Rasvade tarbimine on
mitmekülgse ja tervisliku toitumise alus, kuid rangete salenemisprogrammide
populaarsus on moonutanud arusaamu rasvade tähtsusest.
Rasvad ehk lipiidid on saanud teenimatult halva kuulsuse
osaliseks. Suur hulk dieete rõhub rasvavaesele toidule, light-toodete populaarsus on tõusuteel ja inimeste soov kõhnemaks
saada ei kao mitte kuhugi. Tekkinud on olukord, kus rasvade kohta liigub palju
müüte ja käibetõdesid ning neid põlatakse ilmaasjata ära. Leidub isegi
toitumiskavasid, mille karmid reeglid propageerivad täielikult rasvadest
loobumist. Rasvavaba elustiil võib viia tõsiste tervisehädadeni, kuna inimese
keha vajab rasvu igapäevaselt kindlas koguses.
Inimesed peavad tarbima toidurasvu, kuna need on olulised
raku ehitusained. Organeid ümbritsev rasvakiht kaitseb põrutuste ja muude
vigastuste eest. A-, D- ja E-vitamiinid on rasvlahustuvad, mistõttu on nende
imendumiseks vaja piisavalt lipiide tarbida. Lisaks vitamiinidele vajab
organism asendamatuid rasvhappeid, mille puudust ei ole võimalik teiste
mikrotoitainetega korvata. Rasvadel on puhastav toime, kuna nad aitavad sappi
soolde väljutada. Selle puudumisel peetuks sapp sapipõies ning tõuseks risk
sapikivide moodustumiseks. Pealegi on rasv tõeliselt kontsentreeritud
energiaallikas. Nimelt annab 1 g rasva umbes 9 kcal energiat. Meie
kliimavöötmes on see tähtis, kuna kehasoojuse säilitamiseks kulub palju enam
energiat kui lõunamaades.
Kõik rasvad koosnevad rasvhapetest, mis jagunevad kolme
peamisse gruppi. Küllastunud rasvhappeid leidub kõige rohkem loomsetes rasvades
nagu seapekk ja või. Need on toatemperatuuril enamasti tahked. Mono- ja
polüküllastumata rasvhapped on ülekaalus taimsetes rasvades, näiteks
oliiviõlis. Polüküllastumata rasvhapete hulka kuulub linool- ja linoleenhape,
mida meie organism ei ole võimeline
iseseisvalt tootma. Seega peab nende asendamatute rasvhapete saamiseks
vastavaid toiduaineid tarbima. Kookos- ja palmirasv on küll taimse päritoluga,
kuid need sisaldavad küllastunud rasvhappeid. Need erinevad loomsetest
rasvadest oma rasvhapete ahela pikkuse poolest, mille tulemusel on lipiidid
kergesti seeditavamad. Kookosõli sisaldab lauriinhapet, mis avaldab positiivset
mõju närvi- ja immuunsüsteemile.
Omega-3 rasvhapped kuuluvad polüküllastumata rasvhapete
alla. Keha ei ole omega-3 rasvhappeid võimeline ise tootma, mistõttu on tähtis
jälgida, et igapäevane toit sisaldaks neid piisaval hulgal. Uuringud on
näidanud, et 85 protsendil rahvastikust esineb mingil määral omega-3
puudujääke. Ühtlasi leidub tänapäevases toidusedelis liialt palju omega-6
rasvhappeid. Kõige rohkem saab omega-3 rasvhappeid rasvasest kalast nagu lõhe,
makrell ja heeringas ning pähklitest. Õlidest on suure omega-3 sisaldusega
külmpressitud linaõli ja tudraõli.
Toiduõlid jaotuvad rafineeritud ja rafineerimata ehk
külmpressitud õlideks. Enamasti leiab pudelilt märgise, millist tehnoloogiat
konkreetse toote puhul kasutatud on. Tervislikust vaatepunktist on parimad
külmpressitud õlid, kuna nende eraldamisel säilivad vitamiinid, mineraalid ja
küllastumata rasvhapped. Tähtis on teada, et enamik rafineerimata õlisid ei
sobi pikaajaliseks kuumutamiseks, kuna selle tulemusel hakkavad moodustama
vähki tekitavad ühendid. Rafineeritud õlid võivad avatuna üpris kaua säilida,
kuid külmpressitud õlide säilivusaeg on umbes kaks kuud. Lisaks tuleks kaitsta
õli valguse ja kõrge temperatuuri eest.
Transrasvad on viimastel aastatel meedias palju kirgi
kütnud. Meditsiiniajakirjas British
Medical Journal avaldatud loos on seletatud, kuidas transrasvade
keelustamine päästaks inimelusid. Kahe tunnustatud arsti hinnangul aitaks
Suurbritannias toitudest transrasvade eemaldamine aastas hoida ära tuhandeid
infarktijuhtumeid. Transrasvhapped moodustuvad looduslike protsesside käigus
vähesel määral mäletsejate lihas ja piimas. Inimese tervisele tekitavad
tõsiseid probleeme transrasvhapped, mis on tekkinud tööstuslike protsesside
tulemusena. Küllastunud rasvhappeid sisaldavad rasvad on küllastumata
rasvhapetega võrreldes stabiilsemad. Küllastumata rasvhapete tahkeks muutmist
nimetatakse hüdrogeenimiseks. Tootjatele on protsess kasulik, kuna see pikendab
toodete säilivusaega. Täieliku hüdrogeenimise tulemusel transrasvu ei teki,
kuid taoline tehnoloogia on kallis. Enamik tööstuslikult toodetud rasvu on kõrge
maksumuse tõttu ainult osaliselt hüdrogeenitud.
Odavam hind läheb tervisele kalliks maksma. Transrasvade
tarbimine tõstab „halva“ ehk LDL-kolesterooli taset, mis suurendab riski
südame- ja veresoonkonnahaiguste tekkeks. Uuringud on näidanud, et transrasvade
manustamine võib tõsta ka diabeeti haigestumise ohtu. Ülejäänud kahjulike
mõjude suhtes jäävad teadlased eri arvamustele. Osad uuringud on näidanud, et
transrasvade liigne tarbimine võib soodustada eesnäärme- ja käärsoolevähi ning
Alzheimeri tõve arengut. Maailma Tervishoiuorganisatsiooni eeskirjade kohaselt
ei tohiks transrasvad moodustada päevasest tarbitavast energiast enam kui 1%.
Hispaania teadlased on leidnud, et transrasvhapete poolest
rikka menüüga inimestel on suurem oht depressiooni tekkeks. Lisaks sellele
leiti seos polüküllastumata rasvhapete tarbimise ja vähesema depressiooni
esinemisega.
Rasvade päevane
vajadus
Toidurasvad peaksid katma 25-30% päevasest tarbitavast
energiakogusest. Sealhulgas 10-15% rasvadest peaks moodustama monoküllastumata
ja 5-10% polüküllastumata rasvhapped. Küllastunud rasvhapped ja
trans-rasvhapped ei tohiks kokku ületada 10% piiri.
Rasvhapete allikad
Küllastunud rasvhapped
Liha, lihatooted, täispiim, või, juust, kõrge
rasvasisaldusega jogurt, pekk, palmi- ja kookospähkliõli
Monoküllastumata rasvhapped
Oliivid ja nendest pressitud õli, enamik pähkleid, avokaado,
raps
Omega-3 polüküllastumata rasvhapped
Lõhe, forell, sojaoad, linaseemned, linaõli, heeringas
Omega-6 polüküllastumata rasvhapped
Pähklid, mais, sojaoad, päevalilleseemned, mais,
seesamiseemned
Transrasvhapped
Mõningad pagaritooted, jäätised, maiustused; teatud
praadimiseks ja küpsetamiseks mõeldud rasvad
Ilmunud ajakirjas Tervis Pluss. Pilt: recipes.wikia.com
No comments:
Post a Comment