad
raku võimet end kahjustuste vastu kaitsta. Seeläbi saab organism tervikuna
kaitstud mitmete krooniliste haiguste eest. Nii taime lehed kui sellest
tehtavad tõmmised sisaldavad märkimisväärsel kogusel kaaliumi, naatriumi ja
magneesiumi. Mate sisaldab B1-vitamiini, mille puudust võib tekitada liigne
alkoholi, kohvi ja koolajookide tarbimine. Muuhulgas on vitamiini vaja
ajutegevuse ja mälu talitluseks ning närvisüsteemi normaalseks tegevuseks. Mates
leidub aineid, millel on tugev mõju inimese immunsüsteemile. Keha
kaitsesüsteemi stimuleerimine aitab meil edukamalt haiguste vastu võidelda.
Mate teed valmistatakse paraguai iileksipuu (tuntud kui
yerba mate) lehtedest. Lõuna-Ameerikas tarvitati seda juba sajandeid enne
kolonisatsiooniajastu algust kohalike rahvaste poolt. Mate tee portugalikeelne
nimi tuleneb Ladina-Ameerika hõimu väljendist: „Asi, mis hoiab meid elus“. Traditsiooniliselt
juuakse matet kalebassist, mis on valmistatud väikesest pudelkõrvitsast.
Arvatakse, et selline jooginõu materjal tagab tee valmistamiseks täiusliku temperatuuri
ja aitab maksimaalselt avada joogi aromaatsust. Siiski on tänapäeval kalebasse
saadaval kõikvõimalikest materjalidest: metallist, portselanist, klaasist,
puidust ja isegi luust. Lõuna-Ameerikas peetakse mate joomist euroopalike
kommete järgi kohutavaks kasvatamatuseks. Seda ei rüübata kalebassist kunagi
nagu teetassist, vaid joomiseks kasutatakse erilise „mate joogikõrre“ ehk
bombilla abi. Bombillat valmistatakse üldiselt metallist või
traditsioonilisemalt pilliroo varrest. Põhiliselt juuakse matet, kas magusalt
või kibedalt. Esimest varianti eelistatakse pakkuda naistele ja lastele.
Arvatakse, et kibedam tee on tõeline meestejook.
Vaatamata mate stimuleerivatele ja tervist turgutavatele
toimetele on mõned uuringud kirjeldanud taime kantserogeensust. Mitmed uuringud
on seostanud regulaarset mate joomist kõrgenenud riskiga erinevate vähivormide
tekkeks. Kõige järjekindlamaid tulemusi annab seos söögitoruvähi ja matejoogi
tarvitamise vahel. Siiski väidetakse, et vähirisk võib tõusta mate väga kõrgel
temperatuuril tarbimisest. Kõik liigkuumad joogid kahjustavad suu limaskesta,
söögitoru ja magu. Kahjustused võivad viia vähi arenemiseni. Siiski ei lükka
põhjendused ümber teisi uurimusi, mis on kinnitanud vähki tekitavate ainete
olemasolu mates. Kas mate on tervist andev või võttev jook? Selles osas ei leia
teadlased ühest vastust, kuna matest on leitud komponente, mis võivad vähi
arengut pidurdada. Need vastukäivad leiud on viinud segaduseni ja lõpliku
otsuse peab tegema ikkagi tarbija ise. Traditsioonilise tarbimise järgi
lisatakse samadele lehtedele korduvalt vett juurde. Selle tulemusel puutub
teejooja kokku suurema koguse kantserogeensete ainetega. Klassikalise
teetseremoonia jooksul võidakse vett vahetada tervelt kaheksa korda! Üks
tassitäis värsketest lehtedest tehtud matet kahandab märgatavalt riski
kokkupuuteks kahjulike ainetega ja erilist põhjust kartmiseks ei ole. Küll aga peaksid
Lõuna-Ameerika elanikud oma tarbimisharjumused kriitilise pilguga üle vaatama.
Hommikune energiasüst
350 ml jahedat vett
1 spl mate lehti (kaks teepakki)
mett või mahla
(ananassi, apelsini või sidruni)
Lisa jahedale veele mate teelehed. Kata anum plastikkile või
väikese taldrikuga ning jäta ööseks külmkappi. Hommikul eemalda tõmmisest lehed
ja lisa maitse järgi mett või mahla.
Värskendav teejook
500 ml kuuma vett
1 spl mate lehti
1 tl piparmündilehti
sidrunimahla
mett
Lisa kuumale veele mate ja piparmündilehed. Lase teesegul
veerand tundi tõmmata. Valminud joogile lisada enda maitse järgi sidrunimahla
ja mett.
Ilmunud ajakirjas Tervis Pluss. Pilt: themedifastplan.com
No comments:
Post a Comment